‘Het lied van Marina’. Liefde en leed in Castel Gandolfo

Het lied van Marina

Toegegeven, de titel en ook wel de kaft van het boek doen een beetje denken aan de rozige liefdesromans van Santa Montefiore, de koningin van de beach bestsellers. ‘Het lied van Marina’, de debuutroman van de Nederlandse schrijfster Tessa Vrijmoed, mag dan ook wel een liefdesverhaal zijn, rozig is het niet bepaald. Het is een verrassend boeiend verhaal overigens, vooral dan door het sterke en eigenzinnige vrouwelijke hoofdpersonage dat Tessa Vrijmoed uit haar pen weet te toveren.

Marina Corelli is een vrijgevochten jonge vrouw die opgroeit in de traditionele, katholieke en enigszins bekrompen dorpsgemeenschap van Castel Gandolfo, gelegen in de heuvels buiten Rome. In het slaperige stadje is weinig te beleven, behalve wanneer de paus er komt uitrusten in zijn riante zomerresidentie. De paus laat er zich echter al een tijd niet zien, want de Tweede Wereldoorlog is volop aan de gang. In het stadje heerst, net als elders in Italië, onrust en chaos, zeker nu de geallieerden vanuit Zuid-Italië naar Rome oprukken om er de Duitse bezetters te verdrijven. Tegen die achtergrond van angst en onzekerheid leert Marina in een naburig dorp een begenadigde jonge pianist kennen, Leandro.

Hun ontluikende liefde wordt echter al snel verstoord door het oorlogsgeweld. De inslaande bommen verjagen de dorpsbewoners uit hun huizen. Ze zoeken en vinden onderdak in de veilig gewaande pauselijke residentie en de uitgestrekte tuinen. Daar zullen de twee geliefden brutaal en voorgoed uit elkaar gerukt worden. Maar uit hun liefde zal toch iets moois bloeien, en wel in het slaapvertrek van de paus.

De waargebeurde, historische achtergrond waartegen de auteur het verhaal van Marina en Leandro schetst, verleent aan het boek een extra dimensie. Met snelle en rake beschrijvingen zet Tessa Vrijmoed personen en gebeurtenissen bijna filmisch neer. Hierdoor word je als lezer meegezogen in het verhaal en vol verwachting blijf je pagina na pagina omslaan tot het onvermijdelijke einde. ‘Het lied van Marina’ is een knappe debuutroman waarin feit en fictie geloofwaardig verweven worden. Dit boek smaakt naar meer.   

Het lied van Marina, Tessa Vrijmoed. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 326 pagina’s. Nu te koop bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties