Pescocostanzo, klein maar fijn in elk seizoen

Pescocostanzo

Pescocostanzo is een parel van een stadje. Hooggelegen op de flank van de Monte Calvario kijkt het uit over een groene vallei en bosrijke heuvels. Het stadje, dat slechts zo’n 1500 inwoners telt, trekt het hele jaar door bezoekers aan. In de hete zomermaanden is het hier enkele graden frisser dan gemiddeld in Abruzzo en in de winter is het een populaire bestemming voor wie houdt van skiën en snowboarden.

Parkeer je wagen aan de rand van de stad en wandel via de brede Via Ottavio Colecchi met een bijzonder visgraatmotief omhoog naar het centrum. Ottavio Colecchi was een filosoof en wiskundige die in 1773 in Pescocostanzo geboren is. Een beeld langs de naar hem genoemde weg en een gedenkplaat aan de gevel van zijn geboortehuishouden zijn herinnering in ere.

Stad van ambachten

Terwijl je verder de weg oploopt, kom je algauw een eerste juwelierswinkel tegen. Je zal er verderop nog meer zien. Pescocostanzo staat, net als Scanno, bekend voor zijn lange traditie van verfijnde  edelsmeedkunst. Enkele juwelenmakers houden die traditie nog steeds in ere. Ze blijven in hun creaties eeuwenoude symbolen verwerken. Andere ambachten waarvoor Pescocostanzo al sinds de late middeleeuwen bekend staat, zijn houtbewerking en ijzersmeedkunst. In de kerken en palazzi van de stad en de omliggende regio kan je de resultaten daarvan nog steeds bewonderen.

Twee bijzondere kerken

Boven bereik je een pleintje waar je links de trap kan nemen naar de belangrijkste bezienswaardigheid van Pescocostanzo, de Basilica di Santa Maria del Colle. Voor we die bezoeken stappen we halverwege de trap rechts eerst even de Chiesa di Santa Maria del Suffragio dei Morti binnen.

De kerk dateert uit 1530 maar ze kreeg haar huidige uitzicht in de 16de en 17de eeuw. Het pronkstuk is het grootse 17de eeuwse hoofdaltaar in fraai bewerkt, donker notenhout. Aan beide zijden van het pronkaltaar staat een indrukwekkende kandelaar in verguld hout.

Terug buiten gaan we verder de trap op en stappen we de imposante Basilica di Santa Maria del Colle binnen. De oorspronkelijke basiliek dateert uit de 11de eeuw maar ze heeft in de loop van de eeuwen vele veranderingen ondergaan. De ruime kerk heeft een breed middenschip en telt daarnaast nog vier zijbeuken. Overal in de kerk is wel iets bijzonders te zien, te beginnen met het verfijnde cassettenplafond in verguld hout boven het middenschip. Het dateert uit de 17de eeuw en is van de hand van Carlo Sabatini. In het plafond zijn ook een aantal schilderijen verwerkt.

Andere blikvangers zijn het majestueuze orgel, de fraai bewerkte preekstoel en een mooi veelkleurig beeld van de Madonna met Kind.

Pescocostanzo

Indrukwekkend zijn ook de zware maar elegante smeedijzeren hekken voor de Kapel van het Heilige Sacrament en rond de doopvont.

Piazza Municipio, het hart van de stad

Na een bezoek aan de kerk dalen we langs de trappen af en we wandelen rechtdoor in de richting van de Piazza Municipio. De levendige piazza met een ronde fontein netjes in het midden en terrasjes rondom vormt het kloppende hart van het stadje.   

Het plein heeft een eigenaardige, driehoekige vorm. Aan de rechterzijde wordt het plein over de hele lengte begrensd door het 17de eeuwse Palazzo Fanzago met een strakke, symmetrische gevel. De gevel is nog het enige dat rest van het klooster van Santa Scholastica dat zich hier oorspronkelijk bevond. Het werd later verbouwd tot een residentieel gebouw met winkels en werkruimtes op de gelijkvloerse verdieping aan de straatzijde.

Aan de overzijde van het plein verrijst het Palazzo Comunale met een klokkentoren en een kenmerkende buitentrap met een smeedijzeren leuning.

Klimmen naar het kasteel

Rechts van het plein wandelen we voorbij de inmiddels gesloten Chiesa di San Nicola om er even verderop de trap te nemen die ons een rots opleidt. Halverwege de korte beklimming bevinden we ons aan de voet van een brede stenen trap die toegang biedt tot de sobere Chiesa di Sant’Antonio Abate (die doorgaans wel gesloten is).     

Als je nog even verder wandelt krijg, je de schaarse resten te zien van het middeleeuwse kasteel dat ooit over de stad en de omliggende vlakte uitkeek. Het kasteel is vrijwel helemaal verdwenen, maar het mooie uitzicht op de groene weiden en de beboste heuvels is gebleven.

Ontmoeting met een bijzondere kunstenaar

We wandelen terug naar het centrum en slaan net voor de trappen die naar de Basilica di Santa Maria del Colle leiden nog even rechtsaf de Via della Fontana in voor een bezoek aan de kunstgalerij van Roberto di Jullo. Een verkenning van de stad is immers niet af zonder een kennismaking met deze bijzondere kunstenaar. Daarover lees je meer in dit artikel.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties