Padua - Prato della Valle

Padua, stad van pelgrims, fresco’s en… de palm van Goethe

Reageer

Wie houdt van een bruisende studentenstad als Bologna moet zeker ook eens Padua inplannen als reisbestemming voor een citytrip. Gelegen tussen de twee drukbezochte steden Venetië en Verona wordt deze stad met zijn prachtige fresco’s, palazzi en eeuwenoude botanische tuin nog al te vaak links gelaten en dat is jammer. Che peccato!  Ga je mee op verkenning […]

La Stanza del Gusto, een culinaire oase in het bruisende Napels

Reageer

Eén van onze mooiste culinaire ervaringen in Napels beleefden we in La Stanza del Gusto, een gezellig en trendy restaurant in het centrum van de stad. Het concept werd bedacht door Mario Avallone, een geboren en getogen Napolitaan met een grote voorliefde voor een verfijnde en originele keuken op basis van verse kwaliteitsproducten. Een etentje […]

Een uniek poppenziekenhuis: l’ospedale delle bambole in Napels.

Reageer

In het historische hart van Napels, op de binnenplaats van een palazzo langs de befaamde Spaccanapoli, de straat die de oude binnenstad doormidden splijt, ligt een uniek ziekenhuis: het Ospedale delle Bambole of Poppenziekenhuis. Wie thuis een kapotte pop of knuffel liggen heeft, kan hier terecht om deze te laten herstellen, of beter: ‘genezen’. We brachten […]

Pizzeria Brandi in Napels, de bakermat van de befaamde ‘pizza Margherita’

Reageer

Wie ‘Napels’ zegt, zegt ‘pizza’. Geen stad is immers meer verbonden met de pizza dan het bruisende Napels. De eerste schriftelijke getuigenissen over de typische pizza napoletana, een ronde pizza met zacht deeg en een rechtopstaande rand, dateren reeds uit de 17de eeuw. De makers van die pizza hadden ook een naam. Ze werden pizzaioli genoemd.

De pizza kent vandaag vele verschijningsvormen, afhankelijk van het beleg. We kennen allemaal de pizza quattro stagioni, de pizza quattro formaggi, de pizza prosciutto of de pizza ai funghi…. Eén pizza zette echter de standaard voor alle latere varianten: de befaamde ‘pizza Margherita’. Hij werd in het jaar 1889 voor het eerst bereid door Raffaele Esposito, de pizzaiolo van de Napolitaanse pizzeria Brandi.

Cremona, stad van vioolbouwers

Reageer

Op een uurtje rijden van Milaan ligt Cremona, een rustige en gezellige provinciestad die, ondanks de vele bezienswaardigheden, nog niet echt ontdekt lijkt door toeristen. Wij leerden de stad kennen en waarderen als een ideale tussenstop op doorreis naar meer zuidelijke regio’s in Italië. Cremona, ooit gesticht door de Romeinen, is vandaag vooral bekend als de stad van de vioolbouwers. De beroemdste inwoner van de stad was dan ook niemand minder dan Antonio Stradivari, bekend als Stradivarius. Zijn geest waart nog steeds door de stad. Maar Cremona heeft zoveel meer te bieden. Maak kennis met deze fijne stad aan de hand van deze 10 tips.

Bologna: de vergeten parel van het Noorden

Reageer

Voor velen is het eindelijk zover: de zomervakantie begint! Heb je beslist om binnenkort even in het Noorden van Italië te vertoeven? Breng dan zeker een bezoekje aan Bologna, een prachtige stad aan de voet van de Apennijnen die naar onze mening erg onderschat wordt. Bologna, vooral bekend als studentenstad, heeft namelijk heel wat moois en vooral ook heel wat lekkers te bieden. Dankzij de centrale ligging is het bovendien ook een ideale uitvalsbasis om steden als Ferrara, Modena, Parma en zelfs Firenze te bezoeken. Hooguit een uurtje rijden! Bologna kreeg doorheen de tijd drie bijnamen: ‘la dotta’, ‘la rossa’ en ‘la grassa’. Hoog tijd om het geheugen even op te frissen!

Op werkbezoek in de universiteit van de pasta: La Vecchia Scuola Bolognese

Reageer

Bologna…. la dotta, la grassa, la rossa.  De stad Bologna heeft zijn drie bijnamen niet gestolen. La dotta, ‘de geleerde’ stad omwille van de aanwezigheid van de oudste universiteit van Europa, gesticht in 1088. La rossa, ‘de rode’ stad omwille van de karakteristieke rode daken die je vanop de befaamde hoge torens van de stad kan zien.  La grassa, ‘de vette’ stad ten slotte omwille van de rijke gastronomische traditie die de stad al eeuwenlang hoog houdt.  Bologna is immers de bakermat van culinaire verwennerijen als mortadella, tortellini en tagliatelle al ragù … om er maar enkele te noemen. Het was die reputatie als gastronomische hoofdstad van Italië die ons onlangs naar Bologna bracht voor een werkbezoek aan La Vecchia Scuola Bolognese…. zeg gerust, de universiteit van de pasta.