Het wijnmuseum van Torgiano

Torgiano MUVIT

Torgiano, een stadje op zo’n 15 kilometer ten zuiden van Perugia, is strategisch gelegen op de plaats waar de Tiber en de Chiascio samenvloeien. De stad was al in de Romeinse tijd bewoond. In de middeleeuwen fungeerde Torgiano als militair bolwerk om Perugia te beschermen tegen invallen uit het zuiden. De 13de eeuwse Torre Baglioni is één van de weinige restanten van de oorspronkelijke vesting.  

De belangrijkste reden om Torgiano vandaag te bezoeken is het mooie wijnmuseum, het MUVIT (Museo del Vino di Torgiano), met een uitgebreide collectie voorwerpen die de rijke geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied illustreren. Het museum is gevestigd in het hart van de stad, in het fraaie, 17de eeuwse Palazzo Graziani-Baglioni. In 1974 werd het museum geopend, op initiatief van Maria Grazia en Giorgio Lungarotti. De familie Lungarotti is één van de bekendste wijnbouwersfamilies uit Umbrië.

Verspreid over de 20 zalen van het museum krijg je als bezoeker meer dan 2.800 unieke objecten te zien die samen een mooi beeld schetsen van de prominente rol van wijn in de cultuurgeschiedenis van het hele Middellandse Zeegebied. Alle aspecten komen aan bod: van de druiventeelt tot de wijnproductie en alles wat daarbij komt kijken, zoals ook het maken van houten wijntonnen. Daarnaast krijg je in het museum ook kunstig bewerkte wijnglazen te zien, een ruime collectie schenkkannen in keramiek en tal van tekeningen, gravures en andere kunstvoorwerpen waarin wijn een hoofdrol speelt.  

De eerste zaal van het museum bevat een collectie archeologische vondsten: oude amforen waarin wijn werd getransporteerd en tientallen bekers, mengvaten en schenkkannen die ooit de feestdissen sierden van Grieken en Romeinen. Het pronkstuk van deze zaal is een zwartfigurige Attische kylix, een sierlijk wijnbeker uit de 6de eeuw v. Chr.

In de volgende zalen leren we aan de hand van oude foto’s en officiële documenten hoe de wijnbouw in Umbrië zich ontwikkelde na de val van het Romeinse Rijk en de verwoestingen door invallende barbaren.

In de kelderverdieping is een grote zaal gewijd aan de productie van de wijn. Centraal in de ruimte staat een monumentale houten wijnpers. We zien ook een distilleerapparaat en oude toestellen om wijnflessen te vullen en met een kurk af te sluiten.

Een andere zaal besteedt aandacht aan de vele ambachten die verbonden zijn met de wijnbouw. We zien gebruikvoorwerpen van tonnenmakers, ijzersmeden, touwslagers, glasblazers en mandenvlechters. Ook de werktuigen voor het cultiveren van de wijngaarden en het oogsten van de druiven ontbreken niet.

Liefhebbers van geglazuurd keramiek zullen hun ogen volop de kost kunnen geven in de ruimtes met de uitgebreide collectie oude schenkkannen en wijnvazen, allemaal ‘made in Italy’. Ze zijn mooi versierd met kleurrijke gestileerde of figuratieve elementen. Keramieken potten uit de apotheek tonen aan dat wijn ook gebruikt werd in tal van medicinale bereidingen.

De laatste zalen van het museum bevatten kunstvoorwerpen die allemaal verband houden met wijn en wijncultuur. We zien onder meer een fraaie keramieken buste van de wijngod Bacchus. Dezelfde Bacchus en andere wijngerelateerde taferelen vinden we ook elders afgebeeld op keramieken schalen, gravures en schilderijen. Sommige zijn van bekende kunstenaars als Mantegna, Carracci, Fornasetti en Cocteau.

Als je na een bezoek aan het museum zin hebt gekregen in een glaasje wijn, dan hebben we goed nieuws. Op vertoon van het toegangsticket voor het museum krijg je in de nabijgelegen Osteria del Museo een gratis glas wijn aangeboden… uiteraard van de Cantina Lungarotti, het wijnhuis van de eigenaars van het museum. Drink er eentje op hun gezondheid. Salute!

Praktische info. Het wijnmuseum (MUVIT) is gelegen aan de Corso Vittorio Emanuele, 31 in het centrum van Torgiano. Het is dagelijks geopend van 10u tot 13u en van 15u tot 18u. Een toegangsticket kost 5 euro. Meer info op www.muvit.it


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties