‘Gli anni più belli.’ Een ode aan de vriendschap en aan het leven

Gli anni piu belli

Met ‘Gli anni più belli’ (De mooiste jaren) levert regisseur Gabriele Muccino, bekend van onder meer A casa tutti bene, opnieuw een prachtige en zorgvuldig opgebouwde film af, gedragen door een sterrencast met Italiaanse topacteurs. Het is een beklijvend en bijzonder herkenbaar verhaal over vriendschap, tegenslag en vertrouwen.

Giulio (Pierfrancesco Favino), Gemma (Micaela Ramazzotti), Paolo (Kim Rossi Stuart) en Riccardo (Claudio Santamaria) zijn sinds hun onbezorgde jeugdjaren hecht bevriend. Samen groeien ze op in Rome, samen worstelen ze met de puberteit en samen worden ze ook, met vallen en opstaan, volwassen.

Ze delen toekomstdromen, streven nobele idealen na, kennen momenten van liefde en succes, maar ze worden gaandeweg ook allemaal geconfronteerd met tegenslagen en teleurstellingen, zowel privé als professioneel.

Gli anni piu belli
Gli anni piu belli
Gli anni piu belli
Gli anni piu belli

Vier decennia lang – tussen de jaren ’80 van de vorige eeuw tot oudejaarsavond van het jaar 2020 – volgen we hun levens tegen de achtergrond van de Italiaanse geschiedenis met haar sociale, economische en politieke ups en downs. De moeizame zoektocht naar een vaste job, stuklopende relaties, opgroeiende kinderen, zorgbehoevende ouders… Het zijn herkenbare uitdagingen waarmee de vier vrienden worstelen en waarop ze, elk op hun manier, antwoorden zoeken.

Gli anni piu belli
Gli anni piu belli

Naarmate de jaren verstrijken verliezen de vier elkaar regelmatig uit het oog, om elkaar uiteindelijk toch steeds terug te vinden. De vriendschap die hen bindt, blijkt telkens weer sterker dan de verschillen die hen langzaam uit elkaar hebben gedreven. Gelouterd door hun levenservaring vinden ze uiteindelijk terug aanknoping met elkaar en met de dingen die het leven de moeite waard maken, zoals vriendschap.  

Gli anni piu belli

De slotwoorden van de film vormen de perfecte synthese van een ontroerend verhaal. ‘A che brindiamo? Alle cose che ci fanno stare bene.’ (Waarop heffen we het glas? Op de dingen die ons goed doen voelen.) Laat deze gedachte even bezinken wanneer je de bioscoop verlaat en ontkurk, wanneer je thuisgekomen bent, een goede fles en hef het glas. Op de vriendschap. Op het leven. 

Geniet alvast van deze trailer :

Ook de titelsong van de film, geschreven door Claudio Baglioni, is beklijvend mooi.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties