Caprese, waar de wieg van Michelangelo heeft gestaan

Geboortehuis Michelangelo

Caprese Michelangelo is een klein en ingeslapen dorpje op een heuveltop in Valtiberina, het bosrijke noordoosten van Toscane. Het dankt zijn naam aan één van de grootste talenten uit de Italiaanse kunstgeschiedenis: Michelangelo Buonarotti, die hier op 6 maart 1475 het levenslicht zag.

De familie Buonarotti was een patriciërsfamilie afkomstig uit Firenze. Vader Ludovico Buonarotti zag zich om financiële redenen genoodzaakt om een job te aanvaarden in Caprese, een weinig interessante uithoek van de Republiek Firenze. Hij bekleedde er de functie van podestà, een hoge ambtenaar, die onder meer moest toezien op de inning van de belastingen. Ludovico nam in 1474 samen met zijn echtgenote Francesca di Neri del Miniato del Sera zijn intrek in het Castello di Caprese dat fungeerde als ambtwoning. Het is hier dat enkele maanden later Michelangelo werd geboren, als tweede kind in een gezin dat uiteindelijk vijf kinderen zou tellen. Naar verluidt was de geboorte van de kleine Michelangelo een onverhoopt mirakel. Zijn hoogzwangere moeder was immers kort voor de geboorte van haar paard gevallen toen ze de steile weg naar het Castello opreed.

Het hoeft gezegd dat Michelangelo maar heel kort in zijn geboortehuis heeft verbleven. Enkele weken na zijn geboorte zat het mandaat van zijn vader er immers op en trok de familie terug naar de omgeving van Firenze. Toch wordt in Caprese de herinnering aan Michelangelo nog levendig gehouden. Het Castello di Caprese werd grondig gerestaureerd en biedt vandaag onderdak aan het Museo Casa Natale di Michelangelo. Op de binnenplaats van het Castello staat het fraaie huis waar de kleine Michelangelo werd geboren.

Geboortehuis Michelangelo

Op de gelijkvloerse verdieping staan een aantal kopieën van beeldhouwwerken van Michelangelo. Via een monumentale stenen trap aan de rechterzijde van het gebouw bereik je de bovenverdieping. Deze wordt beheerst door een grote woonkamer waar de podestà zijn gasten ontving. De zware houten meubels, weliswaar van moderne makelij, geven een goed idee van hoe de ruimte er moet hebben uitgezien in de 15de eeuw. Op de wanden bevinden zich fotografische reproducties van 23 fresco’s die scènes uit het leven van Michelangelo afbeelden. De originele fresco’s werden in de 17de eeuw geschilderd door een achterkleinzoon van Michelangelo en bevinden zich in het Museo Casa Buonarotti in Firenze.

 

Een kleine houten deur in de hoek van de woonkamer biedt toegang tot de Casa natale Michelangelo slaapkamer van het echtpaar Buonarotti. Daar is het dat op 6 maart 1475 de kleine Michelangelo zijn eerste kreet heeft geslaakt.

In de andere ruimtes van het kasteel worden vandaag tijdelijke tentoonstellingen gehouden met werken van lokale kunstenaars. Er is ook een aparte afdeling met beeldhouwwerken van minder bekende hedendaagse Italiaanse kunstenaars.

Na het bezoek aan het geboortehuis van Michelangelo moet je zeker ook eens afzakken (letterlijk) naar de Chiesa di San Giovanni Battista. In dit kleine kerkje, gelegen aan de voet van de rots waarop zich het Castello bevindt, werd Michelangelo op 8 maart, twee dagen na zijn geboorte gedoopt.  Een marmeren gedenkplaat aan de gevel van het kerkje herinnert aan deze gebeurtenis.

Chiesa di San Giovanni Battista in Caprese Michelangelo
In deze Chiesa di San Giovanni Battista werd Michelangelo op 8 maart 1475 gedoopt

 

Casa natale di Michelangelo – Zicht vanuit de woonkamer

 

Caprese Michelangelo
Valtiberina, gezien vanuit het Castello di Caprese Michelangelo

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

1 thoughts on "Caprese, waar de wieg van Michelangelo heeft gestaan"

Geef een reactie