Wandelen in de Valsesia: trektocht naar het Lago di Baranca en de mythische villa Lancia

Valsesia Lago di Baranca 11

De Valsesia is een ongerept wandelparadijs. In dit artikel nemen gastbloggers Marita en Piet ons mee op een pittige wandeling naar het Lago di Baranca en de ruïnes van een bijzondere villa, hoog in de bergen.

Het startpunt van de wandeling ligt in Santa Maria, een gehucht van het pittoreske bergdorp Fobello. Liefhebbers van Italiaanse sportwagens zullen dit dorpje misschien kennen als de geboorteplaats van Vincenzo Lancia, de ontwerper van het nog steeds populaire automerk dat zijn naam draagt. Hij zag hier in 1881 het levenslicht.

Valsesia Lago di Baranca 1
Deze oude tolbrug nabij Fobello was ooit de enige verbindingsweg tussen het dorp en het dal.

Valsesia Lago di Baranca 2

In Santa Maria di Fobello eindigt de geasfalteerde weg en moet je de wagen achterlaten. Een kleine klim brengt je naar de Alpe Gazza (1175 meter). Vandaar gaat het verder bergop in de richting van de Alpe Selle (1824m) en de Colle d’Egua (2239m). Het goed bewegwijzerde pad kronkelt langzaam maar zeker omhoog door een feeërieke natuurpracht.

Valsesia Lago di Baranca 3

Valsesia Lago di Baranca 4

Valsesia Lago di Baranca 5

Valsesia Lago di Baranca 6
Onderweg kom je onverwachte diersoorten tegen…

Valsesia Lago di Baranca 7

Valsesia Lago di Baranca 8

Valsesia Lago di Baranca 9
Ook hoog in de bergen waakt Maria over de moedige wandelaars.

Als je de klaterende waterval nadert, ben je bijna bij het meer aangekomen. Nog even klimmen en dan worden alle inspanningen beloond met een adembenemend uitzicht op het idyllische ‘Lago di Baranca’. Je bevindt je nu op 1775 meter hoogte.

Valsesia Lago di Baranca 10

Valsesia Lago di Baranca 11

Voorbij het meer gaat het nog heel even bergop tot de Alpe Selle (1824m). Het is vandaag moeilijk te geloven, maar ooit was dit een levendig handelscentrum waar ambachtslui en handelaars uit drie valleien samen kwamen om goederen te ruilen. Enkele leegstaande huizen en ruïnes blijven de stille getuigen van de drukke handelsactiviteiten die hier ooit plaatsvonden. In de zomermaanden bieden ze wel nog onderdak aan enkele herders die hier tijdelijk hun intrek nemen.

Valsesia Lago di Baranca 12

Dé grote verrassing hier op deze eenzame hoogte is echter de ruïne van wat ooit een riante vakantievilla was van de familie Lancia. Van de villa zelf is niet veel meer te zien. Hij werd immers in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebombardeerd omdat hij door de verzetsstrijders als schuilplaats werd gebruikt. Enkel de toegangspoort met het halfvergane opschrift ‘Aprilia’ (de naam van één van de succesvolle Lancia-modellen) herinnert nog aan de illustere bewoners die hier in de hete zomermaanden ooit rust en verfrissing kwamen zoeken.

Valsesia Lago di Baranca 13

Valsesia Lago di Baranca 14

Valsesia Lago di Baranca 15

Vanaf de Villa Lancia kan je eventueel de tocht verder zetten naar de Colle d’Egua (2239 meter) om van daaruit via de Carcoforo (1600 meter) de andere vallei te bereiken.

Valsesia Lago di Baranca 16

Valsesia Lago di Baranca 17

Valsesia Lago di Baranca 18

Heb je zin gekregen om deze pittige wandeling zelf eens te proberen, maar kan je niet meteen op reis vertrekken? Geen nood: dit mooie filmpje brengt je alvast helemaal in de juiste sfeer.


Met dank aan onze gastbloggers en gedreven wandelaars Marita Vandebosch en Piet Claassen, met wie we drie fijne dagen doorbrachten in de Foresteria Valsesia

Valsesia - Piet en Marita

Reacties

Geef een reactie