‘Sofia draagt altijd zwart.’ Cognetti blijft verrassen.

Cognett- Sofia draagt altijd zware

Wanneer er een nieuw boek verschijnt van Paolo Cognetti maakt ons hart telkens weer een sprongetje. ‘Nieuw’ is echter relatief hier, want ‘Sofia draagt altijd zwart’ verscheen reeds in 2012. Na het grote internationale succes van ‘De acht bergen’ vond Uitgeverij De Bezige Bij de tijd rijp voor een heruitgave van de Nederlandse vertaling. Meer dan terecht wat ons betreft. 

Sofia Muratore groeit op in een buitenwijk van Milaan. Op haar tiende droomt ze er nog van het liefje van een piraat te worden, maar op haar zestiende neemt ze een overdosis pillen en wordt ze opgenomen in een ziekenhuis. Als jongvolwassene volgt ze een prestigieuze theateropleiding in Rome, om vervolgens in New York te belanden als één van de vele jonge actrices die hopen ontdekt te worden. Sofia laat een diepe indruk na op iedereen die ze ontmoet, maar ze neemt ook net zo makkelijk weer afscheid van wie haar omringt. Ze is altijd op de vlucht. Voor haar vrienden, voor haar ouders, voor haar geliefden maar voornamelijk voor zichzelf. Het maakt haar ongrijpbaar, verwarrend en bovenal mysterieus. Wat haar motieven zijn, blijft elke keer weer een verrassing. Een meeslepend coming of age verhaal over een nu eens schuchter en dan weer stoer Italiaans meisje waar je als lezer geen vat op lijkt te krijgen. 

‘Sofia draagt altijd zwart’ is in de eerste plaats geschreven als een bundel van losstaande verhalen, maar dankzij de aanwezigheid van Sofia als rode draad doorheen de verhalen kan je ze ook lezen als de verschillende hoofdstukken van een roman. Het perspectief verandert voortdurend. Nu eens in de eerste persoon geschreven, dan weer in de derde. De ene keer kruip je in het hoofd van Sofia, de andere keer bekijk je haar leven vanuit de ogen van haar tante Marta, van haar vader die niet goed weet hoe hij haar moet liefhebben of van haar moeder die worstelt met het leven. Cognetti schakelt voortdurend tussen verschillende episodes in het leven van dit meisje, dat steeds op zoek blijft naar een identiteit. Zoals we dit gewoon zijn van Paolo Cognetti is ook in dit boek de psychologische achtergrond van de personages fantastisch gedetailleerd uitgewerkt. ‘Sofia draagt altijd zwart’ lezen is als bladeren doorheen het fotoalbum van haar leven. Helemaal anders dan ‘De acht bergen’, maar daarom zeker niet minder sterk.

Sofia draagt altijd zwart, Paolo Cognetti. Uitgeverij De Bezige Bij, 224 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link te bestellen bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie