Rozen en romantiek in Rome

Rome rozentuin

Naast het Circus Maximus, aan de voet van de Aventijn, één van de zeven heuvels waarop Rome werd gebouwd, ligt één van de meest romantische plaatsen van de Eeuwige Stad: de Roseto Comunale, de stedelijke Rozentuin. 

De rozentuin werd in 1950 ingehuldigd. Hij kwam er ter vervanging van een eerdere rozentuin (uit 1931) die zich in de buurt van het Colosseum bevond, maar die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernield.  

De nieuwe rozentuin werd aangelegd op de plek waar zich van 1645 tot 1934 het joodse kerkhof bevond. Wie goed kijkt, zal zien dat de paden door de tuin de vorm aannemen van één van de oudste symbolen van het Jodendom, namelijk de menora, een zevenarmige kandelaar. Een mooie maar subtiele verwijzing naar de oorspronkelijke bestemming van het terrein. En bij de twee toegangen tot de tuin staan zuilen opgesteld met een afbeelding van de Stenen Tafelen waarop de tien geboden van Mozes geschreven staan.

In de oorlogsjaren werd het braakliggende terrein gebruikt om volkstuintjes aan te leggen waar lokale bewoners groenten konden kweken. De vruchtbare grond en de gunstige ligging op de zonovergoten helling aan de voet van de Aventijn, bleek ideaal om hier de nieuwe rozentuin aan te leggen en om terug aan te knopen met een rijke traditie van rozenkweek in Rome.  

De rozentuin heeft een oppervlakte van bijna tien hectare en telt meer dan duizendtweehonderd verschillende rozensoorten afkomstig van over de hele wereld. Bij elke rozenstruik staat een bordje dat de variëteit en het land van herkomst vermeldt. Wij stelden bij ons bezoek met genoegen vast dat ook ons land goed vertegenwoordigd is.

De tuin is verdeeld in twee delen. Het grootste van de twee herbergt de permanente collectie. Tijdens een wandeling door dit gedeelte van de rozentuin kan je mooi de evolutie volgen van de roos door de eeuwen heen, van de oudheid tot vandaag. 

Een tweede, kleiner deel van de tuin is gewijd aan de nieuwste rozenvariëteiten. Deze worden aan de rozentuin van Rome geschonken door kwekers van over de hele wereld. Als deze nieuwe soorten twee jaar hebben geworteld in de Romeinse grond, kunnen ze deelnemen aan de internationale ‘Premio Roma’, een jaarlijkse ‘schoonheidswedstrijd’ voor nieuwe rozenvariëteiten. Deze prijs werd reeds in 1933 in het leven geroepen en is de op één na oudste rozenwedstrijd ter wereld. De bekroonde rozen uit diverse categorieën krijgen achteraf een plaatsje in de vaste collectie. Deze traditie houdt al stand sinds 1933.  

Voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad is de rozentuin de gedroomde bestemming. Je kan er heerlijk kuieren in het groen en je laten bedwelmen door het zoete parfum van de bloemen. Het zal je niet verwonderen dat ook verliefde koppeltjes hier graag met elkaar afspreken en… foto’s (laten) maken.

De rozentuin gaat open in de lente (april/mei). De openingsdatum kan variëren in functie van de bloeiperiode. In de maand oktober kennen de rozen vaak een tweede bloeiperiode en dan wordt de tuin opnieuw voor enkele weken geopend. De toegang is gratis. 


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie