Vier lekkere eetadresjes in Syracuse

Syracuse eetadresjes

Aan restaurants geen gebrek in Syracuse, en al zeker niet in Ortigia, het kloppende, historische hart van de stad. Met hulp van de locals ontdekten we tijdens ons verblijf in deze fascinerende stad vier eetadresjes die we je absoluut kunnen aanraden. Hier komen ze…

Le Sette Spezie

Toegegeven, aan de straatzijde laat niets vermoeden dat dit kleine restaurant, gelegen aan een druk rond punt bij het binnenrijden van Syracuse, een heuse culinaire tempel is. De bijzonder hartelijke verwelkoming door eigenaar Francesco doet echter al meteen het beste vermoeden. We kiezen voor een plaatsje binnen en mogen plaatsnemen aan een tafeltje naast het grote raam waarachter zich de keuken bevindt. Het is duidelijk: hier hebben ze niets te verbergen. Zes personen dansen om elkaar heen in het kleine keukentje en ze voeren een perfecte symfonie uit, meesterlijk gedirigeerd door Andrea, de vrouwelijke chef en echtgenote van Francesco.

Op de menukaart staan overwegend visgerechten, en die vis wordt dagvers aangevoerd. Kreeft, tonijn, langoustines, zwaardvis…, ze worden voor onze ogen met zichtbare passie bereid en op borden gedresseerd om vervolgens als kunstwerkjes de keuken te verlaten. Wij lieten ons tot twee maal toe verleiden door de antipasti di mare. Tijdens ons eerste bezoek kozen we voor de selectie antipasti met bereide vis (cotto) voor twee personen, gevolgd door een tartaar van tonijn en een pasta met zwaardvis. Dit was zo hemels lekker dat we meteen besloten om zeker nog eens terug te komen om ook de antipasti met rauwe vis (crudo) uit te proberen. Elk gerechtje dat we voorgeschoteld krijgen, streelt niet alleen de tong, maar is ook een lust voor het oog.

Ook de wijnkaart oogt interessant en biedt een ruime keuze aan vooral Siciliaanse wijnen. Wij kozen voor de Chiarandà, een witte wijn van het bekende wijnhuis Donnafugata. Een aanrader!

Na een heerlijke maaltijd staat Francesco erop dat we kennis maken met een likeurtje, aangeboden door het huis. Zo proefden we de overheerlijke Kabir, een zoete moscato van het eiland Pantelleria en een unieke amaro: de Me Frati, een ambachtelijke likeur met passie gemaakt door Massimo dell’Albani uit het iets verderop gelegen Avola. Wat een ontdekkingen!

Adres: Piazzale Guglielmo Marconi, 17 (Syracuse)

DiVino Mare

Gezellig, authentiek en ongedwongen… Dat is de sfeer die heerst bij DiVino Mare, een vineria con cucina in Ortigia. Het restaurant bevindt zich in het hart van de wijk waar elke ochtend de markt plaatsvindt. ’s Avonds wijken de kraampjes voor tafels en wijntonnen waar zowel locals als toeristen komen genieten van een lekker glas wijn, vergezeld van verzorgde hapjes of gerechten uit de bescheiden, maar geraffineerde menukaart die op krijtborden te lezen staat. Er is voor elk wat wils: vis, vlees en vegetarisch. Wie houdt van mosselen mag de ‘cozze al gorgonzola‘ niet missen. Deze klassieker op de kaart van DiVino Mare wordt geserveerd met verse aardappelchips. Vergeet op het einde van de maaltijd niet jezelf te trakteren op één van de overheerlijke desserts.

Neem bij DiVino Mare zeker ook de tijd om de uitgebreide wijnkaart te bestuderen. Elke wijn wordt vergezeld van een korte en fijne commentaar die duidelijk maakt waarom deze wijn een plaatsje in de selectie heeft verdiend. Al lezend komt het water je gegarandeerd al in de mond. Na rijp beraad besloten we te gaan voor een ongefilterde, witte biologische Viognier-wijn van het wijnhuis Mastro di Baglio uit Marsala. De goedkeurende blik van onze gastheer Fabrizio die de bestelling kwam opnemen, maakte duidelijk dat hij zich volledig kon vinden in onze gedurfde keuze.

Adres: Via Raffaele Lanza, 10 (Syracuse)

Sicilia in Tavola

De naam van dit kleine, gezellige restaurant in de verkeersvrije Via Cavour in het hart van Ortigia zegt het al: hier komt het beste van wat Sicilië op culinair vlak te bieden heeft op tafel. Zaakvoerster Doriana Gesualdi zweert bij Siciliaanse streekproducten: veel vis en schaaldieren dus, maar ook pistache- en amandelnoten, citrusvruchten en lokale wijnen.

Op kleurrijke keramieken borden worden verfijnde antipasti, heerlijke pastaschotels en keurig verzorgde hoofdgerechten geserveerd. De sfeer is huiselijk, de bediening hartelijk. Vooraf reserveren is aanbevolen.

Adres: Via Cavour, 28 (Syracuse)

La Salumeria dei Fratelli Burgio

Wie ’s middags een snelle maar lekkere lunch wil, moet bij La Salumeria dei Fratelli Burgio zijn. Je vindt dit mooie en trendy eetadresje op de Piazza Cesare Battisti, aan het einde van de Via Emanuele de Benedictis waar elke ochtend ook een levendige en kleurrijke markt plaats vindt. De tafeltjes op het terras zijn doorgaans druk bezet, maar als je even geduld hebt, komt er altijd wel ergens een plaatsje vrij.

De goedgevulde toonbank binnen in de zaak geeft aan dat dit the place to be is voor lekkere antipasti of een rijkelijke tagliere met heerlijke charcuterie en kazen. Maar ook de frisse slaatjes en gevulde broodjes ogen verrukkelijk. Wil je er een glaasje wijn bij? Geen probleem! Je vindt gegarandeerd je gading tussen de ruim 200 etiketten in het assortiment. 

En als je thuis nog even wil nagenieten van al dat lekkers, dan kan je binnen in deze gastronomische schatkist een mandje gaan vullen met de onweerstaanbare Siciliaanse lekkernijen die verleidelijk mooi uitgestald staan op de rijkgevulde rekken en in de meterslange toonbank. De charmante en behulpzame medewerkers zullen je graag wegwijs maken in het rijke aanbod.

Adres: Piazza Cesare Battisti, 4


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties