Niet te missen: prestigieuze TV-serie ‘1992’ op Canvas

Op dinsdag 3 mei start op Canvas de tiendelige Italiaanse topserie ‘1992’, een politieke thriller over de start van de veelbesproken operatie ‘Schone Handen’ (Mani Pulite) waarmee de rechterlijke macht in het jaar 1992 de strijd aanbond met de wijdverspreide corruptie in de Italiaanse politiek en het bedrijfsleven. De operatie leidde tot een politiek vacuüm dat de weg effende voor het tijdperk van Silvio Berlusconi. De prestigieuze reeks ging in maart 2015 in première in Italië en verovert stilaan de hele westerse wereld. Ze wordt nu al vergeleken met andere wereldwijde topseries als House of Cards, The West Wing en The Sopranos.

Italië anno 1992

Het verhaal begint waarheidsgetrouw in 1992 met de arrestatie van Mario Chiesa, een socialistisch politicus en directeur van een bejaardentehuis in Milaan. Hij wordt door rechter Antonio Di Pietro beschuldigd van corruptie. Di Pietro bijt zich in het dossier vast en slaagt erin om in Milaan en vele andere steden in Italië vergelijkbare schandalen boven te spitten. Omkoping en corruptie blijken te zijn doorgedrongen tot de hoogste regionen van de Italiaanse politiek en bedrijfsleven. Niet minder dan 5000 mensen, waaronder de helft (!) van alle Italiaanse parlementsleden worden verdacht van corruptie. Verspreid over het land worden meer dan 400 gemeenteraden ontbonden nadat gebleken was dat burgemeesters, schepenen of gemeenteraadsleden zich hadden laten omkopen. Tientallen politici en ondernemers voelen zich in het nauw gedreven en plegen zelfmoord.

film 1992

De klassieke politieke partijen worden door de man in de straat uitgespuwd en de val van de regering is onafwendbaar. Tegen die achtergrond zal de Italiaanse zakenman Silvio Berlusconi zich profileren als de Redder des Vaderlands. Met zijn nieuwe partij Forza Italia belooft hij een nieuwe politieke cultuur. Hoe dat afgelopen is, weten we ondertussen ook.

Tegen deze historische achtergrond volgen we in de televisiereeks de lotgevallen van zes verschillende personages die elk op hun manier betrokken zijn bij operatie Schone Handen. De manier waarop de fictieve personages worden verweven met de gekende historische gebeurtenissen levert een ongemeen spannende televisiereeks op. Niet te verwonderen als je weet dat ‘1992’ werd gemaakt door dezelfde scenaristen als die andere Italiaanse succesreeksen Romanzo Criminale en Gomorra.

De eerste aflevering van de prestigieuze topserie 1992 is op dinsdag 3 mei om 22u45 te bekijken op Canvas. Niet te missen!

Reacties

1 thoughts on "Niet te missen: prestigieuze TV-serie ‘1992’ op Canvas"

Geef een reactie