Een adembenemend mooie wandeling van Taormina naar Castelmola

11/03/2023 Reageer
Castelmola

Taormina is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sicilië. Het trekt jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers. Slechts een minderheid van hen zal ooit de moeite doen om ook Castelmola te gaan verkennen, het kleine dorpje dat zich hoog boven Taormina verheft. En dat is een gemiste kans, want Castelmola verdient absoluut een bezoek. Wij trokken erheen, en wel te voet.  

Als je vanuit Taormina naar Castelmola kijkt, kan het hoogteverschil en de steile rots die voor je opdoemt misschien afschrikken, maar dat is nergens voor nodig. Vanuit de stad vertrekken twee mooie en goed begaanbare wandelpaden richting Castelmola. Op de heenweg raden we absoluut de Sentiero dei Saraceni aan. Zoek in Taormina niet naar wegwijzers die je naar het pad leiden, want die zal je niet vinden. Reken eerder op Google Maps om je naar de Via dei Saraceni te leiden. Daar begint ook het brede pad dat je langs de zuidzijde van de hoge rots naar Castelmola brengt. Hoe hoger het pad klimt, hoe indrukwekkender het uitzicht op de onderliggende vallei, de kustlijn en – onvermijdelijk – de Etna die het hele landschap beheerst. 

Halverwege de klim wandel je onder de Porta dei Saraceni door. Het was een beveiligde toegangspoort tot het dorp. Hou af en toe even halt om te genieten van het adembenemende panorama en de kleurenpracht van de bloemen en planten die reeds vroeg in het voorjaar rijkelijk bloeien.  

Net voor je het dorp bereikt kom je langs een klein kerkje, gewijd aan San Biagio. Het was één van de allereerste kerkjes die ooit op deze rots gebouwd werden. Het werd in de jaren ’90 gerestaureerd en bij die gelegenheid kwam vooraan in de kerk een fresco aan het licht van Maria met kind, geflankeerd door San Biagio.

Van hieruit volgen nog enkele trappen die je naar de Belvedere Cannone brengen. Tijd om jezelf te feliciteren met de klim, want je hebt het dorp bereikt. De kleine piazza ontleent haar naam aan het oude kanon dat hier stond opgesteld om de zuidkant van het dorp te verdedigen tegen invallers. Dat kanon zal je later op de wandeling nog te zien krijgen.

Volg bij het binnenwandelen van het dorpje de wegwijzers die je naar de Chiesa Madre brengen, de ‘moederkerk’ van Castelmola, gewijd aan San Nicolò di Bari. De huidige kerk dateert uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Ze kwam er ter vervanging van een eerdere kerk uit 1500 die bezweek onder het geweld van een aardbeving. De fraaie gevel vertoont een mix van stijlen: romaans, gotisch, arabisch en normandisch.  

Een bijzondere bar

Op de kleine, gezellige piazza naast de kerk vind je dé attractie van Castelmola: bar Turrisi. Om te ontdekken wat die attractie inhoudt, moet je absoluut binnenstappen, plaatsnemen op één van de terrasjes die je in deze vier verdiepingen tellende bar aantreft en je ogen de kost geven. Overal, werkelijk overal, zal je fallische symbolen aantreffen. Van de vloertegels tot de menukaart, van de deurklink en de waterkraan in het toliet tot de likeurglaasjes op de toog van de bar. Het verhaal begint in 1947. In het naoorlogse, sterk verpauperde Sicilië probeerde de jonge Salvatore Turrisi de eindjes aan elkaar te knopen door een bar te beginnen waar hij ook allerlei spullen verkocht, gaande van amandelnoten en wijn tot houten stoelen, marionetten en antiquiteiten. Salvatore had een uitgesproken passie voor de geschiedenis van zijn land en met name voor de Griekse cultuur die hier in de 8ste eeuw voor Chr. tot bloei kwam. Daar hoorden ook Griekse fallische symbolen bij. In Sicilië staan ze niet alleen symbool voor mannelijke kracht maar ook voor geluk. En geluk had de jonge Salvatore, want zijn bar groeide – tot wanhoop van de lokale priester – uit tot een bloeiende zaak die ook bezoekers aantrok van heinde en ver. Hoe groter de collectie fallische symbolen werd, hoe groter de faam van bar Turrisi. Kleinzoon Massimo die vandaag de zaak runt, bleef het beproefde concept trouw en trok het door tot in de kleinste details. Een belevenis die je niet mag missen. 

