De Chiesa di San Cataldo is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van de Normandisch-Arabische architectuur die zo kenmerkend is voor Palermo. De kubusvormige kerk met haar bolronde rode koepels vertoont grote gelijkenissen met de Chiesa di San Giovanni degli Eremiti aan de rand van de historische binnenstad..
De San Cataldo verrijst naast de Chiesa della Martorana aan de Piazza Bellini in het centrum van Palermo. Wat meteen opvalt als je de statige maar sobere kerk vanop het plein bekijkt, zijn de drie rode koepels die een beetje aan bijenkorven doen denken.
Van kerk tot postkantoor en terug
De kerk werd rond 1154 opgericht op initiatief van admiraal Maio van Bari, de militaire rechterhand van koning Willem I. Toen de admiraal in 1160 vermoord werd, kwam de kerk in bezit van de koning, die ze wegschonk aan de benedictijnermonniken van Monreale. Deze bouwden de kerk om tot een hospitaal. Op het einde van de 18de eeuw fungeerde de kerk een tijdlang als postkantoor. Ze werd in 1877 gered van een dreigend verval door een grondige restauratie en een herbestemming als kerk. Sinds 1937 fungeert ze als zetel van de Orde van de Ridders van het Heilig Graf in Jeruzalem. Je herkent de Orde aan het kenmerkende rode kruis.
Zowel buiten als binnen blinkt de kerk uit door eenvoud en soberheid. De buitengevel in bleke zandsteen vertoont enkele grote, langgerekte bogen waarin bovenaan een raam werd aangebracht. Elke zijde telt drie ramen waardoor gefilterd licht naar binnen valt.
Kale kerk met vrolijke vloer
Binnenin is de drieschepige kerk vrijwel helemaal kaal. Enkel de polychrome marmeren vloer met verfijnd inlegwerk zorgt voor enige frivoliteit. Op het witmarmeren altaar staan de vier evangelisten afgebeeld rond het Lam Gods.
Het middenschip bestaat uit drie opeenvolgende vierkante ruimtes die elk bekroond worden met een bolronde koepel die, zoals gezien vanop het plein, aan de buitenzijde rood gekleurd zijn. De binnenzijde van de koepels is uitgevoerd in blanke zandsteen.
De zuilen met kapitelen waarop de gewelven rusten, zijn afkomstig van oude Romeinse gebouwen elders in de stad.
Ook al oogt de kerk weinig spectaculair, het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van de fascinerende kracht die uitgaat van dit eeuwenoude bouwwerk.
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties