Verrassend Bolsena

Bolsena

Bolsena is een aantrekkelijk en levendig stadje aan de oostelijke oever van het gelijknamige meer, het Lago di Bolsena. Wie Bolsena voor het eerst bezoekt, zal verrast zijn door de vele gezichten van de stad. De benedenstad, aan de oever van het meer, wordt gekenmerkt door brede, schaduwrijke boulevards geflankeerd door hotels en vakantiehuizen. Het eigenlijke centrum, aan de voet van een steile helling, is een lange smalle strook waarvan twee gezellige winkelstraten de ruggengraat vormen, af en toe onderbroken door leuke pleintjes. Tegen de helling zelf bevindt zich de middeleeuwse bovenstad met een doolhof van steegjes in de schaduw van een imposante burcht.

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Een verkenning van de stad begin je best vanop de Piazza Matteotti, het centrum en het kloppende hart van de stad. Hier bevindt zich ook de toeristische dienst waar je overigens ook informatiefolders en stadsplannetjes vindt in het Nederlands. Van hieruit kan je makkelijk de verschillende stadsdelen verkennen. 

Bolsena

In zuidoostelijke richting leidt de gezellige winkelstraat Corso della Repubblica je naar de belangrijkste bezienswaardigheid in Bolsena, de Basilica di Santa Cristina, een populair bedevaartsoord langs de Via Francigena, de oude pelgrimsweg naar Rome.

Bolsena

Bolsena

Aan de Basilica di Santa Cristina zijn twee verhalen verbonden: dat van de heilige Christina en dat van het ‘Eucharistisch Mirakel van Bolsena’. Daarover zo meteen meer.

De huidige basilica is eigenlijk een heel gebouwencomplex bestaande uit drie duidelijk onderscheiden delen. Vooreerst is er de oude, middeleeuwse kerk met een hoge klokkentoren. Deze drieschepige kerk werd in 1078 ingewijd door Paus Gregorius VII als plaats van verering voor de heilige Christina die hier vlakbij begraven lag. De voorgevel van de kerk kreeg op het einde van de 15deeeuw zijn huidige vorm op initiatief van Giovanni de’ Medici. 

Bolsena

Via een doorgang aan de linkerzijde van de basilica bereik je een tweede gebouw, de Cappella Nuova del Miracolo, waar zich de relieken bevinden van een wondere gebeurtenis die ooit heeft plaatsgevonden, het zogenaamde ‘eucharistisch mirakel van Bolsena’. Het gaat om vier stenen, fragmenten van een altaar, waar bloedspatten op te zien zijn. Volgens de legende zou dit bloed in 1263 gedrupt zijn uit een hostie – het ‘lichaam van Christus’ – die tijdens de eucharistieviering boven het altaar werd gebroken. Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees dan dit artikel.

Bolsena

Het altaarkleed dat de stenen bedekte en dat dus eveneens met bloedspatten werd doordrenkt, wordt nog steeds vereerd in de Duomo van Orvieto. De altaarstenen zelf zijn in Bolsena gebleven en om deze bijzondere relieken een waardig onderkomen te geven werd in 1693 naast de oude basilica een aparte kapel gebouwd in barokstijl.   

Bolsena

Bolsena

De miraculeuze gebeurtenis zelf vond plaats in de kleine kerk, uitgehouwen in de rots, vlakbij de catacomben waar de heilige Christina lag begraven. Ook dit kerkje kan je bezoeken. Je bereikt het vanuit de kapel. In de eerste ruimte wordt je aandacht meteen getrokken door een baldakijn steunend op vier pilaren. Onder het baldakijn bevindt zich een merkwaardige steen met daarop de voetafdrukken van… de heilige Christina. Ook hier is een bijzonder verhaal aan verbonden. Dat verhaal lees je hier.

Bolsena

Bolsena

Het lichaam van Christina, die in miraculeuze omstandigheden uiteindelijk toch de marteldood stierf, werd begraven in een ondergrondse tombe. Andere gelovigen, die het wondere verhaal van Christina kenden, wilden toen ook zij stierven, begraven worden in de nabijheid van het graf van de heilige. En zo groeide het graf van de kleine Christina in de jaren die daarop volgden uit tot een heus ondergronds catacombenkerkhof. 

Die catacomben kan je, tegen betaling van een kleine bijdrage, bezoeken. Ze bevinden zich voorbij het ijzeren hek aan de zijkant van het kleine kerkje. Eerst bereik je een kleine crypte waar de sarcofaag staat opgesteld waar de resten van de heilige werden aangetroffen. Deze worden nu bewaard in een zilveren urne in het hoofdaltaar van de basilica. Vanuit de crypte heb je toegang tot de catacomben, een ondergronds gangenstelsel met graven die in de muren werden uitgehouwen. De nissen waarin de doden werden gelegd waren afgedekt met tegels in steen of terracotta. Sommige zijn bewaard gebleven. Je kan er nog Latijnse inscripties in herkennen en christelijke symbolen.

Bolsena

Bolsena

Bolsena
Zilveren urne met de beenderen van de heilige

Bolsena

Bolsena
In de kleine ronde holtes naast de nissen werden olielampjes geplaatst die voor verlichting zorgden in de duistere catacomben.

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Na een bezoek aan de basilica kan je best via de Corso della Repubblica met zijn vele winkeltjes terugkeren naar de Piazza Matteotti. Nu stappen we, onder de boog door, de Corso Cavour op. Leuke winkeltjes, bars en eetgelegenheden wisselen elkaar af.

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Halverwege de straat bereik je een plein met de Fontana di San Rocco. Volgens de legende zou de heilige Rocco tijdens zijn pelgrimstocht naar Rome een verwonding hebben opgelopen die hij met het weldoende water van deze fontein wist te genezen.

Bolsena

Iets verderop aan de linkerkant kan je in ‘Trattoria Picchietto’ terecht voor schotels met verse vis uit het meer: coregone, persico of paling.  Dit familiaal gerunde restaurant staat bij de locals goed aangeschreven.

Bolsena

Bolsena

Vanop de Corso Cavour leiden steile straatjes en trappen je zigzaggend de helling op naar de oude middeleeuwse stadswijk.

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Aan de rand van de middeleeuwse borgo verrijst het imposante kasteel Monaldeschi uit de 12de eeuw met zijn massieve torens en van kantelen voorziene muren. Het kasteel biedt onderdak aan een bescheiden archeologisch museum met vondsten uit Etruskische en Romeinse sites in de buurt. In de kelderverdieping van het kasteel tref je ook enkele aquaria aan met zowel lokale als exotische vissen. 

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Bolsena
Deze ‘troon van de panters’, ooit gebruikt tijdens feesten ter ere van Bacchus, is één van de pronkstukken van het museum. Hij werd opgegraven in de nabijgelegen archeologische site van Volsinii.

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Net buiten de middeleeuwse wijk, zijn nog resten te zien van de oude Etruskische stad die hier ooit verrees en de naam Velsna droeg. De Romeinen maakten er Volsinii van, en dat is uiteindelijk Bolsena geworden. Je kan er nog een deel van de oude stadsmuren zien.

Bolsena

Iets hoger op de heuvel kan je gratis de archeologische site bezoeken met de resten van onder andere het forum, een basilica en enkele woningen met muurschilderingen en mozaïekvloeren.

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Bolsena Volsinii

Als je terug afgedaald bent naar het centrum loont het zeker de moeite om vanop de Piazza Matteotti langs de brede boulevard met indrukwekkende platanen af te zakken tot aan de oever van het meer. Vanop de ronde Piazza Dante Alighieri kan je zowel links als rechts een wandeling maken langs het meer. Hier tref je vooral hotels en vakantiehuisjes aan, en ook een klein toeristenhaventje waar je een bootje kan huren om het meer te verkennen. Bij valavond kan je vanop een van de terrasjes aan de rand van het water genieten van de zonsondergang.

Bolsena

Bolsena

Bolsena

Bolsena


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Verrassend Bolsena"

Geef een reactie