Proef hier zeker eens de lokale specialiteit van het dorp, de vino alla mandorla, een zoete amandelwijn die als hemelse nectar je tong zal strelen. Je krijgt het drankje geserveerd in… een fallusglaasje, of wat had je gedacht? Wij kregen er van de charmante Giorgia die ons bediende zelfs elk eentje mee als souvenir.

Na de obligate stop bij bar Turrisi wandel je verder in de richting van de Piazza Sant’Antonio. Onderweg kom je winkeltjes tegen die zonder uitzondering allemaal de lokale vino alla mandorla aanprijzen. De wijn wordt echter al een tijdje niet meer hier geproduceerd maar in Marsala aan de andere kant van het eiland, maar wel nog steeds rigoureus op basis van de oude recepten die hier in Castelmola op punt werden gesteld.   

Vanop de Piazza Sant’Antonio kijk je niet langer uit op de Etna, maar wel op het lager gelegen Taormina waar we eerder vandaag vertrokken. Als je over de rand naar beneden kijkt, zie je al het zigzaggende pad dat we zullen nemen voor de terugtocht. Maar zover is het nog niet. Eerst nog drie andere bezienswaardigheden bezoeken, te beginnen met de Arco Romano onmiddellijk naast het plein. Deze oude toegangspoort dateert uit 900 na Chr. Ze bevond zich oorspronkelijk iets lager maar werd in 1954 naar hier verplaatst om wagens en bussen toegang te geven tot het plein waar ze dan rechtsomkeer kunnen maken.

We volgen de trappen omhoog in de richting van het Castello, het hoogste punt van de stad. Hier kan je genieten van een 360 graden zicht op de hele omgeving. Op het brede terras ligt het oude kanon waarover we eerder al spraken.

We keren op onze stappen terug naar de Piazza San’Antonio en volgen rechts van Antico Caffè San Giorgio de pijlen die ons naar de Chiesa San Giorgio leiden. Achter de kerk vind je nog een klein terrasje dat uitkijkt over Taormina. 

Klaar voor de terugtocht? Dan beginnen we eraan! We nemen nu het wandelpad dat we eerder al zagen vanop de piazza. Het pad begint bij de parking. Op weg daarheen werpen we nog even een blik in de kleine rotskapel aan onze linkerhand. Daarin bevindt zich een icoon van de Madonna della Scala.  

Madonna della Rocca

Op onze terugweg worden we beloond met een fraai uitzicht op onze eindbestemming: Taormina. Het eerste deel van de wandeling is minder indrukwekkend dan de Sentiero dei Saraceni die we eerder namen. Maar dat verandert eens we onze laatste tussenstop bereiken: het Santuario della Madonna della Rocca. Het ligt aan de voet van een kasteel dat uitkijkt over Taormina. Het kerkje werd gebouwd rond 1640 in een natuurlijke grot in de massieve rots. Er zijn echter aanwijzingen dat hier reeds in de 12de eeuw een kapel zou zijn geweest ter herinnering aan een miraculeuze gebeurtenis waarbij Maria zou zijn verschenen aan een herdersjongen die hier samen met zijn kudde schapen beschutting zou hebben gezocht tijdens een vreselijk onweer.

Het mooie pad dat we vanaf hier verder volgen naar Taormina biedt ons een werkelijk uniek uitzicht op de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: het prachtig gelegen antieke Griekse theater. Beter dan van hieruit krijg je het niet te zien. Een mooi slot van een heerlijke wandeling.

Castelmola

Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties