Het museum waar de poppen aan het dansen gaan

06/05/2023 Reageer
Palermo - Museo delle Marionette

Het marionettenmuseum in Palermo houdt een belangrijke Siciliaanse traditie in ere: het teatro dei pupi (poppentheater). Het museum werd opgericht in 1975 door Antonio Pasqualino, een Siciliaanse arts met een passie voor de folkoristische tradities van zijn geboorteland. Naast een uitgebreide verzameling marionetten en (hand)poppen, niet alleen uit Sicilië maar uit de hele wereld, worden er ook nog geregeld theatervoorstellingen gehouden. Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een uniek museum en een toonaangevend internationaal researchcentrum voor poppentheater. Toen Antonio Pasqualino in 1995 overleed, werd het museum naar hem vernoemd: Museo Internazionale delle Marionette Antonio Pasqualino.

Siciliaanse marionetten

De kern van de verzameling bestaat uit een indrukwekkende collectie Siciliaanse marionetten. Ze staan netjes opgelijnd in een aparte zaal. Je vindt er vooral geharnaste ridders, maar ook koninklijke figuren, edelvrouwen en occasioneel ook wel enkele volkse personages. Let op de gedetailleerde uitwerking van de helmen, harnassen, wapens en de kledij van de poppen en de verfijnde beschildering van de gezichten. Hier waren ervaren ambachtslui aan het werk.

Levendige voorstellingen

Als je geluk hebt, kan je misschien wel een voorstelling bijwonen in de theaterzaal, waar langs de wanden tal van Siciliaanse marionetten je aanstaren. Wij waren getuige van een traditioneel ridderverhaal dat werd opgevoerd voor een groep schoolkinderen die op bezoek waren in het museum. Het stuk, uitgevoerd door twee poppenspelers, die meerdere poppen bespeelden, werd begeleid door een draaiorgel. Een waarlijk unieke belevenis, al moeten we toegeven dat we het Siciliaanse dialect niet altijd konden volgen. 

Interessant zijn ook de kleurrijke doeken waarop de verhalen in enkele scènes worden samengevat. Deze gaven het publiek alvast een idee van wat ze mochten verwachten tijdens het spektakel.

Poppen van over de hele wereld

In de verschillende ruimtes van het museum leer je ook marionetten, (hand)poppen en specifieke kenmerken van theatertradities uit andere landen kennen. Goed vertegenwoordigd zijn poppen uit Aziatische landen als Birma, Thailand, Vietnam, Indonesië en Sri Lanka. Maar ook Afrikaanse en Europese landen als Frankrijk en Spanje zijn er vertegenwoordigd.

Arlecchino, Pulcinella & co.

En natuurlijk ontbreken ook de typisch Napolitaanse poppen met onder meer de bekende Arlecchino en Pulcinella niet in de collectie.  

De hernieuwde aandacht voor het poppentheater die mede onder impuls van het museum ontstond, leidde ook tot nieuwe en innovatieve poppentheaterprojecten, in samenwerking met bekende auteurs en kunstenaars. Het mooie resultaat van één van die projecten kan je bewonderen bij het betreden van de eerste verdieping. De mysterieuze grote houten poppen in het donkere bos werden gerealiseerd op basis van ontwerpen van de bekende Siciliaanse kunstenaar Renato Guttuso en werden gebruikt voor een voorstelling het stuk Foresta – Radice – Labirinto, geschreven door Italo Calvino.

Voor meer info en openingstijden kan je terecht op de website van het museum.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties