Een uniek bezoek aan Tor de’ Specchi, het klooster van Francesca Romana

09/03/2021 Reageer

Elk jaar op 9 maart kan het publiek één van de best bewaarde geheimen van Rome bewonderen: de Tor de’ Specchi. Dit kloostergebouw, gewijd aan de heilige Francesca Romana, opent immers slechts één dag per jaar zijn deuren: op 9 maart, de sterfdag van deze populaire Romeinse heilige.

Francesca Romana (1384-1440) is samen met de apostelen Petrus en Paulus en met de heilige Filippo Neri één van de beschermheiligen van de stad Rome. Ze is ook vandaag nog zeer geliefd door de Romeinen. Dat is jaarlijks op 9 maart duidelijk te merken aan de lange rij wachtenden voor het klooster waar ze vier jaar geleefd heeft.

Haar faam dankt ze aan de vele weldaden die ze verrichtte toen Rome bij het begin van de 15de eeuw geteisterd werd door hongersnood en pest. Samen met een groep gelijkgezinde vrouwen verzorgde ze zieken en deelde ze voedsel uit aan de behoeftigen. Ze lag aan de basis van een nieuwe kloosterorde: de zusters oblaten. In het klooster van Tor de’ Specchi, vlakbij het theater van Marcellus, leefde ze vier jaar in een eenvoudige kloostercel, waar ze haar dagen doorbracht met bidden en vasten. Van Francesca Romana wordt verteld dat ze tot aan haar dood gekweld werd door mystieke visioenen, waarin de duivel en allerlei demonen een hoofdrol speelden.

Bij het bezoek aan de Tor de’ Specchi kan je twee ruimtes bezoeken. Op het einde van de ‘Heilige Trap’ bereik je de kloosterrefter, palend aan de kloostercel van Francesca Romana. Via dezelfde trap kan je daarna het oratorium binnenstappen.

Francesca Romana

Eén van de wanden van de kloosterrefter is helemaal versierd met monochrome fresco’s die de vele duivelse visoenen bijzonder treffend weergeven. Niet voor gevoelige zielen dus. De foto’s hieronder geven enkele taferelen weer. Telkens is de heilige bij haar beproeving vergezeld van haar beschermengel.

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

In tegenstelling tot de sombere refter is het oratorium dan weer een oase van kleur. Hier vind je op de vier wanden levendige fresco’s die vooral de weldaden van Francesca Romana in de verf zetten. Ze geneest zieken en gewonden, wekt doden weer tot leven, ze laat afgestorven bomen weer vruchten dragen…De fresco’s zijn van de hand van Antoniazzo Romano. Hij beëindigde het werk in 1486.

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Een van de fresco’s trekt onvermijdelijk de aandacht. Een grijnzende, donkere satan aanschouwt helse taferelen, waarin zondaars (gulzigaards, vrekken, wellustigen…) aan de vreselijkste martelingen worden onderworpen. De scènes lijken zo ontleend aan het Inferno van Dante.

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Francesca Romana

Vergeet ook niet een blik te werpen op de prachtig beschilderde houten zoldering.

Francesca Romana

Praktisch: het Monastero Oblate di San Francesca Romana, ook bekend onder de naam Tor de’ Specchi vind je aan de Via del Teatro Marcello, 32. Dit juweeltje is jammer genoeg slechts één dag per jaar te bezoeken. Wie het geluk heeft om op 9 maart in Rome te zijn, mag deze unieke kans zeker niet aan zich laten voorbijgaan. Eentje voor de bucketlist!


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie