Arezzo, de stad van ‘La vita è bella’

Arezzo Piazza Grande

De Toscaanse stad Arezzo vormde het decor voor heel wat scènes uit ‘La vita è bella’, de met drie Oscars bekroonde film van Roberto Benigni. In de prachtige historische binnenstad werden op verschillende plaatsen opnames gemaakt. De diverse filmlocaties worden met borden aangeduid en de speciaal uitgestippelde route  lokt heel wat bezoekers. Maar Arezzo heeft nog meer te bieden. In dit artikel nemen we je mee op een wandeling langs tien belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

  1. Piazza Grande

De beste plek om je verkenning van Arezzo te starten is de sfeervolle Piazza Grande. Hier werden enkele onvergetelijke scènes gedraaid van de film ‘La vita è bella’. Aan de bovenzijde van het schuin oplopende plein bevindt zich een ruime portico die deel uitmaakt van het door Giorgio Vasari ontworpen Palazzo delle Logge Vasariane (16deeeuw). Twee andere zijden van het plein worden omgeven door middeleeuwse gebouwen die prachtig versierd zijn met kleurrijke wapenschilden. Vanop het plein heb je ook een mooi uitzicht op de achterzijde van de kerk Santa Maria della Pieve. De ronde apsis met sierlijke arcaden is een juweeltje. Let vooral op die ene, vreemde zuil met een ‘knik’.Arezzo La Vita e bella

 

Arezzo Santa Maria della Pieve

Op de Piazza Grande (en ook op de andere pleinen in de stad) wordt elk eerste weekend van de maand een drukbezochte antiekmarkt gehouden met honderden standhouders die vanuit heel Italië naar hier komen om hun waren aan te prijzen.

  1. Palazzo della Fraternità dei Laici.

Op de Piazza Grande bevindt zich ook het Palazzo della Fraternità dei Laici (Paleis van de Lekenbroederschap) uit de 14de-15deeeuw. Dit elegante gebouw was de zetel van een in 1262 gestichte lekenorde die zich tot doel stelde armen en zieken te helpen. Een bezoek aan het Palazzo is de moeite waard omdat je vanop de klokkentoren van het gebouw een uniek uitzicht hebt op de Piazza Grande.

Arezzo Piazza Grande

  1. Santa Maria della Pieve

Verlaat de Piazza Grande via de Via Seteria en houd op de Corso Italia, de hoofdstraat van Arezzo, halt bij de verrassende voorgevel van de Santa Maria della Pieve, een romaanse kerk. De gevel telt drie elegante zuilengalerijen. De onderste heeft 12 zuilen, de middelste 24 en de bovenste 32. Let hierbij ook op de vele verschillende zuilenmotieven. Symbool van de stad is de Campanile delle Cento Buche, de ‘klokkentoren met de 100 gaten’; in werkelijkheid telt hij 40 tweelingvensters. Het centrale toegangsportaal tot de kerk is aan de bovenzijde versierd met fraaie beelden die de 12 maanden voorstellen. Stap even de kerk binnen en bewonder naast het beschilderde drieluik van Pietro Lorenzetti (14deeeuw) ook de kapitelen van enkele zuilen, in de vorm van mensenhoofden.

Arezzo Santa Maria della Pieve

Arezzo Santa Maria della Pieve

  1. Petrarca

Vervolg je wandeling bergop langs de Via dei Pileati en let links op de vele wapenschilden die zijn aangebracht op de gevel van het Palazzo Pretorio (14de-15deeeuw), de huidige stadsbibliotheek. Iets verderop zie je links de Casa del Petrarca. Hier stond ooit het huis waar in 1304 de Italiaanse dichter Petrarca werd geboren.  Tegenwoordig is hier een studiecentrum en bibliotheek gevestigd. In het nabijgelegen Parco del Prato werd een monument opgericht ter ere van Petrarca.

Arezzo Petrarca

  1. Duomo San Donato

De imposante duomo vlakbij het Parco del Prato is sober aan de buitenkant maar huisvest binnenin enkele mooie kunstwerken, waaronder een 15deeeuws fresco van Maria Magdalena van de hand van Piero della Francesca (naast de sacristie) en een fraaie marmeren 16deeeuwse preekstoel ondersteund door allemaal verschillende zuilen. Achter het rijkelijk versierde hoofdaltaar bevindt zich het graf van Donatus, de beschermheilige van de stad.

Arezzo Duomo

Arezzo Duomo

Arezzo Duomo

  1. Giostra del Saracino

Op de Piazza della Libertà, schuin tegenover de duomo, kan je via een gang links van het Palazzo Comunale een binnenplein bereiken waar zich de toegang bevindt tot ‘I colori della Giostra del Saracino’, een tentoonstelling gewijd aan het middeleeuwse feest dat in Arezzo twee keer per jaar plaatsvindt, op de voorlaatste zaterdag van juni en de eerste zondag van september. Het hoogtepunt van het feest is een soort steekspel waarbij de vier wijken (contrada’s) van de stad het tegen elkaar opnemen. Wanneer je na het bezoek aan de tentoonstelling terug naar buiten wandelt, let dan even op het merkwaardige beeld in een nis in de gang. Het is een kopie van de zogenaamde Chimaera van Arezzo, een bekend Etruskisch beeld uit de 4de eeuw voor Christus dat in 1553 in de buurt van Arezzo werd ontdekt. Het origineel bevindt zich in Firenze.

Arezzo Piazza Libertà

Arezzo Giostra del Saracino

  1. San Domenico

Via de Via Ricasoli en de Via Sasso Verde bereik je vervolgens de mooie Basilica San Domenico. Op de wanden van deze gotische kerk uit de 13de eeuw zijn enkele mooie fresco’s aangebracht. Blikvanger is echter wel het grote houten kruisbeeld dat vooraan in de kerk is opgehangen, een jeugdwerk van de middeleeuwse kunstenaar Cimabue.

Arezzo San Domenico

Arezzo San Domenico

  1. Casa Vasari

Vervolg je wandeling langs de Via San Domenico en sla links de Via XX Settembre in. Iets verderop rechts bevindt zich de Casa Vasari. In dit huis woonde en werkte de beroemde 16deeeuwse architect, beeldhouwer, schilder en schrijver Giorgio Vasari. Het interessante museum bevat tal van mooie kunstwerken uit zijn persoonlijke collectie.

Arezzo Casa Vasari

Arezzo Casa Vasari

Loop de Via XX Settembre verder af en ga op het einde links en onmiddellijk weer rechts. De Via Cavour brengt je naar de Piazza San Francesco.

  1. Basilica di San Francesco

De belangrijkste attractie in Arezzo is ongetwijfeld de Basilica di San Francesco. Deze indrukwekkende kerk is rijkelijk beschilderd met prachtige, kleurrijke fresco’s. De bekendste bevinden zich op de muren in de koorkapel en getuigen van het meesterlijk talent van renaissanceschilder Piero della Francesca (15deeeuw). In tien taferelen wordt hier de ‘legende van het Heilig Kruis’ uitgebeeld.

 

Arezzo Piero della Francesca

Arezzo Piero della Francesca

Arezzo Piero della Francesca

  1. Museo Archeologico & Anfiteatro Romano

Liefhebbers van de antieke oudheid kunnen na het bezoek aan de historische binnenstad van Arezzo ook nog even genieten van een bezoek aan het archeologisch museum (Via Margaritone 10). Het bevindt zich in een voormalig klooster dat naast en op de resten van een Romeins amfitheater werd gebouwd. Het museum bevat een aardige collectie Etruskische en Romeinse beelden, Griekse vazen en keramiek uit de hellenistische en Romeinse tijd.

Arezzo Anfiteatro romano

Tip: langs de centrale Corso Italia en in de kleine straatjes die erop uitgeven, bevinden zich tal van gezellige eetgelegenheden. Eén van onze favoriete adresjes voor een lichte lunch is de Vineria del Corso (Corso Italia, 88), een prima wijnbar waar ze ook lekkere hapjes serveren.

Arezzo Vineria del Corso

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

2 thoughts on "Arezzo, de stad van ‘La vita è bella’"

Geef een reactie