‘De vorm van water’. Het allereerste optreden van commissario Montalbano

De vorm van water - Andrea Camilleri

Twee gemeentearbeiders vinden op een bloedhete ochtend het lijk van een bekende lokale politicus, ingenieur Silvio Luparello. Hij wordt half ontkleed aangetroffen achter het stuur van zijn dure BMW op een braakliggend terrein, de ‘geitenwei’, een plaats die bekend staat als actieterrein voor prostituées. Voor de lijkschouwer is het duidelijk: ‘hartaanval tijdens een vrijpartij’. Zaak afgesloten zo lijkt het. Maar niet zo voor commissaris Salvo Montalbano. Er klopt iets niet. Hij vermoedt dat het gaat om een politieke afrekening.

Een handtas en een dure halsketting die in de buurt worden aangetroffen wijzen in de richting van de bloedmooie Ingrid Sjöström, de schoondochter van Luparello’s belangrijkste politieke tegenstander. Zij blijkt slechts een pion te zijn in een heuse politieke intrige waarin lokale maffiosi de macht proberen te grijpen in het bestuur. Met de hulp van Ingrid en van Luparello’s weduwe weet Montalbano het kluwen te ontwarren. 

‘De vorm van water’ (originele titel: La forma dell’acqua) is de allereerste roman waarin de Italiaanse succesauteur Andrea Camilleri (1925-2019) de iconische ‘commissario Montalbano’ opvoert. Er zouden er nog 28 volgen. 

Salvo Montalbano is dankzij Camilleri uitgegroeid tot één van de meest populaire personages uit de Italiaanse literatuur. Hij is een koppige non-conformist met een zuiderse flair. Hij houdt van lekker eten en vrouwelijk gezelschap, hij heeft een hekel aan hiërarchie en kleurt graag buiten de lijntjes… Kortom, het is iemand waarin heel wat Italianen zich graag willen herkennen. Dat verklaart meteen zijn immense populariteit op het Italiaanse schiereiland en inmiddels ook ver daarbuiten. 

‘De vorm van water’ van Andrea Camilleri verscheen recent in een herziene druk bij Uitgeverij Serena Libri. Het is meteen ook het laatste boek van deze Nederlandse uitgeverij, gespecialiseerd in Italiaanse literatuur. Na het recente overlijden van oprichtster Annaserena Ferruzzi werd besloten de activiteiten stop te zetten. De herdruk is meteen ook een laatste eerbetoon aan de bezielde uitgeefster van Italiaanse boeken in Nederlandse vertaling.

De vorm van water, Andrea Camilleri. Uitgeverij Serena Libri, 208  pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

2 thoughts on "‘De vorm van water’. Het allereerste optreden van commissario Montalbano"

  • Mijn dochter is in 2012 getrouwd met een Siciliaan uit Scicli waar de reeksen van Montalbano verfilmd zijn,leuk om naar te kijken want die reeks zit vol met plaatsen van herinneringen voor ons!

  • Mooi. Dat geeft zeker een extra dimensie aan de TV-serie. Wij zijn er zelf nog niet geweest, maar het staat zeker nog op de ‘to do’ -lijst bij een volgend bezoek aan Sicilië.

Geef een reactie