‘Loro’, een intrigerende film over Silvio Berlusconi

12/10/2018 Reageer
ilm loro sorrentino servillo

Silvio Berlusconi. We kennen hem als onverbeterlijke vrouwenjager, decadente miljonair, machtsgeile politicus, sluwe zakenman… kortom, als een controversieel en veelbesproken man die niemand onberoerd laat. Dat er vroeg of laat een film aan hem gewijd zou worden stond in de sterren geschreven. Terwijl in een film als Il Caimano (uit 2006) en in de succesvolle TV serie 1992 (uit 2015) slechts zijdelings verwezen werd naar de figuur Berlusconi, staat hij in ‘Loro’, de nieuwste prent van Paolo Sorrentino, helemaal centraal. En hoe. Rasacteur Toni Servillo geeft op onnavolgbare wijze gestalte aan il Cavaliere. 

film loro sorrentino servillo

ilm loro sorrentino servillo

Toch kiest regisseur Sorrentino, bekend van o.m. het Oscarwinnende La Grande Bellezza niet voor de makkelijke, voor de hand liggende clichés. De Berlusconi die we te zien krijgen is niet zozeer de frivole politicus of decadente vrouwengek,  maar vooral de mens Berlusconi. We ontmoeten hem op het moment dat het doek stilaan valt over zijn politieke carrière. Hij heeft zijn zakenimperium aan zijn kinderen overgelaten en maakt een soort existentiële crisis door. Hij probeert tevergeefs zijn vrouw Veronica voor hem terug te winnen en krijgt ondertussen enkel nog aandacht van figuren die als parasieten rond hem zwerven en allemaal iets van hem gedaan willen krijgen. Zij zijn de ‘loro’ (‘hen’, ‘die anderen’) waarnaar de titel van de film verwijst.

Maar Berlusconi geeft niet op. Als een cynische duivel in het spreekwoordelijke wijwatervat wil hij zich weer in de belangstelling spartelen. De vraag is: hoe ver zal hij gaan om zijn macht en invloed te behouden?

ilm loro sorrentino servillo

ilm loro sorrentino servillo

Paolo Sorrentino biedt ons met deze biografische film een fascinerende blik achter het masker van één van de meest tot de verbeelding sprekende figuren in de Italiaanse politiek.

〈Foto’s: Gianni Fiorito〉


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie