Santa Maria in Aracoeli, een kerk om naar op te kijken

21/02/2018 Reageer
Santa Maria in Aracoeli

Ingeklemd tussen het imposante Monumento a Vittorio Emanuele en de Piazza del Campidoglio ligt een interessante kerk, de Santa Maria in Aracoeli. Ooit stond hier een tempel voor de Romeinse godin Juno Moneta. Om de kerk te bereiken moet je wel wat moeite doen: 124 treden brengen je naar de ingang. Gelovige vrouwen die op zoek waren naar een goede echtgenoot of die hoopten op een gezonde baby gingen in vroegere tijden op de knieën en al biddend de trap naar boven.

De sobere bakstenen voorgevel staat in contrast met wat je binnen aantreft. Het eerste wat opvalt als je de kerk betreedt, is de rijkelijk vergulde zoldering en de veelkleurige marmeren vloer in zogenaamd cosmatenwerk.

Santa Maria in Aracoeli

Een andere blikvanger zijn de 22 zuilen en kapitelen. Ze zijn afkomstig uit antieke Romeinse gebouwen en zijn dus bijgevolg allemaal verschillend van vorm en lengte. Let zeker op de derde zuil links. Volgens het Latijnse opschrift ‘A CUBICULO AUGUSTORUM’ zou deze zuil ooit gestaan hebben in de slaapkamer van niemand minder dan keizer Augustus.

Santa Maria in Aracoeli

Zuil uit de slaapkamer van Augustus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kerk is vandaag bij de Romeinen vooral bekend en geliefd door de aanwezigheid van ‘il Santo Bambino’, een houten beeldje van het kindje Jezus dat in een aparte kapel vooraan links in de kerk wordt vereerd. Aan het beeldje, gemaakt in de 15de eeuw door een Franciscaner monnik, worden miraculeuze, genezende krachten toegeschreven. Ernstig zieken die het beeldje kusten of aanraakten, konden rekenen op genezing, tenminste als de lippen van het kindje Jezus donkerrood kleurden. Werden ze bleek, dan was er geen hoop meer.

Santa Maria in Aracoeli

Van over de hele wereld worden brieven gestuurd naar Il Santo Bambino in Rome

Santa Maria in Aracoeli

Kapel van Il Santo Bambino. Het houten beeldje is rijkelijk versierd

 

Gelovigen van over de hele wereld sturen ook vandaag nog brieven naar ‘il Santo Bambino’ om genezing of een gunst af te smeken. Het beeldje is zo bekend dat het volstaat om de enveloppe te adresseren aan: Santo Bambino, Roma.  De brieven worden rondom het beeldje verzameld.  Na verloop van tijd worden ze, na gecontroleerd te zijn op eventuele giften, ongelezen verbrand om plaats te maken voor de vele nieuwe brieven die maar blijven binnenstromen.

Een andere unieke schat waarover de kerk beschikt, is de urne met de as van Sint-Helena, de moeder van de eerste christelijke keizer, Constantijn. De urne bevindt zich in de crypte van de Helenakapel. Deze bevindt zich vooraan links in de kerk. Het is een vrijstaande kapel met een koepel die rust op acht zuilen. De kapel zou gebouwd zijn op de exacte plaats waar ooit keizer Augustus een ‘altaar van de hemel’ had laten oprichten nadat hij in een visioen de Heilige Maagd Maria zou hebben gezien. Altaar van de hemel luidt in het Latijn ‘ara coeli’ … en zo weet je meteen waaraan de kerk haar huidige naam ontleent.

Het hoofdaltaar van de kerk bevat een afbeelding van de Maagd Maria die naar verluidt door niemand minder dan de evangelist Lucas werd geschilderd. Een andere dergelijke afbeelding van Maria door Sint-Lucas bevindt zich in de Santa Maria Maggiore. Beide werken dragen de titel ‘Salus Populi Romani’, heil van het Romeinse volk, en worden in Rome zeer vereerd.

Gooi voor het verlaten van de kerk zeker nog eens een blik op het kleurrijke glasraam achteraan de kerk. Je herkent de drie bijen uit het wapenschild van de pauselijke familie Barberini. Deze bijen kom je op vele monumenten verspreid over de stad tegen.

Je kan de kerk verlaten langs een uitgang in de rechterzijbeuk. Een trap brengt je vandaar naar de Piazza del Campidoglio, het politieke hart van de stad.

Niet te missen in de Santa Maria in Aracoeli:

  • Kapel van ‘il Santo Bambino’
  • Helenakapel met de asurne van Sint-Helena
  • De marmeren zuil uit de slaapkamer van Augustus
  • Afbeelding van de Maagd Maria door Sint-Lucas in het hoofdaltaar
  • Glasraam met de bijen van de familie Barberini
  • De grafsteen van ontdekkingsreiziger Eugenio Rospoli die in 1893 op 27-jarige leeftijd in Afrika stierf nadat hij werd vertrappeld door een woeste olifant. De grafsteen, aangebracht in de muur in de linkerzijbeuk, bevat een marmeren landkaart van het gebied dat door Rospoli werd verkend.
  • Gedenksteen voor Felis de Fredis, de landbouwer die in 1506 onder zijn wijngaard het befaamde beeld van de Laocoöngroep terugvond. Het beeld bevindt zich momenteel in de Vaticaanse musea.

De kerk van Santa Maria in Aracoeli bevindt zich hier.

Santa Maria in Aracoeli

Het wapenschild van de familie Barberini met de drie bijen

Santa Maria in Aracoeli

Gedenksteen voor Felis de Fedis, ontdekker van de Laocoöngroep

Santa Maria in Aracoeli

Grafsteen van de ontdekkingsreiziger Eugenio Rospoli

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie