Vijf nazomerse boekentips

Nu de zomer voorbij is en alle vakantieboeken (hopelijk?) uitgelezen zijn, wordt het tijd om een nieuw lijstje aan te maken van boeken die jou tijdens de komende herfst- of winteravonden gezelschap kunnen houden. We selecteerden vijf titels, vers van Italiaanse bodem, die ons inziens zeker de moeite waard zijn! 

1. “De woestijn van de Tartaren” (Dino Buzzati, Il deserto dei Tartari)

De jonge luitenant Giovanni Drogo krijgt zijn eerste standplaats bij een garnizoen in een fort hoog in de bergen, dat uitkijkt op een uitgestrekte woestijn. Al jaren gaat het gerucht dat de Tartaren in de woestijn een leger aan het verzamelen zijn en zich opmaken voor een aanval. In de verwachting dat er grote dingen te gebeuren staan, begint Drogo aan zijn dienst. Zijn leven ligt nog voor hem, een schitterende militaire carrière lonkt. Maar hij raakt in de ban van het eentonige bestaan in het fort, waar iedereen wacht op de Tartaren. Deze onvolprezen klassieker van Dino Buzzati, romanschrijver, journalist en poeet, werd recent heruitgegeven wegens groot succes.

DE WOESTIJN VAN DE TARTAREN, DINO BUZZATI, WERELDBIBLIOTHEEK, ISBN 9789028426696, €12,50.

2. “Dood de engel” (Sandrone, Dazieri, L’angelo)

Vlak voor middernacht komt de hogesnelheidstrein vanuit Milaan aan op spoor zeven. Als de conducteur de laatste coupé opent om te controleren of iedereen de trein verlaten heeft, valt hij dood neer. Rondom hem liggen al veertien lijken. Colomba, de knappe, vastberaden maar getraumatiseerde politieagente, ontdekt dat het om een gerichte aanval gaat, die meteen door extremisten opgeëist wordt. Dan staat de hoogbegaafde en briljante Dante opeens weer voor haar neus, die beweert dat de verdachten liegen. Maar kan Colomba Dante wel vertrouwen? Deze nieuwe thriller van de populaire misdaadschrijver Sandrone Dazieri verschijnt in oktober.

DOOD DE ENGEL, SANDRONE DAZIERI, XANDER UITGEVERS, ISBN 9789401605717, €19,99.

3. “Een onmogelijke ontmoeting met Pier Paolo Pasolini” (Emanuele Trevi, Qualcosa di scritto)

Rome, begin jaren negentig. Een naïeve, wat cynische schrijver vindt werk in het archief van de Pier Paolo Pasolini Stichting. Zijn baas daar is Laura Betti, een voormalig actrice, Pasolinikenner, en een echte feeks, die zichzelf als de enige ware geestelijke erfgenaam van Pasolini’s werk ziet. Terwijl de schrijver het onvoltooide laatste werk van Pier Paolo Pasolini analyseert, krijgt hij het voortdurend met Laura aan de stok. En zo leert hij allerlei facetten van de persoonlijkheid van Pasolini kennen. De grote filmregisseur en schrijver helpt hem afscheid nemen van zijn jeugd en leert hem de mysteriën van het leven te ontrafelen.

EEN ONMOGELIJKE ONTMOETING MET PIER PAOLO PASOLINI, EMANUELE TREVI, UITGEVERIJ DE GEUS, ISBN 9789044536485, €19,95.

4. “Het verhaal van een verloren kind” (Elena Ferrante, Storia della bambina perduta)

‘Het verhaal van het verloren kind’ is de adembenemende ontknoping van de saga van de briljante, geschoolde Elena en de vurige, onbeheersbare Lila. Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden. Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Firenze verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden. Tegen de achtergrond van een verleidelijk en gevaarlijk Napels en een wereld die voortdurend verandert, vertelt Elena Ferrante met ongeëvenaarde eerlijkheid en glans het verhaal van Elena’s en Lila’s levenslange vriendschap.

Het langverwachte vierde en laatste deel van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante verschijnt begin oktober.

HET VERHAAL VAN EEN VERLOREN KIND, ELENA FERRANTE, WERELDBIBLIOTHEEK, ISBN 9789028426689, €24,99.

5. “Broederstrijd” (Antonio Pennacchi, Canale Mussolini. Parte seconda)

25 mei 1944. De laatste oorlogsdag in Littoria. In het korte tijdsbestek tussen het vertrek van de Duitsers en de aankomst van de geallieerden duikt Diomede Peruzzi een aan puin geschoten Italiaanse bank in en pakt wat hij pakken kan. In de dagen die volgen, keren de vluchtelingen terug van hun schuilplaatsen in de bergen. De boerderijen liggen in puin, elk gebouw draagt littekens van de bombardementen. Alleen heerst er nu een ander klimaat, de wederopbouw begint. Met zijn provocerende, brutale blik die altijd wordt verzacht door een groot menselijk mededogen vertelt Antonio Pennacchi, bekend van ‘Het Mussolinikanaal’, over de moeizame totstandkoming van het democratische, republikeinse Italië aan de hand van de lotgevallen van de Peruzzi’s, een omvangrijke en kleurrijke familie van pioniers, harde werkers en berooide helden.

Op deze bestseller is het nog even wachten tot januari 2017.

BROEDERSTRIJD, ANTONIO PENNACCHI, DE BEZIGE BIJ, ISBN 9789023402237, €24,99.

Reacties

Geef een reactie