‘Wijn als een Romein’. Een boek om van te nippen.

Wijn als een Romein

Classicus en oudhistoricus Fik Meijer en wijnboer en televisiemaker Ilja Gort bundelden de kennis en expertise in hun respectievelijke vakgebied in een interessant boek: Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van de wijn.  

Die oorsprong moeten we gaan zoeken op de flanken van het Kaukasusgebergte, rond 7.000 voor Christus. De oudste sporen van bewuste wijnbouw werden aangetroffen in het huidige Georgië en Armenië. Van daaruit zou de wijn zich via de Egyptenaren, Feniciërs, Grieken en Romeinen gaandeweg rond zowat het hele Middellandse Zeegebied verspreiden. Het zou tot de 2de eeuw na Christus duren tot de wijn de Alpen oversteekt en onze contreien bereikt.

In de eeuwen die volgden begon de wijnmakende mens te experimenteren met de druiven zelf. Ze verzamelden de pitjes van de grootste trossen met de dikste druiven en kweekten daar nieuwe varianten mee. Groter, sappiger, lekkerder. In plaats van die zure wilde druifjes die maar weinig sap gaven, slaagden ze er op termijn in om grotere, zoete druiven met veel sap te kweken. De Romeinen noemden die moeder aller druivensoorten ‘Vitis vinifera’, ‘Rank met wijndragende druiven’, de oerdruif waar nog altijd alle wijnen van worden gemaakt. Alle bekende rassen, zoals cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, riesling, sauvignon blanc en syrah stammen af van de vitis vinifera.

Fik Meijer biedt historische duiding bij de verspreiding van de wijnbouw, de gebruikte technieken en de handelsroutes van schepen gevuld met amforen. Hij beschrijft hoe wijn een rol speelde in het religieuze, culturele en sociale leven. We worden ingewijd in de cultus van de Griekse wijngod Dionysos en van de Romeinse Bacchus en maken kennis met de rituelen die ermee gepaard gingen. We komen ook te weten dat niemand minder dan Jezus Christus in de ogen van veel van zijn tijdgenoten ook als een soort wijngod werd beschouwd. Hij kon immers water in wijn veranderen. En in de christelijke liturgie werd zijn lichaam voorgesteld als brood en zijn bloed als… juist: wijn!  

Ilja Gort reikt ons tussen alle historische duiding door allerlei weetjes en tips aan over wijn. Hoe bewaar je wijn? Op welke temperatuur schenk je wijn? Welke verschillende flessen bestaan er? Hoe belangrijk is de grondsoort? De verschillende aspecten van wijn maken en wijn proeven passeren de revue.

De afwisseling van historische feiten en verhalen over wijn met hedendaagse weetjes, tips en ervaringen over wijnbeleving maakt dit boek tot aangename lectuur voor iedereen die van tijd tot tijd een goed glas wijn weet te waarderen.  

Wijndrinken is een aangelegenheid waarmee niet valt te spotten. Zo dient er bijvoorbeeld bij het wijndrinken gekeken te worden alsof men op het punt staat de kwantumtheorie te gaan verklaren. Dat gaat zo: terwijl zijn hoogopgeleide reukorgaan snuffelende cirkels boven het glas trekt, rimpelt een diepe frons het voorhoofd van de wijnkenner tot een pas geploegde akker. Een fysiek signaal van de peilloos diepe gedachten die hem doorwoelen als zijn kennersneus de vineuze aroma’s opsnuift.

Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van de wijn, Fik Meijer en Ilja Gort. Uitgeverij Prometheus, 288 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties