‘De acht bergen’. Een film met lucht in de longen en liefde in het hart

De acht bergen

Sinds 14 december loopt in de Belgische bioscopen de niet te missen film Le otto montagne (De acht bergen) gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti. De Italiaanse film werd geregisseerd door het Vlaamse koppel Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. En het mag gezegd: ze hebben het meermaals bekroonde boek alle eer aangedaan. We waren in 2017 onmiddellijk in de ban van het boek en nu, vijf jaar later, zijn we zelfs nog meer in de ban van deze fraaie verfilming.  

De film brengt het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen twee jongens, Pietro en Bruno. Pietro is een stadsjongen die elke zomer met zijn ouders op vakantie gaat in een vakantiehuisje hoog in de bergen van de Valle d’Aosta. In één van de schaarse andere huizen in het verlaten dorp woont Bruno, een leeftijdsgenoot van Pietro. Het verschil tussen de twee jongens kan nauwelijks groter zijn. Pietro is de enige zoon van welstellende ouders uit Turijn. Vader is ingenieur en moeder lerares. Bruno daarentegen heeft nog nooit de berg verlaten, gaat niet naar school en draagt zijn steentje bij tot de bescheiden landbouwactiviteiten die in het levensonderhoud van zijn familie voorziet.   

In de zomermaanden trekken de twee jongens gedurende enkele weken met elkaar op. Ze vullen de dagen met eindeloze wandelingen door de alpenweiden, zoektochten door verlaten huizen en molens en dammen bouwen in de bergrivieren. Ze praten weinig maar zijn de hele dag samen. Na de vakantie scheiden hun wegen en zetten ze hun vriendschap op pauze tot de volgende zomer. Bij elk weerzien borrelt de kameraadschap spontaan weer op, sterker en intenser dan het jaar voorheen.   

De acht bergen

Met het verstrijken van de jaren groeien de twee echter uiteen. Ook al omdat Pietro steeds meer vervreemd geraakt van zijn vader die zijn zoon per se wil blijven meenemen naar de bergen. Pietro wil echter andere horizonten verkennen. Hij begrijpt niet meer wat zijn vader tijdens hun wandelingen zo ver boven de boomgrens gaat zoeken. In de daaropvolgende jaren probeert geen van beiden de altijd maar groter wordende afstand te overbruggen, totdat Pietro het bericht krijgt dat zijn vader plotseling is overleden. Hij laat zijn zoon echter een perceel bouwgrond na in de bergen en heeft de bouwplannen toevertrouwd aan Bruno. Een langdurig onderbroken vriendschap tussen de twee jeugdvrienden wordt op die manier, met voorbedachten rade, nieuw leven ingeblazen. Vijftien jaar nadat ze elkaar voor het laatst zagen, vallen Pietro en Bruno elkaar opnieuw in de armen. Terwijl ze samen timmeren aan de berghut van Pietro, timmeren ze ook aan hun hernieuwde vriendschap.

De acht bergen

De acht bergen

De acht bergen

De acteurs Luca Marinelli (Pietro) en Alessandro Borghi (Bruno) zijn perfect gecast in hun rol en zetten een grootse acteerprestatie neer. Maar de echte hoofdrolspelers, zeker in het tweede deel van de film, zijn de majestueuze bergen die het decor vormen waartegen het verhaal zich afspeelt. De melancholische soundtrack van de Zweedse singer-wongwriter Daniel Norgren maakt het prachtige plaatje helemaal af. Een film om te koesteren. Of, zoals een recensent het treffend omschreef: een film met lucht in de longen en liefde in het hart.

Geniet alvast even van deze trailer:

TIP: van 19 tot en met 22 december kan je in de meeste bioscopen de film met twee personen gaan bekijken voor de prijs van één. Meer info op www.vlaamsefilmactie.be.

Fotocredits: Wildside / Vision Distribution


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties