De Chiesa della Martorana in Palermo

Palermo - Martorana

Op de fraaie Piazza Bellini in het centrum van Palermo verrijzen maar liefst drie kerken: de Chiesa di Santa Caterina, de Chiesa di San Cataldo en de Chiesa della Martorana.

Deze laatste kerk heet officieel Santa Maria dell’Ammiraglio, een verwijzing naar de Griekse admiraal Georgios van Antiochië, vertrouweling en militaire rechterhand van koning Rogier II. Hij was het die de kerk in 1143 liet bouwen als dank voor de goddelijke bescherming die hij had genoten tijdens zijn vele militaire campagnes in opdracht van de koning.

Toen de kerk in 1433 werd toegewezen aan een nabijgelegen benedictijnerklooster, gesticht door Eloisa Martorana, raakte de Santa Maria dell’Ammiraglio in de volksmond beter bekend als La Martorana.

Van de oorspronkelijke Normandisch-Arabische stijl is aan de buitenkant van de kerk nog weinig te merken door de latere verbouwingen in barokstijl. Het hoge en smalle binnenschip verraadt wel nog duidelijk de Normandische invloed.  

We betreden de kerk via de hoge en sierlijke klokkentoren. Hij dateert uit de 12de eeuw en stond oorspronkelijk los van de kerk. Bij de uitbreiding van de kerk in de 16de eeuw werd hij in het gebouw geïntegreerd.  

Een Vlaming in Palermo

Binnenin is de kerk een mix van Byzantijnse architectuur en barok. De twee stijlen zijn echter duidelijk van elkaar gescheiden. Wanneer we onder de toren door de kerk binnengaan, bevinden we ons in het deel van de kerk dat in de 16de eeuw werd bijgebouwd. Dit deel is overduidelijk barok. De fresco’s op het plafond zijn van de hand van de Vlaamse schilder Willem Borremans (1675-1744), die het grootste deel van zijn leven in Sicilië doorbracht.

Ook de apsis vooraan in de kerk is een latere toevoeging in barokstijl.

Meesterlijke mozaïeken

Tegen de gevel van de oorspronkelijke kerk, nu geïntegreerd in het latere gebouw, zien we twee interessante mozaïeken. Op het mozaïek links zien we de opdrachtgever, Georgios van Antiochië, geknield voor de Maagd Maria. Op het mozaïek rechts staat zijn baas afgebeeld, koning Rogier II, die door Christus wordt gekroond. Met het mozaïek wou Georgios ongetwijfeld uiting geven aan zijn dankbaarheid ten aanzien van de koning aan wie hij zijn hoge functie te danken had.  

Nog meer mozaïekpracht spat van de rondbogen, de gewelven en de koepel in het oudste gedeelte van de kerk. De fraaie mozaïeken werden wellicht vervaardigd door dezelfde ambachtslui die ook de weergaloze Cappella Palatina in het Palazzo dei Normanni hebben verwezenlijkt.

In de koepel kijkt Christus Pantocrator op ons neer. Hij is omringd door vier aartsengelen en daaronder acht profeten. In de hoeknissen van de koepel herkennen we de vier evangelisten.

Andere taferelen stellen de geboorte van Christus en de dood van Maria voor. Op de rondbogen defileren gezichten van heiligen voorbij.

Wie nekpijn dreigt te krijgen van het naar boven staren doet er goed aan om ook even naar beneden te kijken om er de fraaie vloeren in ingelegd marmer te ontdekken. 

In de kerk worden tegenwoordig nog Grieks-Orthodoxe erediensten gevierd, en daarmee blijft de geest van de Griekse stichter van de kerk verder leven in dit unieke stukje Unesco Werelderfgoed.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties