‘Tre Piani’, de nieuwe film van Nanni Moretti

Tre Piani_1

Nanni Moretti. De naam klinkt als een klok in de Italiaanse filmwereld. De succesvolle regisseur, bekend van onder meer films als Mia Madre, Habemus Papam, Caro Diario en La Stanza del Figlio, is vanaf 10 november terug in de Belgische bioscopen met zijn nieuwe film Tre Piani (‘Drie Verdiepingen’), waarin hij traditiegetrouw ook zelf weer een rol speelt.

De film is gebaseerd op het boek ‘Three Floors Up’ van de Israëlische auteur Eshkol Nevo. Moretti verplaatst het verhaal dat zich in het boek in Tel Aviv afspeelt naar een statig flatgebouw met drie verdiepingen in Prati, één van de betere wijken in het centrum van Rome. Op elke verdieping woont een gezin. Op het eerste gezicht gaat het om gezinnen zonder noemenswaardige zorgen. Maar schijn bedriegt. Onderhuids borrelen immers spanningen en die worden verder aangewakkerd door een reeks gebeurtenissen die de levens en de relaties van de bewoners behoorlijk op de proef zullen stellen.

Op de derde verdieping maken we kennis met het rechterskoppel Vittorio (rol van Nanni Moretti zelf) en Dora (Margherita Buy). Hun zoon Andrea heeft in dronken toestand een dodelijk auto-ongeval veroorzaakt en rekent op zijn ouders om aan een gevangenisstraf te ontsnappen. De kwestie verdeelt het gezin. Recht moet geschieden, maar tot welke prijs? Moeten ze Andrea als zoon of als misdadiger behandelen?

Op de eerste verdieping wonen Lucio en Sara (rollen van Riccardo Scamarcio en Elena Lietti) samen met hun dochtertje Francesca. Op een dag is Francesca een tijdlang vermist, net als de bejaarde buurman Renato die wel eens als oppas voor het meisje optreedt. Haar vader Lucio is ervan overtuigd dat Renato zich vergrepen heeft aan het meisje en hij neemt wraak.    

Daartussenin woont Monica (gespeeld door Alba Rohrwacher). Ze is hoogzwanger en zal weldra bevallen van een dochtertje, maar ze staat er helemaal alleen voor. Haar man is immers ver weg van huis voor het werk. Monica is eenzaam en angstig. Ze voelt zich langzaam wegglijden in een depressie. Kan zij haar kind de liefde geven die haar eigen moeder, die zelf in de psychiatrie eindigde, haar heeft ontzegd?

De nieuwe film van Nanni Moretti werd in 2021 geselecteerd voor deelname aan het filmfestival van Cannes, maar de reacties van pers en publiek waren verdeeld. Drie volwaardige verhaallijnen op een geloofwaardige manier in één enkele film proppen, dat bleek ook voor een gelauwerde regisseur als Moretti, iets te hoog gegrepen. De Italiaanse sterrencast met het trio Alba Rohrwacher, Margherita Buy en Riccardo Scamarcio maakt echter een en ander goed.

Bekijk hier alvast de trailer:


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties