Nieuw op Netflix: ‘E`stata la mano di Dio’ van Paolo Sorrentino

15/12/2021 Reageer
E stata la mano di dio

Vanaf vandaag 15 december loopt op Netflix de film ‘E stata la mano di Dio’ (The hand of God), de nieuwste prent van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino. Wie hield van Sorrentino’s Oscar-winnende ‘La Grande Bellezza’ zal ook deze nieuwe film weten te waarderen. De ingrediënten zijn grotendeels dezelfde: excentrieke figuren, absurde situaties, spitse dialogen en een bizarre verstrengeling van rauwe realiteit en surrealistische fantasie. De achtergrond van het verhaal is deze keer niet het prestigieuze Rome, maar het chaotische Napels van de jaren ‘80.

In Napels is voetballegende Diego Maradona neergestreken en hij houdt de hele stad in de ban, ook de jonge Fabietto Schisa (rol van de nog onbekende Italiaanse acteur Filippo Scotti). De ingetogen Fabietto groeit op in een hartelijke familie bevolkt door exuberante figuren, waaronder zijn goedlachse ouders, Saverio (Toni Servillo) en Daniela (Teresa Saponangelo), en een resem volkse en karikaturale ooms en tantes, waaronder de fraai gewelfde zia Patrizia die op de rand staat van een zenuwinzinking.

E stata la mano di dio
E stata la mano di dio

Saverio en Maria brengen enkele dagen door in hun pas gekochte vakantiehuisje en vinden daar in elkaars armen de dood door een koolstofmonoxidevergiftiging. Fabietto, die thuis was gebleven omdat hij tickets had voor de voetbalwedstrijd met zijn grote idool Maradona, is overmand door verdriet. Hij beseft dat ook hij dood zou zijn geweest als hij niet naar de voetbalwedstrijd was gaan kijken. Dat hij nog leeft heeft hij te danken aan zijn (half)god… Maradona.

E stata la mano di dio
E stata la mano di dio
E stata la mano di dio

Gedesoriënteerd door het verlies van zijn ouders probeert de jongen zich te herpakken. Hij vindt daarbij de nodige steun bij een aantal excentrieke figuren die hem, elk op hun manier, een stapje vooruit helpen. De bejaarde bovenbuurvrouw, barones Focale, zorgt voor Fabietto’s inwijding in de liefde. De minzame sigarettensmokkelaar Armando leert hem vriendschap kennen. De eigenzinnige en onhebbelijke filmregisseur Antonio Capuano ten slotte wakkert zijn droom aan om later zelf ook films te maken.    

En hier wordt duidelijk dat Sorrentino met ‘E stata la mano di Dio’ een heel persoonlijke film heeft gemaakt met een autobiografische ondertoon. Paolo Sorrentino werd op 16-jarige leeftijd immers wees toen zijn beide ouders omkwamen door een koolstofmonoxidevergifting. Net als Fabietto ontsnapte ook hij aan de dood dankzij… Diego Maradona. 

Bekijk hier alvast de trailer:


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties