Le Murge, een ongerept en onontdekt stukje Puglia

Puglia Le Murge

Via het magazine De Smaak van Italië mogen we dit artikel delen over Le Murge, een ongerept en ongekend stukje Italië waar de tijd is blijven stilstaan. Een ideale vakantiebestemming voor wie op zoek is naar rust en authenticiteit.

Midden op een landweg staat een stokoude Fiat Panda stil. De nog oudere eigenaar zit een slap gerold sigaretje te roken, terwijl zijn vrouw in het veld kruiden plukt voor het avondmaal. Het is een tekenend beeld voor de plek waar we zijn: in het hart van Puglia, ver weg van de toeristische trekpleisters. We toeren door de Murgia Barese en de Murgia Costiera, een gebied ingeklemd tussen de regio Basilicata en de Adriatische Zee. Hier houden de kleine Ape bestelwagentjes de lokale economie draaiende en verkopen vrouwen zelfgemaakte olijfolie of pasta vanuit hun voordeur. Het is er op sommige plekken minder aangeharkt dan in de hagelwitte, Pugliese dorpen die zo populair zijn, maar juist dát geeft deze streek ontzettend veel charme.

Vakantie in Puglia: dit brood wil je proeven
Vraag een Italiaan naar het lekkerste brood van de Laars en grote kans dat hij of zij het pane d’Altamura noemt. En terecht, het brood uit Altamura is heerlijk: een knapperige korst, zacht vanbinnen en vol van smaak. Het wordt gemaakt in twee vormen: u sckuannete, een hoge variant die lijkt op een grote omgekeerde muffin en a cappidde de prevete, ‘de pastoorshoed’, een lage variant. Tot enkele decennia terug kneedden de inwoners thuis zelf hun eigen deeg en lieten deze afbakken in de publieke ovens. Die traditie is helaas verloren gegaan, maar je kunt het brood nog wel altijd kopen bij een van de overgebleven ovens. Bijvoorbeeld bij Forno Antico Santa Caterina, die al bestaat sinds 1724, waar je de bakker ter plekke aan het werk ziet. Met eenmaal het pane d’Altamura achter je kiezen, is het zeker aan te raden om een rondje door het sfeervolle centrum te wandelen.

Klein Matera 
Op steenworp afstand van de Murgia Barese ligt het wereldberoemde Matera (Basilicata), een dorp dat bestaat uit talloze grotwoningen en jaarlijks wordt bezocht door hordes toeristen. Maar wist je dat je in Puglia kleinere en minder toeristische ‘dubbelgangers’ kunt vinden? Gravina is zo’n vergelijkbare plaats, gebouwd rondom ravijnen (gravine). Niet voor niets kozen de makers van de laatste James Bond-film, naast Matera, voor Gravina als achtergronddecor. Ook hier vind je uit steen gehouwen huizen, rotskerken en tunnels, en wandel je door een labyrint van stegen en langs geweldige uitkijkpunten. Wie naast de ogen ook de smaakpapillen de kost wil geven, moet beslist aanschuiven bij Osteria La Murgiana voor de traditionele, lokale keuken.

Puglia Le Murge

Verborgen parel Minervino Murge  
Als er één plek in Puglia een verborgen parel genoemd mag worden, dan is het wel Minervino Murge. Een schitterend plaatsje dat meteen doet denken aan het bekende Matera. Denk aan witgekalkte grotwoningen – met elk een gestreept gordijntje voor de deur – en een opeenvolging van tufstenen bogen, trappen en pleinen. Je vindt er geen toeristenwinkels en slechts weinig restaurants. De bewoners zijn namelijk allesbehalve bezig om toeristen te werven. Spirituele guru’s zouden stikjaloers worden op hun manier van leven; het dorp leeft echt in het nu. Het dialect kent niet eens woorden voor vaste dagen als dinsdag of woensdag. Deze worden omschreven vanuit de dag van vandaag; cra is morgen, pescrà overmorgen, poscrà de dag na overmorgen, enzovoorts. Minervino is echt een geweldige plek om een middag doorheen te lopen en je even terug in de tijd te wanen.

Trani
Van het binnenland met de grotwoningen gaan we naar de kust, naar Trani. Een van de leukste en mooiste steden in de Murgia Costiera. Het is fijn wandelen langs de vissersboten in de haven (en verse vangst te scoren), om vervolgens te verdwalen in de typisch Zuid-Italiaanse straten van het historisch centrum. Maak vooral een stop bij een van de vrouwen die vanuit de voordeur producten van het land verkopen en sla huisgemaakte olijfolie of primitivo (de lokale rode wijn) in voor een habbekrats. Hoogtepunt van Trani is de twaalfde-eeuwse, romaanse Cattedrale di San Nicola Pellegrino die uitkijkt over zee.

Puglia Le Murge

Kust rondom Trani
De kust rondom Trani is niet per se de mooiste van Puglia – maar de concurrentie is dan ook moordend. Dat heeft echter als grote voordeel dat de badplaatsen niet overspoeld worden door toeristen. Neem nu de gezellige havenplaatsjes Giovinazzo, Bisceglie of Molfetta waar je nog het ‘echte’ leven vindt; mannen op plastic stoelen die een kaartje leggen en nonni die met hun kleinkinderen slenteren door de middeleeuwse straten. Toch kun je ook in de Murgia Costiera prima een dagje zonnebaden. Bijvoorbeeld in Barletta, met brede zandstranden en fijne strandtenten. Of bij het Monastero di Santa Maria di Colonna onder Trani, waar je je handdoek uitslaat tussen de locals. Schuif hier voor een hapje en een drankje aan bij Versante Est, met uitzicht op een trabocco en de zee. Piazza Marina di Colonna

Koffiedrinken bij Caffè Beltrani

Verborgen tussen de smalle straten in Trani ligt Caffè Beltrani de Ferrante Antonio, waar je aan hoge tafels tussen de Tranesi zit. Een leuke spot voor koffie met ontbijt of een aperitivo. Via Lionelli 7, Trani


Overnachten bij wijnhuis Cefalicchio in Canosa di Puglia

Een van de leukste en comfortabelste plekken om te verblijven is wijnhuis Cefalicchio, nabij het fraaie Canosa. ’s Ochtends word je wakker in absolute rust en omgeven door de geur van fruitbomen. Op zonnige dagen kun je verkoeling zoeken in het zwembad of een boekje lezen in de schaduw van de pijnbomen. Het prachtige pand is al sinds de negentiende eeuw in handen van dezelfde familie, die er sindsdien wijn en olijfolie verbouwt en nu gasten verwelkomt in luxe kamers. Manusje-van-alles Elena zorgt niet alleen voor een verrukkelijk ontbijt elke ochtend, maar ook voor traditionele maaltijden ’s avonds. De specialiteit van het huis is de tiella pugliese, een schotel met aardappel, rijst en mosselen. Drink er een flesje huisgemaakte nero di troia-wijn bij. Het restaurant is ook zeker een aanrader voor als je elders slaapt!

In de nieuwe editie van De Smaak van Italië vind je nog meer mooie adressen in Puglia. Je bestelt het nieuwe nummer gemakkelijk via deze link.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties