De romantische meerwaarde van het Lago di Scanno

Scanno

Even voorbij het pittoreske stadje Scanno in de regio Abruzzo ligt een mooi en in de zomermaanden ook drukbezocht meer, het Lago di Scanno. Het ligt op zo’n 930 meter boven de zeespiegel en is ontstaan door een massieve aardverschuiving op de flank van de nabijgelegen Monte Genzana.   

Aan de oever van het meer is een kunstmatig strand aangelegd. Je kan er een kano of roeibootje huren om over het kristalblauwe meer te varen. En je vindt er natuurlijk ook enkele bars en restaurantjes. Een ideale plek dus om even in alle rust te genieten aan de rand van het water, omgeven door bosrijke bergen.

Il Sentiero del Cuore

Maar om de magische aantrekkingskracht van het Lago di Scanno echt te begrijpen moet je weg van de oever de bergen intrekken naar een panoramisch uitzichtpunt ten zuiden van het meer. Van daaruit heb je een uniek zicht op het meer dat zowaar de vorm van een hart blijkt te hebben. De weg daarheen heet dan ook toepasselijk de ‘Sentiero del Cuore’, het ‘Pad van het Hart’.

Er zijn twee mogelijk startpunten voor de wandeling. Het eerste bevindt zich nabij de betaalparking aan de voet van het meer. Van hieruit is het ongeveer een uur stappen. Deze wandeling is de lastigste want je moet de hele tijd klimmen. Stevige wandelschoenen zijn zeker aangeraden.

Het andere startpunt bevindt zich even buiten het centrum van Scanno, op de kruising van de Viale della Pineta en de Via Domenico di Rienzo. Een duidelijk herkenbaar bord wijst je de weg. Wij kozen na ons bezoek aan Scanno voor deze wandelroute, die een stuk makkelijker en ook korter is. Reken vanuit het centrum van Scanno op ca. 45 minuten. Het is even klimmen tot aan het startpunt, maar van daaruit blijft het pad grotendeels vlak. Op het einde is het zelfs nog even dalen tot aan het uitkijkpunt.    

Uniek uitzicht

Daar aangekomen ontdek je algauw waarom de Sentiero del Cuore één van de meest geliefde wandelpaden van de Abruzzo is. Het zicht dat je van hieruit op het onderliggend meer hebt is waarlijk adembenemend mooi. De ervaring wordt helemaal bijzonder als je beseft dat dit de enige plek is waar je het meer in de vorm van een hart kan zien. Als je het meer op een plattegrond bekijkt, dan zal je inderdaad merken dat het in werkelijkheid helemaal geen hartvorm heeft. Het feit dat je van hieruit wel degelijk een hartvorm ziet, is het resultaat van een uniek perspectief.   

Ga even op een rotsblok zitten, kijk om je heen en… geniet! O ja, en vergeet vooral niet een selfie te nemen vooraleer je de terugtocht aanvat.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties