Op pad door Potenza Picena

Het landschap van de regio Le Marche is een kleurrijk en golvend lappendeken van velden, akkers en bossen die zich uitstrekken van de zandkusten langs de Adriatische Zee tot de bergflanken van de Apennijnen. De heuveltoppen die het glooiende landschap beheersen, worden bekroond met fraaie, ommuurde stadjes waarvan de meeste hun authentieke, middeleeuwse karakter goed bewaard hebben. Eén van die stadjes is Potenza Picena, gelegen op zo’n 30 km ten zuiden van Ancona.

Potenza Picena herken je al van ver aan de vele (kerk)torens die hoog de hemel inpriemen. Het stadje telde ooit 27 kerken binnen de muren van het historische centrum. Om die reden droeg het tot 1862 de naam Monte Sacro (de Heilige Berg). Bij de eenmaking van Italië kreeg het een nieuwe naam: Potenza Picena, een verwijzing naar de oud-Romeinse stad Potentia die ooit vlakbij lag en naar de Piceni, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied.  

We beginnen onze verkenning op de Piazza Matteotti in het hart van de stad. Hier hebben we een afspraak met stadsgids Ilaria. Onze eerste halte is het Palazzo Comunale uit de 12de eeuw. Ooit was dit de residentie van de bisschop van Fermo. Tegenwoordig huist hier de stedelijke administratie én de vriendelijke burgemeester, die ons hartelijk verwelkomt en honderduit vertelt over de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de stad.

Potenza Picena
Potenza Picena

Het plein wordt beheerst door de Torre Civica, de hoge, massieve toren van het 14de eeuwse Palazzo della Podestà. De oorspronkelijke toren werd in de loop der tijden meermaals beschadigd en gerestaureerd, de laatste keer na een vernietigende blikseminslag. De huidige versie dateert uit het jaar 1886. ‘s Avonds is de toren verlicht met de kleuren van de Italiaanse vlag.

Potenza Picena

Het pronkstuk van de stad is het kleine stadstheater, het Teatro Bruno Muggelini. Je vindt het op de hoek van het plein, rechts van het Palazzo Comunale. Het werd gebouwd in 1856 en werd later vernoemd naar de bekende componist en pianist die in 1871 in Potenza Picena werd geboren. Het kleine, gezellige theater telt slechts 152 zitplaatsen. Let vooral op het fraaie toneeldoek met de godin Minerva en op het kleurrijke ronde fresco op het plafond. Het tafereel stelt een gekroonde jonge vrouw voor. De groene, witte en rode kleur van haar kledij maken duidelijk dat de jongedame het koninkrijk Italië voorstelt. Ze is geflankeerd door twee figuren die elk een toneelmasker in de hand houden. Het lachende masker verwijst naar de komedie, het grijnzende masker naar de tragedie.

Potenza Picena

Kuierend door de smalle en kraaknette straatjes passeer je kerken, kloosters en fraaie woningen. Hier en daar vang je in de verte een glimp op van de zee die zich zo’n zes kilometer verderop bevindt.

Potenza Picena
Potenza Picena

Ilaria neemt ons mee naar de Collegiata di Santo Stefano. Links van de kerk dalen we via een trap af naar een bijzondere, ondergrondse kapel: de Cappella dei Contadini. De ruime kapel met kleurrijke fresco’s van Benedetto Biancolini dateert uit het jaar 1700. Tegenwoordig wordt ze gebruikt voor concerten en tentoonstellingen.

Terug boven bereiken we even verderop het klooster van de Suore dell’Addolorata. Via de binnenplaats met een waterput stappen we een atelier binnen waar een hele reeks weefgetouwen en andere attributen staan waarmee de kloosterzusters de fraaiste stoffen weefden. Met een beetje verbeelding hoor je hier nog de spinnewielen draaien en de weefgetouwen ratelen.

We volgen Ilaria door de kronkelende straatjes tot we een andere kerk bereiken. Een plaatje naast de ingang leert ons dat deze kerk tegenwoordig een bijzonder museum huisvest: het museum van de Kodak, jawel, het bekende merk van foto-apparaten.

Via de Piazza Matteotti bereiken we de Piazza Giacomo Leopardi, waar een merkwaardig monument onze aandacht trekt. Het is een reproductie van de Piramide van de Piazza di Mayo in Buenos Aires in Argentinië. Het monument is een gedenkteken voor de vele inwoners van Potenza Picena die ooit naar dit Zuid-Amerikaanse land emigreerden op zoek naar werk en een beter bestaan. 

We eindigen onze verkenning van het historische centrum op de vlakbij gelegen Pincio, een schaduwrijk plein omzoomd met bankjes. Van hieruit het je een panoramisch zicht op de omliggende velden en op de zee. In de verte herken je de contouren van de imposante Monte Conero.

Een bezoek aan Potenza Picena is niet compleet zonder een wandeling langs het strand van Porto Potenza, het kleine kuststadje zo’n zeven kilometer verderop. De mooie zandstranden van Porto Potenza kregen ook in 2022 opnieuw het gegeerde Bandiera Blu-kwaliteitslabel.

Als je de Torre del Porto open vindt, dan loont het beslist de moeite om even de trappen te nemen naar het dakterras van deze 15de eeuwse versterkte toren die als uitkijkpost diende om naderende piraten te signaleren. De klim wordt beloond met een mooi uitzicht over de kustlijn. Als je in de richting van het binnenland kijkt, herken je in de verte de vele torens van Potenza Picena. In de toren zelf is een klein museum ingericht over de geschiedenis van het bouwwerk.

Leuke eetadresjes:

  • in Potenza Picena kan je voor lokale specialiteiten en pizza terecht bij Le Scalette (Via Trento, 7).
  • In Porto Potenza eet je de heerlijkste visgerechten in ‘Il Pontino‘ (Via IV Novembre, 13).

Logeertip: Casa La Concia (Via la Concia, 4), gelegen aan de rand van Potenza Picena met een prachtig en weids uitzicht op de groene heuvels én de zee.

TIP! Busreis met Taste-Italy naar Potenza Picena

Wil je Potenza Picena en omgeving zelf eens gaan bezoeken, dan krijg je daartoe heel binnenkort een unieke kans. Van 17 tot 22 juni organiseert Taste-Italy immers een 5-daagse busreis naar Le Marche met een veelzijdig programma. Vanuit Potenza Picena bezoek je ook pareltjes als Norcia, Ascoli Piceno en Castelluccio. Ook een uitstap naar het de vlakbij gelegen historische bedevaartsoord Loreto mag niet ontbreken. Een bezoek aan een tentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Willy Van Parijs en een wijndegustatie bij een lokale wijnbouwer maakt het geheel af. De reis zal plaatsvinden van 17 juni tot en met 22 juni. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan slachtoffers van de aardbevingen die het gebied in 2016 troffen. Boek nu via deze link voor deze unieke busreis en verzeker jezelf van een plaatsje.


Colophon PIC


Ciao! 
Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties