Boekentip: ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti

Cognetti

De 39-jarige Italiaanse auteur Paolo Cognetti won in juni de prestigieuze literatuurprijs Premio Strega voor zijn roman ‘Le otto montagne’.  Het boek verscheen inmiddels ook in het Nederlands onder de titel ‘De acht bergen’.  Hoofdpersonage is Pietro, een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is een gefrustreerde scheikundige die zijn werk in de fabriek beu is en droomt van een andere leven… een leven in de bergen. Daar immers hebben de ouders van Pietro  elkaar ooit ontmoet, daar zijn ze verliefd geworden en daar zijn ze ook getrouwd, in een kerkje aan de voet van de berg. Het stadsleven vervult Pietro’s ouders met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Op een dag ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. Vrijheid en geluk vinden ze enkel op de hoge bergtoppen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die opgroeide in de bergen en er voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens. Er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap.

Naarmate de jaren vorderen en hun interesses uit elkaar groeien, raakt Pietro steeds meer van zijn vader vervreemd. Hij begrijpt niet meer wat zijn vader tijdens hun wandelingen zo ver boven de boomgrens gaat zoeken. In de daaropvolgende jaren probeert geen van beiden de altijd maar groter wordende afstand te overbruggen, totdat Pietro in Turijn bericht krijgt dat zijn vader plotseling is overleden. Hij laat zijn zoon echter een perceel bouwgrond na in de bergen en heeft de bouwplannen toevertrouwd aan Bruno. Een langdurig onderbroken vriendschap tussen de twee jeugdvrienden wordt op die manier, met voorbedachte rade, nieuw leven ingeblazen en deze werf hoog in de bergen zal stilaan het epicentrum van Pietro’s leven gaan worden.

‘De acht bergen’ kent geen grootste plotwendingen, maar dat is net wat het verhaal ijzersterk maakt. Net als een bergrivier kabbelt het leven van de personages tegen een melancholische achtergrond verder. Veel thema’s komen aan bod. Van de pieken en dalen van eenzaamheid en vriendschap tot de moeizame relatie met ouders en het tarten van het noodlot. De tegenstelling tussen reizigers en achterblijvers en de zoektocht naar identiteit zijn steeds prominent aanwezig. Mensen als Bruno, die trouw blijven aan hun wortels, en mensen als Pietro, die rusteloos blijven zoeken naar een andere en betere plek op deze aarde. Dat de jonge Paolo Cognetti met ‘De acht bergen’ terecht de prestigieuze Italiaanse Premio Strega in de wacht sleepte, is een understatement. Van deze ontroerende, ingetogen roman krijg je spontaan zin om naar de bergen te trekken.

De acht bergen. Paolo Cognetti. Uitgeverij De Bezige Bij, 240 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vindt, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

2 thoughts on "Boekentip: ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti"

Geef een reactie