Skiën tussen de Michelinsterren in Zuid-Tirol

23/11/2019 Reageer
Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is in de zomermaanden een heerlijk wandelgebied. Daarover schreven we eerder al een artikel op onze blog. Maar nu de winter voor de deur staat, laten we jullie ook graag kennismaken met Zuid-Tirol als één van Europa’s meest gastronomische skigebieden.  

De skimogelijkheden zijn er zo groot dat je eigenlijk meer dan één vakantie nodig hebt om het allemaal te verkennen. Met de skipass Dolomiti Superski kan je je uitleven op ruim 1200 km pistes. Dat maakt Zuid-Tirol tot de grootste ski-arena van Europa.

Zuid-Tirol
©IDM Südtirol Alex Moling
Zuid-Tirol
©IDM Südtirol Alex Moling

Van skiën krijg je gegarandeerd een gezonde honger en dat treft, want Zuid-Tirol profileert zich de voorbije jaren ook steeds meer als een culinaire hotspot. En het goede nieuws is dat je de skipistes eigenlijk niet eens moet verlaten om lekker te tafelen.   

Er zijn immers tientallen berghutten en bergrestaurants waar je kan genieten van heerlijke regionale gerechten in een gezellig kader, vaak ook met een uitnodigend zonneterras. Een absolute topper is het AlpiNN Food Space & Restaurant, op de top van Plan de Corones (Kronplatz). Het eten is er even hemels als het uitzicht. De menukaart draagt de handtekening van driesterrenchef Norbert Niederkofler en Paolo Ferretti. Je kan na de maaltijd nog even een kijkje nemen in het nabij gelegen fotografiemuseum LUMEN. Tenzij je natuurlijk liever meteen weer de skipiste opgaat. 

Zuid-Tirol
©AlpiNN_Paolo-Riolzi
Zuid-Tirol
©AlpiNN_Paolo Riolzi
Zuid -Tirol
Luca Dalgesso®

In de streek rond Alta Badia, de  culinaire hoofdstad van de Dolomieten, wordt tijdens de wintermaanden een uniek evenement georganiseerd: A Taste for Skiing. Het evenement, dat in 2019 aan zijn 11de editie toe is, brengt internationale gourmetchefs achter het fornuis in tien verschillende berghutten langs de pistes. Zo kan je elke dag in een andere berghut gaan lunchen.

 
Alta Badia heeft echter nog meer in petto voor de skiërs-lekkerbekken. Van december tot april wordt ‘Ontbijt met Poedersneeuw’ georganiseerd. Bij zonsopgang geniet je van een ontbijt met lokale producten waarna je als eerste skiër de piste afdaalt. Op zondag 22 maart is er een ‘Wijn Skisafari’, voor echte wijnkenners. Je skiet van de ene berghut naar de andere waar de beste Zuid-Tiroolse witte en rode wijnen worden geproefd. ‘Sommelier on the Slopes is een gelijkaardig evenement met wijnproeven in de skihutten, midden het machtige decor van de Dolomieten, erkend als Werelderfgoed.

Zuid-Tirol
© Freddy Planinschek

De groeiende aandacht van de regio Zuid-Tirol voor het lokale gastronomische patrimonium werpt vruchten af. De laatste editie van de gerenommeerde Michelingids reikt maar liefst 25 sterren uit aan 19 lokale restaurants.  

De topper blijft, met drie sterren, St. Hubertus van Norbert Niederkofler in Hotel Rosa Alpina in San Cassiano (St. Kassian).

Twee sterren zijn weggelegd voor Heinrich Schneiders restaurant Terra in de Auener Hof in Sarntal, de Gourmetstube Einhorn van Peter Girtler in Romantikhotel Stafler in Mules (Mauls) bij Vipiteno (Sterzing), de Trenkerstube van chef Gerhard Wieser in hotel Castel in Dorf Tirolo en restaurant Jasmin van Martin Obermarzoner in hotel Bischofhof in Chiusa (Klausen).

In Bressanone (Brixen) mag de Apostelstube onder leiding van chef Mathias Bachmann zich verheugen over zijn eerste Michelinster. Het restaurant in geraffineerde art deco-stijl uit de jaren ’20 bevindt zich in het historische Hotel Elephant. 

Zuid-Tirol
Aanstormend talent: chef Mathias Bachman. © Elephant Brixen

Vooralsnog geen Michelinster, maar wel heel lekker is ook de Waldruhe Mountain Inn nabij Sesto waar een heel bijzondere man in de keuken staat. Stefan Senfter is een bekend Zuid-Tiroler die naam verwierf als professioneel snowboarder en heel wat prijzen in de wacht sleepte. Van snelle skicompetities is hij overgeschakeld op slow food. De traditionele Zuid-Tiroolse keuken is er op zijn best en het uitzicht op de Dolomieten en de Val Pusteria / het Pustertal maakt het compleet. 

Zuid-Tirol
©wisthaler.com

Ook bijzonder is de GenussBunker in San Lorenzo nabij Brunico (Bruneck). Hubert Stockner is kaasmeester en biersommelier. In zijn ‘bunker’, een oude grot die in de oorlog als schuilplaats diende, kan je de beste Zuid-Tiroolse en internationaal vermaarde kazen proeven. Er zijn ook speciale bieren, pure vruchtensappen en huisgemaakte chocolade.

Zuid-Tirol
©Genussbunker – Helmut Moling
Zuid-Tirol
©Genussbunker – Helmut Moling

Meer info over Zuid-Tirol vind je op de website van de regionale dienst voor toerisme. 


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties