Fornasetti, unieke dialoog tussen antieke kunst en modern design

08/03/2018 Reageer

Een unieke dialoog tussen antieke kunst en modern design, dat is de essentie van de unieke retrospectieve tentoonstelling ‘Citazioni Pratiche. Fornasetti a Palazzo Altemps’ die nog tot 6 mei 2018 loopt in het 15de eeuwse Palazzo Altemps in Rome.

Meer dan 800 voorwerpen en tekeningen uit het rijke oeuvre van vader en zoon Pietro en Barnaba Fornasetti zijn op harmonieuze maar toch verrassende en soms surreële wijze verweven met de antieke Romeinse beelden uit de vaste collectie van het Museo Altemps, één van de zetels van het Museo Nazionale Romano.

Pietro Fornasetti (1913-1988) was een Milanese schilder, beeldhouwer en interieurontwerper. Zijn oeuvre is uitzonderlijk veelzijdig en varieert van meubilair en spiegels, over serviezen en dienbladen tot behangpapier en paraplubakken. Hij creëerde een geheel eigen universum, sterk geïnspireerd door antieke Griekse en Romeinse kunst. De dialoog tussen de moderne designobjecten en de klassieke beelden uit de collectie Altemps is dan ook zeer geslaagd. De beide werelden versterken en verrijken elkaar. Als bezoeker word je van zaal naar zaal meegezogen, benieuwd naar de verrassende combinaties die je in de volgende ruimte zal ontdekken. De verdienste hiervoor berust bij de curator van deze uitzonderlijke tentoonstelling, Pietro’s zoon Barnaba (°1950), die het werk van zijn vader voortzet als creatief directeur van het Atelier Fornasetti.

Praktisch: De tentoonstelling ‘Citazioni Pratiche. Fornasetti a Palazzo Altemps’ loopt nog tot 6 mei 2018 in het  Museo Nazionale Romano, Palazzo Altemps, Piazza S. Apollinare, 46, Roma. Kostprijs van een ticket is 13 euro. Het museum is op maandag gesloten.

Het Palazzo Altemps vind je hier.

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

Fornasetti

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie