Street art in Napels: San Gennaro van Jorit Agoch

Jorit San Gennaro

Op de hoek van Via Duomo en Via Forcella, recht tegenover de Via San Biagio dei Librai die de stad Napels van West naar Oost doorkruist, wordt de aandacht onvermijdelijk getrokken naar de metershoge muurschildering Gennaro van Jorit Agoch.

De jonge kunstenaar Jorit Ciro Cerullo is geboren in Napels, in 1990. Zijn vader is Napolitaan, zijn moeder Nederlandse. Zijn werk, gesigneerd met zijn artiestennaam Jorit Agoch, is heel herkenbaar en prijkt op gevels over de hele wereld: Aruba, Chili, Peru, de VS, Rusland, China, Denemarken, Israël… en Italië natuurlijk.

Hij schildert portretten van bekende figuren, van Pablo Neruda over Nelson Mandela en Che Guevara tot Diego Maradona, maar ook van minder bekende mensen. Allen hebben ze twee lijnen op de wang, een verwijzing naar een magisch ritueel van een Afrikaanse stam waar Jorit zelf een tijd heeft geleefd, en een teken dat iedereen deel uitmaakt van de Human Tribe.

Street art Napels Jorit Agoch
Muurschildering van Diego Maradona in de Napolitaanse buitenwijk San Giovanni a Teduccio (Foto: Jorit Agoch)

Jorit Agoch is een geëngageerd kunstenaar. In zijn schilderijen schuilen vaak (geheime) boodschappen: een artikel uit de Internationale Rechten van de Mens, een strijdkreet…

De meeste werken van Jorit bevinden zich in en rond Napels, maar als toerist kom je ze niet zo snel tegen, net omdat ze de gevels opfleuren van achtergestelde wijken, probleembuurten, ongure metrohaltes… Een bewuste keuze van de kunstenaar, want iedereen heeft recht op kunst, schoonheid en hoop.

Daarom moet je bij een bezoek aan Napels zeker even stilstaan bij Gennaro of San Gennaro Operaio (San Gennaro de Arbeider). Die San Gennaro, de Heilige Januarius, is de patroonheilige van Napels en nog steeds één van de belangrijkste figuren van de stad. Het is geen toeval dat de muurschildering zich hier bevindt: vlak bij de Duomo met de Kapel en de Schat van San Gennaro, en aan het begin van de arme volkswijk Forcella. Voor het portret van San Gennaro heeft Jorit zich trouwens gebaseerd op een arbeider uit de wijk. De boodschap is duidelijk: San Gennaro is patroonheilige van de hele stad, ook van de meest achtergestelden.

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Stephanie Clara Lesaffer. Stephanie werkt als freelance vertaalster Italiaans, Engels en Frans vanuit Napels, waar ze sinds oktober 2015 woont. 


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties