Keramiek maken is een kunst. Op bezoek bij Giglioni Ceramiche in Deruta

Deruta Gigioni

Tijdens ons bezoek aan Deruta maakten we in één van de vele keramiekwinkeltjes kennis met Daniela Giglioni. Samen met haar broer Andrea runt ze een familiebedrijfje, gespecialiseerd in halffabrikaten die door de klanten zelf verder gepersonaliseerd kunnen worden. Daarnaast hebben ze ook een eigen collectie met afgewerkte producten die zich van het klassieke aanbod onderscheiden doordat ze veelal stijlvol wit zijn en een hedendaagse look hebben die perfect past bij moderne interieurs. Wij troffen Daniela aan terwijl ze in haar winkeltje aan het werk was. We raakten in gesprek en dat mondde algauw uit in een uitnodiging voor een bezoek aan de werkplaats in de ambachtelijke zone aan de rand van de stad. Daar lieten Daniela en haar broer Andrea ons kennis maken met het productieproces. 

De grondstof, klei die met water wordt aangelengd en zo vloeibaar wordt gemaakt, wordt met een spuit aangebracht in een gipsen model. Zo’n model kan tot 100 keer gebruikt worden. Daarna moet het worden vervangen door een nieuw. De vloeibare klei moet een tijdlang drogen, net lang genoeg om de buitenste laag een vaste, maar nog steeds kneedbare vorm te laten aannemen terwijl het binnenste nog steeds vloeibaar blijft. De vloeibare klei moet immers tijdig opnieuw uit de gipsen pasvorm worden gegoten. Het vergt de nodige ervaring om de juiste droogtijd in te schatten. Als de keramist denkt dat het juiste moment is aangebroken, giet hij het overtollige mengsel uit en opent hij de pasvorm om vervolgens voorzichtig de nog weke klei uit de pasvorm te halen en verder te laten drogen. 

Eens ze uit de pasvorm zijn gehaald blijven de producten, die nog donkerkleurig zijn, verder drogen in de lucht. Gaandeweg worden ze lichter van kleur.

In een volgende fase worden ze, voor ze helemaal uitgehard zijn, nog even onder handen genomen door een medewerkster die de kleinste oneffenheden wegwerkt en het oppervlak egaal glad maakt.  Daarna worden ze nog even voorzichtig met een vochtige spons schoongewreven.

In een volgende stap worden de verschillende producten in meerdere lagen geschikt op een pallet dat zorgvuldig wordt opgebouwd in vuurvaste steen. Hoe meer producten immers in één tijd in de oven kunnen worden gebakken, hoe kostenefficiënter en dus ook duurzamer de productie. Het hele pallet wordt daarna voorzichtig in een grote oven gerold waar het gedurende vele uren op een temperatuur van zowat 1050 graden wordt gebakken.

Nadat ze zijn afgekoeld worden deze producten als halffabrikaat verkocht aan andere bedrijven die ze verder kunnen afwerken en personaliseren.  

Bij Giglioni maken ze zelf ook wel afgewerkte producten, vooral dan stijlvolle witte vazen en geperforeerde lampenkappen die perfect passen in moderne interieurs, allemaal volgens eigen ontwerp. Om dit resultaat te bekomen worden de halffabrikaten van een witte glazuur voorzien en een tweede keer op hoge temperatuur gebakken.

Het mag duidelijk zijn: keramiek maken is een kunst die veel vaardigheid en geduld vergt. Beide kwaliteiten hebben ze in overvloed bij Giglioni Ceramiche.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties