‘Dacia Felix. Het roemrijke verleden van Roemenië’, is een prachtige tentoonstelling die nog tot 2 augustus 2020 loopt in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. De expo brengt het verhaal van zes bekende en minder bekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten.
In 106 n.Chr. voegde de Romeinse keizer Trajanus een nieuw gebied toe aan het immense Imperium Romanum: een groot stuk van het huidige Roemenië. De Romeinen noemden de nieuwe provincie Dacia. De naam verwijst naar de inheemse bevolkingsgroep die er leefde: de Daciërs. Felix betekent ‘gelukkig’, ‘welvarend’, ‘zalig’. Zo werd de provincie mettertijd door de Romeinen gekarakteriseerd.
Kruispunt van culturen
Nog voor de Romeinen hun oog op Dacia lieten vallen, hadden ook Grieken Scythen en Kelten zich er al gevestigd. Wie waren al deze volkeren? Wat dreef hen naar het gebied? En hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolking van Daciërs en Geten? Die vragen vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling waarin we Roemenië leren kennen als een kruispunt van culturen. In de expo ligt de focus op het tijdvak tussen 650 voor en 271 na Christus.
De bezoeker maakt een reis, van de tijd van de Romeinen naar nog vroegere periodes. Eén na één passeren de diverse culturen de revue. Ze worden voorgesteld aan de hand van enkele unieke objecten. Het decor is eigentijds en de bezoeker krijgt in elke zaal ook indrukwekkende filmbeelden te zien van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites.
De Romeinen
In 106 na Christus veroveren de Romeinen het koninkrijk van de Daciërs. Keizer Trajanus laat wegen aanleggen, sticht steden en versterkt de militaire infrastructuur. Hij laat massaal Romeinen uit andere delen van het Romeinse Rijk aanrukken om zich hier te vestigen. De Romeinse inwijkelingen brengen hun eigen taal en gebruiken mee en zorgen op een recordtempo voor een verregaande romanisering van de Dacische cultuur.
De Daciërs
De Daciërs behoren tot de grote bevolkingsgroep van de Thraciërs. Vanaf ca. 150 v. Chr. bouwen ze in de Karpaten en in Transsylvanië indrukwekkende, versterkte burchten. De Dacische maatschappij bestaat uit verschillende onafhankelijke koninkrijken. De koningen en de rijke elite onderhouden intense diplomatieke en handelsrelaties met andere volkeren en dat leidt tot een grote economische bloei.
De Geten
Net als de Daciërs behoren ook de Geten tot de Thracische volkeren. Ze vestigen zich ca. 500 v. Chr. in de vlaktes rond de Donau. Hun leiders zijn machtige krijgsheren. Ze onderhouden goede contacten met de Scythen, de Perzen en de Grieken en integreren al deze buitenlandse invloeden in hun eigen cultuur.
De Grieken
De Grieken vestigden zich vanaf 650 v. Chr. op de oevers van de Zwarte Zee. Ze stichten er bloeiende kolonies als Tomis, Istros, Orgame en Kallatis. De Griekse kolonisten blijven intense contacten houden met hun moederland vanwaar ze massaal producten blijven invoeren waarmee ze handel drijven met de lokale bevolking.
De Scythen
De Scythen zijn een volk van nomaden dat gaandeweg vanuit de steppen van Siberië kwam afzakken tot aan de oevers van de Zwarte Zee. De Scythen zijn geoefende ruiters en ze voeren regelmatig aanvallen uit op de rijke Griekse steden. Gaandeweg verbeteren de relaties tussen de twee volkeren
De Kelten
Kleine groepen Kelten vestigden zich vanaf 320 v. Chr. in Transsylvanië. Ze waren op zoek naar vruchtbare akkers voor de landbouw en naar weiden voor hun vee. Als volleerde metaalbewerkers hebben ze ook grote interesse in het ruimschoots aanwezige koper-, tin- en ijzererts. Rond 175 v. Chr. trekken de meeste Kelten terug weg uit het gebied. Zij die blijven gaan op in de lokale bevolking.
Topstukken uit de beste Roemeense musea
De grote blikvangers van de tentoonstelling zijn de goud- en zilverschatten van Daciërs en Geten. Het is uitzonderlijk dat zoveel topstukken de ‘schatkamer’ van het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest verlaten. Ook een twintigtal andere Roemeense musea leenden unieke kunstvoorwerpen uit aan Tongeren.
Toegankelijk voor jong en oud
De tentoonstelling is duidelijk en overzichtelijk opgebouwd. Grote geografische kaarten kaderen elke periode en een audioguide geeft extra duiding bij elk van de culturen.
Voor kinderen is er een audioguide op maat beschikbaar, die volledig inhaakt op hun leefwereld. Ook diverse spelapplicaties maken de tentoonstelling boeiend én leerrijk voor het jonge publiek.
Praktische informatie: de tentoonstelling ‘Dacia Felix. Het roemrijke verleden van Roemenië’ loopt nog tot en met 2 augustus 2020 in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Een ticket kost 10 EUR (of 15 EUR in combinatie met een bezoek aan de vaste tentoonstelling). De audioguide is inbegrepen in de toegangsprijs. Voor kinderen en senioren zijn er kortingen. Meer info op www.galloromeinsmuseum.be
Tip: ga voor je het museum verlaat nog even langs bij Bistro Bacchus. Je kan daar in een sfeervol decor nagenieten bij een hapje en een drankje. Op de kaart staan ook enkel verrassende Romeinse specialiteiten. Onze favoriet zijn de isicia omentata, balletjes met varkensgehakt en druivensap, rode wijn, lavas, moerbeien, pijnboompitten en seizoensgroenten. Een mooie afsluiter van een fascinerende tentoonstelling.
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties