Le Meraviglie: een wonderlijk familieverhaal

28/02/2015 Reageer

Momenteel loopt in de betere Belgische bioscopen de film Le Meraviglie (De Wonderen) van de Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher. De film kaapte in 2014 op het filmfestival van Cannes de Prijs van het Publiek in de wacht. De 33-jarige Rohrwacher levert met Le Meraviglie een visueel en esthetisch heel verzorgd werkstuk af. De film wil enerzijds een ode zijn aan het eenvoudige maar harde plattelandsleven, maar laat anderzijds ook zien hoe de oude tradities onvermijdelijk ten prooi vallen aan de oprukkende beschaving… of wat daarvoor moet doorgaan.

De film vertelt het verhaal van een gezin dat zich heeft teruggetrokken in een bouwvallige hoeve op het Umbrische platteland en moeizaam de eindjes probeert aan elkaar te knopen met de productie van honing. Wolfgang, de stugge vader van het gezin, een rol die overigens briljant wordt vertolkt door de Vlaamse acteur Sam Louwyck, wil zijn vrouw en vier dochters ver weg houden van de verleidingen van de moderne maatschappij.  Het hele gezin wordt ingeschakeld in het harde labeur op de boerderij. De hard werkende oudste dochter, Gelsomina, is een onmisbare schakel geworden in het familiebedrijfje. Tijd om kind te zijn heeft ze niet.

Wolfgang en zijn vrouw Angelica (vertolkt door Alba Rohrwacher, de oudere zus van de regisseur) lopen gebukt onder zorgen: nieuwe Europese richtlijnen verplichten hen tot zware investeringen. Als ze hun boerderij niet moderniseren, moeten ze de productie stopzetten. Maar geld hebben ze niet. Harder werken dus, en nog meer honing produceren. Om – naast zijn kinderen – nog een goedkope arbeidskracht in huis te halen sluit Wolfgang een overeenkomst met een organisatie die minderjarige misdadigers in gastgezinnen plaatst. Zo komt de jonge en zwijgzame Martin in het gezin terecht. Wolfgang, vader van vier dochters, projecteert op de jongen zijn verlangen naar de zoon die hij nooit heeft gehad.

Op een dag wordt de rust in het vredige dorp verbroken. Een televisieploeg strijkt er neer en wil er een showprogramma draaien met als titel ‘Le Meraviglie’, waarin op zoek wordt gegaan naar het beste ambachtelijke streekproduct. Gelsomina is gefascineerd door de televisieploeg en vooral door de kitscherige presentatrice Milly Catena, een rol voor niemand minder dan Monica Bellucci.

Na lang aarzelen schrijft Gelsomina zich in voor de wedstrijd, uiteraard zonder dat haar vader het weet. Het vooruitzicht op een grote geldprijs doet het meisje dromen van een ander en beter bestaan voor haar familie.

Le Meraviglie is een mooie en onderhoudende film. Het verhaal zelf verloopt traag en als kijker moet je geregeld zelf de verbanden zoeken tussen opeenvolgende, losstaande scènes om de verhaallijn te kunnen volgen. De film moet het vooral hebben van de mooie beelden en de sterke acteerprestaties. Maar ondanks de stevige cast met steracteurs als Monica Bellucci, Alba Rohrwacher en onze eigenste Sam Louwyck, zijn het toch vooral de vier jonge kinderen die de show stelen en hiermee het bewijs leveren dat Italianen inderdaad geboren acteurs zijn.

Reacties

One thought on "Le Meraviglie: een wonderlijk familieverhaal"

Geef een reactie