Santa Cristina, de jonge patroonheilige van Bolsena

17/08/2019 Reageer
Bolsena

Santa Cristina is de patroonheilige van de stad Bolsena. De aan haar gewijde basilica is al eeuwenlang een bijzonder populair bedevaartsoord langs de Via Francigena, de oude pelgrimsroute naar Rome.

Bolsena

Bolsena
De Basilica di Santa Cristina in Bolsena

Bolsena

Bolsena
Grafmonument van de heilige Christina, boven de catacomben waar ze oorspronkelijk in een tombe begraven werd

Christina was de 11-jarige dochter van een Romeinse magistraat. Tegen de wil van haar vader in bekeerde ze zich tot het christendom. In die tijd, we spreken over het begin van de 4deeeuw na Christus, liet de Romeinse keizer Diocletianus de christenen vervolgen. Als magistraat diende de vader van Christina de wet na te leven en om een voorbeeld te stellen deinsde hij er dan ook niet voor terug om zijn eigen dochter te laten  terechtstellen. Dat was echter sneller gezegd dan gedaan want op miraculeuze wijze wist het meisje de ene na de andere gruwelijke foltering te overleven.  

Ze werd levend gekookt en kwam ongedeerd uit het kokende water.  Ze werd in een slangenkuil gegooid maar de giftige beten lieten haar onberoerd. Ze werd met pijlen doorboord maar bleef leven. Ze werd in brand gestoken maar de vlammen doofden spontaan. En zo ging het maar verder.

Op een bepaald moment werd ze ook met een zware steen aan haar voeten in het meer van Bolsena gegooid. Je raadt het al: de steen bleef op wonderbaarlijke wijze drijven en Christina kon, staand op de steen, veilig terug de oever bereiken. Die fameuze steen, met de duidelijk zichtbare voetafdrukken van Christina, wordt overigens tentoongesteld in de Basilica di Santa Cristina.

Bolsena

Pas toen de stilaan wanhopige beul haar hoofd afhakte, gaf het meisje uiteindelijk de geest. Haar lichaam werd begraven in een ondergrondse tombe.

Bolsena

Bolsena
Ondergrondse crypte met de sarcofaag die de stenen kist bevatte waarin de beenderen van de heilige werden bewaard

Bolsena

Bolsena
In deze kleine stenen kist bevonden zich ooit de beenderen van de heilige Christina

Het miraculeuze lijdensverhaal van Christina deed uiteraard algauw de ronde en de populariteit van de jonge martelares nam zienderogen toe. Andere gelovigen, wilden toen ook zij stierven, begraven worden in de nabijheid van het graf van de heilige. En zo groeide het eenvoudige graf van de kleine Christina in de jaren die daarop volgden uit tot een heus ondergronds catacombenkerkhof dat tot op vandaag nog steeds vele pelgrims aantrekt van over de hele wereld. Meer info over de Basilica di Santa Cristina lees je in dit artikel.

Bolsena

Nog elk jaar wordt in Bolsena de marteldood van Christina herdacht. Dat gebeurt op 23 en 24 juli volgens een welbepaald scenario dat al sinds de 16deeeuw quasi onveranderd is gebleven. Op de avond van 23 juli wordt het beeld van de heilige Christina in processie gedragen vanuit de Basilica di Santa Cristina naar de Chiesa del Santissimo Salvatore.

Bolsena
Dit beeld wordt jaarlijks rondgedragen in de processie

Tijdens de processie wordt op elk van de vijf pleinen langs het parcours op een podium een scène uitgebeeld van de martelingen die het arme meisje moest ondergaan. Dat gebeurt door middel van een zogenaamd tableau vivant, waarbij figuranten een scène uitbeelden zonder te bewegen en te spreken. De dag nadien trekt de processie langs hetzelfde parcours terug naar de Basilica. Opnieuw worden op de vijf pleinen scènes van de marteldood uitgebeeld. In totaal gaat het om tien verschillende episodes van haar martelaarschap. Voor de inwoners van Bolsena is het een hele eer om een rolletje te mogen spelen in één van de tien tableaux vivants die elk jaar weer met veel passie en enthousiasme worden uitgebeeld, en dit ondertussen al bijna vijf eeuwen lang zonder onderbreking. Een niet te missen spektakel. (Onderstaande foto’s werden overgenomen uit de informatiebrochure ‘Misteri di S. Cristina’, verkrijgbaar bij de toeristische dienst).

Bolsena Christina - foto Di Sorte

Bolsena Christina - foto Di Sorte

Bolsena Christina - foto Di Sorte

Bolsena Christina - foto Di Sorte


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie