‘De geniale stad.’ Waarom de wieg van de renaissance in Firenze stond.

Firenze - De geniale stad

Het boek ‘De geniale stad’ van de Vlaamse auteur Koen De Vos is een goed gedocumenteerde ode aan de Italiaanse renaissance. De auteur gaat 300 bladzijden lang op zoek naar het antwoord op de vraag waarom Firenze – de ‘geniale stad’ waarnaar de titel verwijst – zoveel genieën voortbracht in haar gouden vijftiende eeuw. 

Hoe komt het dat een stadje met amper 60.000 inwoners in een tijdsbestek van krap honderd jaar meer wereldberoemde kunstenaars, schrijvers en staatsmannen binnen haar muren huisvestte dan enige andere stad? We hebben het over mensen als Leonardo da Vinci, Michelangelo, Machiavelli, Rafaël, Botticelli, Brunelleschi, Fra Angelico, Lorenzo en Cosimo de’ Medici, Amerigo Vespucci, Giovanni da Verrazzano, … 

Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti en Niccolò Machiavelli

Deze kunstenaars, geleerden en opiniemakers stonden aan de wieg van de renaissance, een periode die talloze innovaties in de kunst zou introduceren. Waar kwam die ongeëvenaarde bloei vandaan en hoe is die te verklaren?

Met de vele bouwwerken, renovaties van kerken en nieuwe palazzi voor de rijken (…), met de talloze prestigieuze opdrachten voor schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken en met de wedstrijden waarmee vele van deze projecten gepaard gingen, bood Florence haar genieën tal van ambitieuze projecten om zich te manifesteren. Maar, vragen velen, en vooral de penningmeesters, zich af: wie kon dat allemaal betalen?

Koen De Vos gaat analytisch te werk. Aan de hand van negen factoren die genialiteit bevorderen, schetst hij wat het vijftiende-eeuwse Firenze zo bijzonder maakte en hoe die kleine provinciestad kon uitgroeien tot een bruisende broeihaard van creativiteit die kunstenaars en denkers voortbracht die de loop van de kunstgeschiedenis voorgoed in een nieuwe richting zouden duwen.

Devos, die naast auteur ook een consultant is die creatieve processen begeleidt bij bedrijven en overheidsinstellingen, slaagt erin om voortdurend ook bruggen te slaan tussen wat zes eeuwen geleden in Firenze gebeurde en trends en innovaties die zich vandaag ook bij ons voltrekken. Dat maakt dit historische boek meteen ook verrassend eigentijds.  

Maar er is meer! Koen De Vos, die door zijn uitgebreide research als geen ander vertrouwd is geraakt met Firenze, stippelde ook een stadswandeling uit, geïnspireerd door de thema’s die hij in zijn boek behandelt. Verwacht geen ‘klassieke’ wandeling langs de obligate musea en monumenten die je in elke toeristische gids terugvindt. Wat je tijdens het parcours van zo’n 8 km wel te zien krijgt, is een boeiende mix van wereldberoemde en minder bekende bezienswaardigheden, doorspekt ook met verhalen die je een idee willen geven van het leven in het Firenze van de gouden 15de eeuw en die je willen doen nadenken over de vraag hoe deze fascinerende stad in die honderd jaar zoveel genieën kon voortbrengen – de vraag die in het boek De geniale stad wordt uitgediept. Je kan de wandeling gratis downloaden op de website van de auteur via deze link.

De geniale stad. Waarom Florence zoveel genieën voortbracht in haar gouden vijftiende eeuw, Koen De Vos. Uitgeverij Ambo-Anthos, 352 pagina’s. Te koop in de lokale boekhandel of via deze link te bestellen bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie