Venezia. Geen enkele Italiaanse stad is zo eigenzinnig en grillig als de stad van de dogen. Eeuwenlang al wordt de stad gedomineerd en af en toe zelfs overspoeld door de zee. Vandaag wordt de stad vooral overspoeld door miljoenen toeristen. Femke trok deze zomer drie dagen naar Venetië met als doel verder te kijken dan de neus van de gemiddelde toerist. Ze brengt verslag uit in een vierdelige artikelenreeks ‘Op stap in Venetië’ . Vandaag deel 3: Dorsoduro, het Venetië van Peggy Guggenheim
Net als de wijk San Polo ligt ook Dorsoduro aan de rechterkant van de Venetiaanse lagune. We stappen af aan de vaporetto-halte ‘Accademia’ voor een bezoek aan wat voor het Louvre van Venetië kan doorgaan, de Galleria dell’Accademia. Dit museum is namelijk voorzien van talrijke werken uit het glorieuze tijdperk van de Venetiaanse schilderkunst: je vindt er schilderijen van Paolo Veneziano, Titiaan, Tintoretto en een hele reeks meesterwerken van de Venetiaanse kunstenaar Giovanni Bellini.
Vooral de Pietà van Bellini is enorm ontroerend en terzelfdertijd ook erg fascinerend door de zeer gedetailleerd weergegeven achtergrond.
Ook het schilderij La tempesta (‘Het onweer’), van Giorgione is bijzonder gedetailleerd en is vooral omwille van het kleurgebruik een enorme ontdekking. Tintoretto’s reeks schilderijen van taferelen uit het leven van de Heilige Marcus (de patroonheilige van Venetië) zijn dan weer gigantisch groot en daardoor erg impressionant. Jammer genoeg voor ons werden op het moment van ons bezoek enkele werken van Carpaccio gerestaureerd.
Ook kunst van bij ons, met name van de Vlaamse primitieven, is in de Galleria dell’Accademia vertegenwoordigd. We hebben geluk dat we de vier panelen van Jheronimus Bosch’ Visioenen uit het hiernamaals kunnen aanschouwen. De visie van Bosch op de ingang van de hemel in het paneel Opstijging naar de hemel is erg interessant: op het paneel is een duidelijk verlichte tunnel te zien, wat in geen enkele andere 15e-eeuwse opvatting van de ingang van de hemel voorkomt. Ik ben echt een grote fan van de miniatuurtekenstijl van Bosch.
Na de schatten van de Galleria te hebben ontdekt, vinden we al snel – langs enkele smalle straatjes en bruggetjes – de weg naar het Palazzo Vernier dei Leoni, beter bekend als de ‘Collezione Peggy Guggenheim’. Deze merkwaardige en tegelijk zeer rustige plek herbergt de verzameling moderne kunst die Peggy Guggenheim sinds 1940 heeft aangelegd. In 1976 droeg ze haar zeer uitgebreide kunstverzameling over aan de Solomon R. Guggenheim Foundation, die haar nonkel destijds had opgericht en die de galerie tot op de dag van vandaag beheert.
Guggenheim had een grote voorliefde voor het werk van de door het surrealisme beïnvloede Jackson Pollock, van wie dan ook een aantal werken in haar villa te zien zijn. Ze droeg bovendien in sterke mate bij aan de promotie van deze kunstenaar. Daarnaast hangen er in de eetzaal enkele Kandinsky’s en vind je in haar villa ook werk van o.a. René Magritte, Paul Delvaux, Pablo Picasso, Salvador Dalì, Max Ernst, Miró en Giorgio De Chirico.
Uniek aan dit museum is dat je werkelijk in Peggy’s huis rondwandelt. Er zijn weliswaar suppoosten, maar het lijkt alsof ze zelf elk moment kan thuiskomen. De werken hangen dan ook overal: in de hal, in de woonkamer en in de slaapkamers. De inrichting van het palazzo is zo authentiek mogelijk gebleven en er hangen ook foto’s van Peggy in haar eetkamer en haar slaapkamer.
Zelf lag ze blijkbaar graag op haar dakterras te zonnen in haar bikini, terwijl de boten over het Canal Grande passeerden. Wanneer je in de inkomhal rechtdoor loopt, kom je op het terras dat uitgeeft op dat Canal Grande. In de schaduw is het heerlijk vertoeven en het is fijn om iedereen die voorbijvaart te kunnen observeren. Het museum heeft in Peggy Guggenheims tuin, waar ook haar hondjes begraven liggen, een gezellig café met een terras. De ideale plek om een broodje te eten of een stukje taart met een lekkere thee (of koffie). Geen wonder dat Peggy Guggenheim haar tijd hier zo graag doorbracht.
Niet ver van de Peggy Guggenheim Collection ligt de imposante kerk Santa Maria della Salute. Deze kerk, gebouwd om Maria te bedanken na de pestepidemie van 1629-1630, ligt schuin over het San Marcoplein en springt vooral in het oog door de grote koepel. In de Salute vind je enkele meesterwerken van Titiaan, zoals Het wonder van Pinksteren en Het offer van Isaäk. In de kerk worden ook regelmatig (gratis) klassieke concerten gegeven en wij hadden het geluk om een deel van een repetitie te mogen bijwonen.
’s Avonds wandelen we op de Fondamenta Zattere, een lange kaai met kleurrijke huizen en antieke lantaarnpalen aan de andere kant van de wijk Dorsoduro.
We eten een broodje met uitzicht op het eiland Giudecca, met het bekende Hilton Molino Stucky-hotel. Het water klotst op de kaai wanneer een groot cruiseschip, voortgetrokken door twee sleepboten, zich een weg baant door de lagune. We zwaaien naar de toeristen op het dek, die al een eerste blik proberen te werpen op het San Marcoplein. Weg van de drommen toeristen en tussen de locals die net als ons aperitieven met een Aperol Spritz, voelt deze plek echt aan als ‘la Serenissima’.
***
Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!
Reacties