Rome verkennen met Guruwalk, free walking tour

Rome is zonder twijfel één van de grootste openluchtmusea van Italië. Onze gastblogster Femke nam haar man Tom in april voor de eerste keer mee naar la Città Eterna (de Eeuwige Stad).

Tijdens haar zoektocht naar een gegidste wandeling door Rome, om de stad echt helemaal goed te doorgronden, leerde Femke het gratis platform ‘Guruwalk’ kennen. Op dat platform worden free walking tours aangeboden in steden over de hele wereld. Interessant dus voor wie een stad van binnenuit wil ontdekken!

Het systeem werkt als volgt:

  • Je gaat op zoek naar een wandeling die je aanspreekt. In Rome en andere toeristische Italiaanse steden is het aanbod doorgaans groot. Je kan kiezen voor een walking tour in een bepaalde wijk, een culturele walking tour of net een culinaire walking tour. Ook street art en het ontdekken van verborgen plekjes zijn doorgaans in de aanbieding. De gidsen zelf zijn meestal inwoners van de stad. Op het platform kan je bekijken wie je gids precies zal zijn en of hij/zij gespecialiseerd is in geschiedenis of kunst.
  • Heb je een tour gevonden die je aanspreekt? Dan kan je die meteen boeken met een klik op de knop. De tour is gratis, maar om organisatorische redenen moet je toch telkens reserveren. Je kiest ook de taal van de rondleiding. Je kan ook de gids zelf contacteren voor meer informatie.
  • Je deelname wordt bevestigd en de gids laat weten waar het vertrekpunt precies is.
  • Je geniet van een free walking tour en leert de stad op een originele manier kennen.
  • Na de rondleiding kan je de gids een vrije bijdrage geven. Hoeveel je geeft, maakt niet uit!

Femke volgde met haar man de tour Roma imperiale Het Rome van de keizers (Deze tour wordt aangeboden in het Engels en in het Italiaans). Ze ging bijna 3 uur op stap met gids Maria Grazia, een officiële stadgids in Rome met een geschiedkundige achtergrond.

“Het metrostation ‘Colosseo’ was het startpunt van de wandeling. In totaal gingen we op stap met een groepje van tien personen. Ons groepje bestond uit een gevarieerd publiek met onder andere een koppel uit Israël en een Nederlands meisje op rondreis door Italië (we volgden de tour in het Engels). Maria Grazia nam ons eerst mee naar de voorkant van het Colosseum om ons meer te vertellen over de (Romeinse) geschiedenis van de stad Rome. Ze gaf ook uitleg over de bouw van het Colosseum en het gebied rond de Palatijn en de Piazza del Campidoglio. Door middel van foto’s liet ze zien hoe prachtig het Colosseum en het Forum Romanum er vroeger moeten hebben uitgezien.

Daarna ging onze tocht verder langs de ‘Fori Imperiali’, ‘de Keizerlijke Fora’ met de Zuil van Trajanus (op het Foro di Traiano). Dankzij Maria Grazia voelden we ons al snel helemaal thuis in dit openluchtmuseum.

We bewonderden ook het Vittoriano en leerden de gekste bijnamen van dit gebouw kennen: ‘de bruidstaart’ en ‘de typemachine’.

Vervolgens nam onze vriendelijke gids ons mee naar de Piazza del Campidoglio, een van de mooiste pleinen van Rome ontworpen door niemand minder dan Michelangelo. Ook hier kregen we een gedetailleerde uitleg over het ontwerp van het plein en de verschillende beelden, waaronder het grote ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius.

Maria Grazia wees ons overal op kleine details waar je anders nooit op zou letten! Zo legde ze ons bijvoorbeeld uit waar het gaatje in de Romeinse fonteintjes voor dient…

Het hoogtepunt van de wandeling was meteen ook het slot van de wandeling. Achter de Piazza del Campidoglio, in het verlengde van de Musei Capitolini, vind je een uitzichtpunt met een uniek zicht op het Forum Romanum. We bezochten het Forum dus niet letterlijk met onze gids, maar dankzij haar fotomateriaal en haar grondige uitleg, hadden we een duidelijk beeld van hoe het Forum er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien.

De volgende dag wandelden Tom en ik dan zelf over het Forum en konden we op basis van de uitleg van Maria Grazia alle gebouwen benoemen (bv. de Basilica Julia, de tempel van Vesta, de triomfboog van Titus,…).

Last but not least werden we getrakteerd op een mooie zonsondergang met uitzicht op het Forum. Voor ons was het de eerste keer dat we zo’n free walking tour boekten, maar zeker niet de laatste keer. Het enthousiasme van onze gids en haar tussenkomsten in het Italiaans (omdat ze wist dat ik het verstond!) waren onbetaalbaar.”

Zelf een Guruwalk wandeling in Rome boeken kan je via deze link.

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Femke Demets. Femke is master in de Italiaanse Taal- en Letterkunde en is als docent Italiaans verbonden aan CVO Scala in Roeselare

Femke

Aanvullende tips

Je kan in Rome ook interessante gidsbeurten boeken met een Vlaamse of Nederlandse gids. Hieronder vond je alvast drie sites van gespecialiseerde Nederlandstalige gidsen die een ruim aanbod aan geleide bezoeken en wandelingen aanbieden en ook gidsbeurten op maat kunnen uitwerken.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties