Roberto di Jullo, de paardenschilder van Pescocostanzo

Pescocostanzo

De vlakte die het charmante stadje Pescocostanzo omringt en de paarden die er rondliepen, vormden de inspiratiebron voor kunstenaar Roberto di Jullo die in de stad een atelier heeft. Een bezoek aan Pescocostanzo is niet compleet zonder een kennismaking met de sympathieke maestro di Jullo en zijn bijzondere œuvre waarin paarden de hoofdrol spelen.   

Roberto di Jullo werd in 1945 geboren in Forlì del Sannio in de regio Molise. De natuurpracht van Molise, waar hij zijn jeugdjaren doorbracht, zou een belangrijke inspiratiebron vormen voor de kunstenaar, die zich in ’66 in Rome vestigde. Hij heeft er nog steeds een galerij in de Via del Boschetto, 141 in de wijk Monti. Maar een groot deel van het jaar, zeker in de zomermaanden, verblijft hij in zijn studio in Pescocostanzo, in de Via della Fontana, 7. Het is hier dat we de minzame en elegante maestro ontmoeten, te midden van zijn werken.

Paardenkracht

Wanneer we de studio van Roberto di Jullo binnenstappen wordt meteen duidelijk dat paarden centraal staan in zijn œuvre. In de groene heuvels rond Pescoconstanzo kon hij ze in hun ongeremde vrijheid observeren. Het is moeilijk om niet onder de indruk te geraken van de kracht, de dynamiek en de beweging die uitgaan van de galopperende, steigerende, stampvoetende en schuimbekkende paarden.

Met een beetje verbeelding waan je je zowaar op de Piazza del Campo in Siena tijdens de Palio. Geen wonder dat de stad Siena in 2019 nog een prestigieuze tentoonstelling wijdde aan zijn oeuvre.   

Vrouwenpracht

Een andere thema in het oeuvre van Roberto di Jullo is de vrouw. Hij vat de sierlijkheid en elegantie van vrouwen in een kleurrijke, gestileerde en tot de essentie herleide vormentaal.

Zichtbaar blij met de belangstelling van twee Belgische toeristen die ook nog eens bloggers blijken te zijn, nodigt de maestro ons uit om even een kijkje te nemen in zijn knusse woonkamer en zijn werkruimte achter het atelier.

Hij trakteert ons op een gloedvolle toelichting bij zijn werken en hoe ze tot stand komen. Als geen ander weet hij de energieke beweging van paarden te vatten in snelle schetsen die uit zijn potlood of penseel vloeien. We krijgen ter plekke een demonstratie: in een oogwenk tovert hij een ontstuimig galopperend paard op een blad papier dat hij ons met een hartelijke glimlach toestopt « als souvenir en herinnering aan een leuke kennismaking ». Grazie maestro !    

Meer info over Roberto di Jullo op www.dijullo.it


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties