Maquette van het antieke Rome opnieuw open voor het publiek

Maquette Rome

Vanaf 6 februari 2020 is in het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel de befaamde maquette van het antieke Rome na een maandenlange restauratie opnieuw toegankelijk voor het publiek. Rond de maquette bouwde het museum voor de bezoekers meteen ook een compleet nieuwe beleving. Filmpjes, 3D-animaties, apps, virtual en augmented reality laten je toe om onder te duiken in het dagelijkse leven in het antieke Rome van de 4de eeuw na Chr.

Maquette Rome

Maquette Rome

De maquette van Rome werd in 1950 geïnstalleerd en is sindsdien één van de absolute topstukken van het museum. De maquette toont het antieke Rome op een schaal van 1/400ste. Ze is 11 meter lang en 4 meter breed. De Franse architect Paul Bigot (1870-1942) maakte vier versies van de maquette. Slecht twee ervan zijn bewaard gebleven: zijn werkmodel (te bezichtigen aan de universiteit van Caen) en het exemplaar in Brussel. De maquette in Brussel is de meest indrukwekkende want ze is de enige die ingekleurd is.

Maquette Rome

Maquette Rome

Maquette Rome

Maquette Rome

Op de bovenverdieping maken bezoekers via videoschermen kennis met het dagelijks leven in Rome. Een tweede documentaire presenteert het leven en werk van de Normandische architect Paul Bigot die de maquette maakte. Via touchscreens kan de bezoeker uitgebreide informatie verkrijgen over een selectie van 10 iconische gebouwen, waaronder het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum, de Thermen van Caracalla en het Pantheon.

Maquette Rome

Maquette Rome

Maquette Rome

De onderste verdieping, die voor het eerst in twintig jaar opnieuw toegankelijk wordt voor het publiek, werd helemaal opgeknapt en biedt een uniek zicht op de maquette. Aan de hand van tablets, verkrijgbaar aan het onthaal, kan de bezoeker via augmented reality een selectie van gebouwen in 3D verkennen.

Maquette Rome

Maquette Rome

Vlakbij de maquette werd een nieuwe zaal ingericht met vier grote schermen waar de bezoeker via vier representatieve personages meer te weten komt over de culturele en sociale diversiteit van de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De personages vertellen in het Latijn – uiteraard met ondertiteling – over hun leven, hun reizen en hun dromen.

Maquette Rome

We ontmoeten een senator, vertegenwoordiger van de hoogste sociale klasse, maar ook een bevrijde slavin, afkomstig uit het Oosten, die een winkeltje begint in Rome. We maken kennis met een jonge man uit Noord-Afrika die naar Rome kwam om architect te worden. We kruisen ten slotte ook het pad van een vrouwelijke gladiator, aanvankelijk herderin in de bergen van Midden-Italië, die over haar ongewone carrière vertelt. Deze vier getuigenissen benadrukken het multiculturele karakter van de oude Romeinse samenleving, de mogelijkheden tot het klimmen op de sociale ladder en de belangrijke rol die vrouwen daarin konden spelen.

Wie de maquette bezoekt onder leiding van een gids krijgt als extraatje bij de rondleiding ook de kans om met een virtual reality bril voor de ogen de straten van Rome te verkennen.

Praktisch: het Museum Kunst & Geschiedenis is dagelijks geopend van 9.30u tot 17u, behalve op maandag. Adres: Jubelpark 10, 1000 Brussel. Meer info op de website van het museum.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie