‘Trouw’. Een roman over huwelijk en… overspel

Trouw Cover

‘Trouw’ (oorspronkelijke titel Fedeltà) is de enigszins misleidende titel van een boek dat eigenlijk over overspel en dus ontrouw gaat. De personages die auteur Marco Missiroli uit zijn begenadigde pen tovert, lijken zichzelf ervan te willen overtuigen dat het grensgebied tussen trouw en ontrouw niet zo duidelijk is afgebakend. Ze komen, elk op hun manier, tot de vaststelling dat er misschien wel verschillende vormen van trouw zijn: trouw aan je huwelijkspartner, trouw aan je ouders en… trouw aan jezelf.

Kan ontrouw overigens niet een vorm van trouw aan jezelf zijn? Dat is de vraag die Margherita zich stelt. Ze werkt op een vastgoedkantoor in Milaan en is gehuwd met Carlo, docent creative writing, met wie ze een zoontje heeft. Haar man werd op het vrouwentoilet van de universiteit betrapt met een studente, Sofia Casadei. Hij ontkent dat er daadwerkelijk iets is gebeurd, maar het verhaal weegt op zijn positie aan de universiteit en op zijn huwelijk.

Margherita heeft zo haar redenen om het huwelijk niet te laten stranden op de vermoedelijke ontrouw van haar man. Zij en Carlo hebben zich zwaar in de schulden gestoken om haar droomappartement te kunnen kopen. En bovendien blijft ze Carlo ook daadwerkelijk graag zien. Dat laatste belet haar echter niet om zelf ook een relatie te beginnen met Andrea, haar fysiotherapeut. Die Andrea is een bijzonder man: overdag een zachtaardige therapeut die zich ’s avonds in de ruige buitenwijken van Milaan uitleeft in illegale bokskampen en bloederige hondengevechten in de hoop wat geld bij te verdienen. En, o ja, hij valt op mannen en heeft een relatie met Giorgio.

Verder is er Anna, de moeder van Margherita. Zij heeft na de dood van haar man ontdekt dat ook hij er wellicht een amoureuze relatie op nahield. Moet ze zich kwellen door die vermeende relatie postuum uit te pluizen of legt ze zich neer bij de rol van brave weduwe van een liefhebbende echtgenoot?

“Over de toekomst met Margherita had hij nooit getwijfeld. […] wat als vreemdgaan voor hem de manier was geweest om keer op keer Margherita trouw te zijn?”

Marco Missiroli levert met ‘Trouw’ een boeiende en bijzonder goed geschreven roman af. Het hele verhaal door wisselt hij voortdurend van perspectief. Zo kruipen we als lezer ongemerkt binnen in de leefwereld van Carlo, Margherita, Sofia, Andrea en Anna . Door hun ogen worden we geconfronteerd met trouw, ontrouw en de effecten daarvan. Deze roman, zijn zesde, zorgde voor Missiroli’s doorbraak bij het grote publiek. Hij won er de Premio Strega Giovani mee, een prestigieuze literatuurprijs voor jonge auteurs. Kers op de taart: Trouw is door Netflix bewerkt tot een zesdelige serie die vanaf 14 februari 2022 op de populaire betaalzender zal te zien zijn. Laat dit echter geen excuus zijn om het boek zelf niet te lezen!

Trouw. Marco Missiroli. Uitgeverij Cossee, 264 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties