De stad Sulmona in de regio Abruzzo geniet wereldwijde faam als hoofdstad van de confetti. Het Italiaanse woord ‘confetti‘ verwijst niet naar de veelkeurige ronde papiersnippertjes die wij op feesten in het rond gooien – daarvoor gebruiken de Italianen trouwens het woord ‘coriandoli‘ – maar wel naar heerlijke suikersnoepjes. De confetti van Sulmona doen een beetje denken aan wat wij kennen als ‘doopsuiker’, maar ze komen in veel meer smaken, kleuren en vormen.
De productie van confetti zou in Sulmona reeds gestart zijn in de late middeleeuwen, meer bepaald in het nonnenklooster van Santa Chiara. De zoete lekkernijen werden aanvankelijk gemaakt met amandelnoten en honing. Suiker bestond toen immers nog niet. Gaandeweg veroverden de snoepjes heel Italië. Op het eind van de 18de eeuw ontstonden in en rond Sulmona tal van fabriekjes waar het populaire suikergoed op grote schaal werd geproduceerd. Eén van de oudste producenten, en vandaag nog steeds de grootste, is Pelino.
Het bedrijf werd opgericht in het jaar 1783 door Berardino Pelino en was aanvankelijk actief in de handel in amandelnoten. Algauw breidde Berardino’s zoon Panfilo de activiteiten uit met de productie van confetti. Dat werd zo’n succes dat in 1890 op initiatief van Alfonso Pelino, de kleinzoon van Panfilo, een grote, nieuwe fabriek werd gebouwd even buiten de stad om aan de stijgende vraag uit binnen- en buitenland te kunnen voldoen. Deze fabriek, ondertussen uitgeroepen tot monument van historische waarde, is vandaag nog steeds actief. Je treft er ook de mooie historische winkel en een uniek museum aan, waarin je ondergedompeld wordt in de geschiedenis van de confetti in Sulmona.
Het museum, opengesteld voor het publiek in 1988, is gratis toegankelijk. Je bereikt het via een lange ruimte vol vitrines en toonbanken waar klanten bestellingen komen plaatsen voor geboortes, huwelijksfeesten, jubilea en andere feestelijkheden. Aan de omvang van deze toonzaal kan je al afleiden dat de confetti nog steeds bijzonder populair zijn op Italiaanse tafels. Foto’s aan de wand maken duidelijk dat de familie Pelino goed geconnecteerd is in Italië. We zien leden van de familie in het gezelschap van pausen en presidenten.
Op weg naar het museum kan je een blik werpen in de fabriek. Met een beetje geluk zie je medewerkers van het bedrijf in actie.
Verspreid over vier zalen maak je kennis met de geschiedenis van de firma Pelino en de productie van confetti in Sulmona.
Sala A is hoofdzakelijk gewijd aan de familie Pelino zelf. We zien er o.a. de stamboom van de familie en portretten en diploma’s van de belangrijkste protagonisten, waaronder Berardino, Alfonso en Mario. Het is vooral deze laatste die het bedrijf internationaal op de kaart heeft gezet.
Een tweede zaal, Sala B, bevat een bonte verzameling objecten die ons terug katapulteren in de tijd: we zien een uurrooster uit het jaar 1908, oude typemachines en andere kantoorbenodigdheden uit inmiddels lang vervlogen tijden. De blikvanger hier is een glazen containertje met daarin enkele confetti die werden nagelaten door de befaamde Italiaanse dichter en schrijver Giacomo Leopardi (1798 – 1837).
Het meest indrukwekkend is de grote zaal, Sala C, waarin een aantal oude toestellen en machines worden tentoongesteld die ooit werden gebruikt bij het maken van confetti. Ze werden gebruikt om amandelnoten te pellen, om een egale laag van gesmolten suiker aan te brengen of om de gesuikerde noten van een ragfijn zilverlaagje te voorzien. Sommige van deze oude toestellen vertonen nog verdacht veel gelijkenissen met de machines die ook vandaag nog in het productieproces worden gebruikt. Je kreeg deze al te zien vanuit de traphal die je naar het museum bracht.
Wie wil weten waarmee de confetti allemaal gevuld konden worden kan terecht bij de grote vitrinekast tegen de wand. Daar zie je een greep uit het aanbod: amandelnoten (uiteraard!), maar ook pistachenoten, anijszaad, chocolade…
Een laatste trap brengt je naar Sala D waar je een film te zien krijgt over de geschiedenis van de confettiproductie in Sulmona en van de groei van de firma Pelino. De wanden van de zaal zijn helemaal bedekt met reclameposters, diploma’s, cartoons en foto’s. Het mag duidelijk zijn: de familie Pelino is trots op haar unieke erfenis. En terecht.
Na een bezoek aan het museum is het onmogelijk om niet verleid te worden tot de aankoop van enkele doosjes confetti in de fraaie winkel vol historische charme. Je voelt je gegarandeerd een beetje als ‘Sjakie in de chocoladefabriek’ tussen de kleurrijke doosjes en bokalen vol kleurrijke snoepjes. Wie wil, kan hier ook diverse huisgemaakte likeuren aanschaffen.
Overigens zijn die kleuren niet zonder belang, zeker als de confetti op feesttafels verschijnen. Bij huwelijke horen witte confetti. Bij geboortes, doopfeesten en de viering van de eerste communie worden roze confetti aangeboden als het een meisje betreft en blauwe voor een jongen. Roze confetti zijn ook gepast voor de viering van een eerste huwelijksverjaardag. Wie zijn universitaire studies beëindigt en de ‘laurea’ behaalt, wordt dan weer gevierd met knalrode confetti. Bij zilveren en gouden jubilea horen dan uiteraard… je raadt het: zilveren en gouden confetti.
Maar je hoeft natuurlijk niet op een feest te wachten als excuus om je te goed te doen aan confetti. Je kan er gerust ook op een doordeweekse dag van genieten. Ook wie niet van snoepgoed houdt of wie geen suiker mag eten kan uit Sulmona een mooi souvenir meebrengen in de vorm van een kleurrijk boeketje confetti.
Praktisch: het Museo Pelino bevindt zich even buiten het stadscentrum van Sulmona, in de Via Stazione Introdacqua, 55. Het is dagelijks geopend (behalve op zondag) van 8u tot 12u30 en van 15u tot 19u. De toegang is gratis. Meer info op : www.confettimariopelino.com
Geraak je niet tot bij het museum? Geen nood: in het centrum van Sulmona vind je meerdere verkooppunten van confetti Pelino. Overigens is er in Sulmona nog heel wat meer te zien en dat ontdek je in dit artikel.
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties