Cremona, stad van vioolbouwers

Cremona

Op een uurtje rijden van Milaan ligt Cremona, een rustige en gezellige provinciestad die, ondanks de vele bezienswaardigheden, nog niet echt ontdekt lijkt door toeristen. Wij leerden de stad kennen en waarderen als een ideale tussenstop op doorreis naar meer zuidelijke regio’s in Italië. Cremona, ooit gesticht door de Romeinen, is vandaag vooral bekend als de stad van de vioolbouwers. De beroemdste inwoner van de stad was dan ook niemand minder dan Antonio Stradivari, bekend als Stradivarius. Zijn geest waart nog steeds door de stad. Maar Cremona heeft zoveel meer te bieden. Maak kennis met deze fijne stad aan de hand van deze 10 tips.

1. Duomo

Begin je bezoek op de mooie Piazza del Comune, die beheerst wordt door de indrukwekkende maar elegante Duomo uit de 12de eeuw. De witmarmeren gevel met een dubbele zuilengalerij en een monumentaal roosvenster is een pareltje van middeleeuwse architectuur. Loop voorbij de twee leeuwen de kerk binnen en laat je overweldigen door het grootse interieur en de kleurrijke fresco’s. Vergeet niet af te dalen in de crypte waar zich het graf bevindt van Sant’Omobono, de patroonheilige van de stad. 

2. Battistero

Rechts van de Duomo bevindt zich het Battistero, de monumentale, achthoekige doopkapel. Ook hier valt meteen de elegante zuilengalerij op. Binnen is de kapel heel sober. De hoge muren en het gewelf zijn volledig opgetrokken uit rode baksteen. Om de doopkapel te bezoeken wordt een kleine bijdrage gevraagd, maar het loont absoluut de moeite.

3. Loggia dei Militi

Achter de fraaie krantenkiosk op de hoek van de Piazza del Comune stap je onder de spitsbogen door de fraaie Loggia dei Militi binnen. Tegen de wand staat een monumentale sculptuur met twee Herculesbeelden die het wapenschild van Cremona dragen. De halfgod Hercules zou volgens de legende de stad Cremona hebben gesticht.

4. Torrazzo

Links van de Duomo verrijst een slanke klokkentoren, de ‘Torrazzo’. Met zijn 112 meter is dit de hoogste bakstenen toren in heel Europa. Als je de 502 treden die naar de top leiden aandurft, dan word je beloond met een adembenemend zicht over de stad. Op de voorgevel van de toren bevindt zich een astronomisch uurwerk uit de 16de eeuw. Om dat te bewonderen ga je best even binnen in het Palazzo Comunale aan de overkant van het plein.

5. Palazzo Comunale

Via een monumentale trap bereik je de eerste verdieping. Hier kan je door de verschillende, rijkelijk gedecoreerde zalen wandelen. Vanuit de zalen aan de voorzijde van het gebouw heb je een uniek zicht op de Duomo, de klokkentoren en het plein. In de monumentale zaal waar de gemeenteraadszittingen worden gehouden, hangen grote schilderijen aan de muur die afkomstig zijn van de vele kerken in de stad.

6. Sperlari

Iets verderop in dezelfde Via Solferino moet je zeker eens binnenstappen in de oudste winkel van de stad, de speciaalzaak ‘Sperlari’, opgericht in 1836. Hier kan je terecht voor de typische gastronomische specialiteiten van Cremona, de zogenaamde ‘mostarda di Cremona’ (een zoetzure chutney van gekonfijt fruit en mosterdzaad) en de ‘torrone di Cremona’ (nougat). Je vindt er ook heerlijke snoepjes, wijnen, likeuren en andere lekkernijen. Meer info: www.sperlari1836.com

7. Grafmonument van Stradivarius

In het parkje aan de Piazza Roma werd een eenvoudig grafmonument opgericht voor Cremona’s bekendste inwoner: Antonio Stradivari. Hier kan je meteen ook even uitblazen op een bankje in de schaduw…

8. Werkplaatsen van vioolbouwers

Stap tijdens je wandeling door de stad zeker ook eens binnen in één van de tientallen ateliers van moderne vioolbouwers die je overal in de stad aantreft. Je vindt ze door de aanduiding ‘liutaio’ (Italiaans voor ‘vioolbouwer’) te volgen. Ze gunnen je met plezier een kijkje in hun atelier.

Cremona vioolbouwer liutaio

9. Museo del Violino

Een bezoek aan het vioolmuseum mag uiteraard niet ontbreken tijdens een bezoek aan Cremona. Een handige audiogids leidt je doorheen de 9 zalen van het museum. Je maakt kennis met de oorsprong van de viool, je werpt een blik in een werkplaats van een vioolbouwer, je ontdekt hoe Cremona zich gaandeweg ontpopte tot het internationale centrum van de vioolbouw… Hét hoogtepunt is natuurlijk de collectie originele violen van de 17de eeuwse vioolbouwer uit Cremona, Antoni Stradivari. Voor een originele Stradivarius-viool worden vandaag vele miljoenen euro betaald. Naast violen van Stradivarius zelf zijn er ook unieke exemplaren van leermeesters en tijdgenoten als Andrea en Niccolo Amati en Guarneri del Gesù. Meer info: www.museodelviolino.org

10. Aperitivo in piazza

En als je na afloop van je bezoek zin hebt gekregen in een aperitiefje of toe bent aan een hapje, dan kan je daarvoor terecht op één van de vele terrasjes overal in de stad. Het mooiste uitzicht heb je natuurlijk op de Piazza del Comune, in de schaduw van de Duomo.

Een ander leuk adresje voor een rijkelijke aperitief of een lekkere maaltijd is Chocabeck op de Piazza Stradivari aan de achterzijde van het Palazzo Comunale. Daar kan je lekker en gezellig tafelen in de schaduw van het beeld van… Stradivarius, wie anders? (Zie www.chocabeck.net )

Nog enkele praktische tips:

  • De toeristische dienst bevindt zich op de Piazza del Comune, 8.
  • Op woensdagmorgen en zaterdagmorgen vindt in het stadscentrum een markt plaats.
  • Logeertip: Hotel Duomo, Via dei Gonfalonieri, 13. Het hotel bevindt zich op slechts 100 meter van de Duomo. Er is een openbare, ondergrondse parkeerplaats vlakbij (Piazza Guglielmo Marconi).

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Cremona, stad van vioolbouwers"

  • Dank voor de prachtige en kwalitatief hoogstaande artikelen over Italië. Heb echt genoten van ‘Cremona’.

Geef een reactie