Piranhas, de Napolitaanse tienermaffia.

Piranhas maffia

‘Piranhas’ is de verfilming van de bestseller ‘La paranza dei bambini’ (in het Nederlands vertaald als ’De kinderen in de sleepnetten’) van Roberto Saviano, de Italiaanse auteur die sinds de publicatie van zijn boek ‘Gomorra’ (2006) ondergedoken leeft om aan de maffia te ontsnappen.

De film brengt een rauw en schokkend beeld van kansloze jongeren uit de arme volkswijk Sanità in Napels, waar misdaad de enige, logische weg lijkt om te ontsnappen aan de armoede. We volgen een bende 15-jarige tieners die met bruut geweld en afpersing aan het nodige geld willen geraken om zichzelf de hippe kleren en de blinkende brommers te kunnen kopen waarmee ze indruk willen maken op de meisjes. Geld, macht en overleven zijn de enige resterende waarden in het troosteloze inferno van de achterbuurten waar ze opgroeien.

Piranhas maffia
Piranhas maffia

De jonge Nicola ziet met lede ogen aan hoe de lokale Camorra geld aftroggelt van zijn jonge, hardwerkende en alleenstaande moeder die met grote moeite de eindjes aan elkaar moet weten te knopen om hem en zijn jongere broertje een dak boven het hoofd te geven. Door handig samen te spannen met een gepensioneerde maffioso met huisarrest die loopjongens zoekt, ziet hij zijn kans om zich op te werken en de macht te grijpen in zijn wijk. Hij voelt zich een Robin Hood. Maar om zijn duur bevochten status als bendeleider veilig te stellen komt hij onvermijdelijk terecht in een criminele spiraal die van straathandel in drugs algauw afglijdt naar een eerste moord. Zijn naïeve droom om een respectabele ‘man van eer’ te worden valt snel uiteen in een orgie van jeugdige overmoed en zelfdestructie.

Piranhas maffia
maffiafilm - piranhas
maffiafilm - piranhas

Regisseur Claudio Giovannesi won met Piranhas op het Filmfestival van Berlijn (2019) een prestigieuze Zilveren Beer in de categorie ‘beste scenario’. De film, die in oktober al even in avant-première te zien was op Filmfest Gent, loopt vanaf deze week ook in de Belgische bioscopen. Zeker een aanrader, maar niet voor gevoelige kijkers.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!


Reacties

Geef een reactie