‘Italiaanse toestanden.’ Hoe overleef je een verhuis naar Italië?

Italiaanse Toestanden

Definitief gaan wonen in Italië. Velen dromen ervan. Sommigen doen het. En een enkeling schrijft er zelfs een boek over. Zo iemand is Stef Smulders. In het jaar 2008 maakte hij zijn lang gekoesterde droom waar. Samen met zijn man Nico en hun hond Saar vertrok hij naar Italië om er een B&B te beginnen. 

Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt ook uit het boek ‘Italiaanse toestanden’ waarin Stef met de nodige humor en een groot relativeringsvermogen zijn belevenissen beschrijft. Het boek houdt op een originele manier het midden tussen een dagboek en een schelmenroman. De schelmen van dienst zijn onder meer een malafide makelaar, een eigengereide aannemer en een rits onvermurwbare ambtenaren die een web van regels en wetten weven waarin niet-Italianen zich gegarandeerd vastrijden. 

Doorheen de hoofdstukken van het boek volgen we het hindernissenparcours dat Nico en Stef moeten trotseren om uiteindelijk hun Italiaanse droom te realiseren: de opening van hun B&B ‘I Due Padroni’ nabij Pavia.  

Het zoeken van een huis, het sluiten van de verkoopacte, het verkrijgen van vergunningen, het vinden van een betrouwbare aannemer en het bemachtigen van een eigen ‘codice fiscale’, die magische formule waarmee in Italië elke administratief slot geopend kan worden… Elke stap in het proces brengt onverwachte verrassingen en uitdagingen met zich mee. Maar voor elk van die uitdagingen wordt toch telkens weer op geheel Italiaanse en dus vaak onorthodoxe wijze een oplossing gevonden. 

Voor het oog van de lezer laat Stef een hele reeks karakteristieke Italianen opdraven, van sympathiek tot schurkachtig, van ontroerend tot onbeschaamd. Echte Italianen van vlees en bloed, de ene keer cliché, de andere keer onverwacht origineel. Maar altijd de moeite van het leren kennen waard.

Het boek ‘Italiaanse Toestanden. Leven en overleven in Italië’ is verplichte lectuur voor iedereen die overweegt definitief naar Italië te verhuizen. 

Italiaanse Toestanden. Leven en overleven in Italië, Stef Smulders. Uitgeverij Boekenbent, 261 pagina’s. Te koop via deze link bij bol.com


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie