Zafferana Etnea, stad van lava en honing

Zafferana Etnea

Dat de Etna nog steeds een actieve en dreigende vulkaan is, wordt nergens zo duidelijk als in Zafferana Etnea. In 1992 kwam een gloeiende lavastroom er nog tot aan de rand van de stad.

Vandaag is het levendige stadje nog steeds een populair vertrekpunt voor tochten naar de top van de vulkaan of – in de wintermaanden – een ideale uitvalsbasis voor wie wil gaan skiën op de flanken van de Etna.

Het hart van de stad is de brede en gezellige Piazza Umberto I, waar het aangenaam verpozen is op één van de terrasjes. Als je zin hebt in iets zoets, probeer dan in Dolceria Torrisi, op de hoek van het plein, eens de specialiteit van het huis: de ‘sciatore’ (skiër), een stevige koek rijkelijk overgoten met chocolade. Wie een hele dag op de Etna op de skilatten heeft gestaan zou na het eten van deze lekkernij opnieuw helemaal op krachten komen.

Aan de oostzijde van het plein heb je een panoramisch uitzicht over de zee die zich een tiental kilometer verderop bevindt.

Tegenover de Piazza Umberto, op de Piazza Cardinal Pappalardo, verrijst de statige Chiesa di Santa Maria della Provvidenza. De brede trap in zwarte lavasteen die naar de kerk leidt, contrasteert met de bleke gevel. De kerk heeft een lange bouwgeschiedenis die begon in 1731 en regelmatig onderbroken werd door aardbevingen. De kerk die je vandaag te zien krijgt, is het resultaat van een grondige restauratie nadat een aardbeving in 1982 het middengewelf deed instorten.  

Op het plein voor de kerk wordt de lokale kunstschilder Giuseppe Sciuti (1834-1911) geëerd met een marmeren buste. Eén van zijn werken krijg je te zien in de kerk: een schilderij van Sint-Jozef met kind.

Wandelend door de straten van Zafferana Etnea zal het je ongetwijfeld opvallen: de stad heeft iets met honing. Je vindt er inderdaad best wel wat winkeltjes waar de lokale honing wordt aangeprezen. Wij gingen op bezoek bij Oro d’Etna, één van de belangrijkste honingproducenten van de stad. De ca. 1000 bijenkorven die worden uitgezet, voornamelijk rond de Etna, maar ook elders in Sicilië, leveren jaarlijks zo’n 30 ton honing op. In de winkel kan je negen verschillende soorten honing proeven, waaronder honing van sinaasappelbloesem en van citroenbloesem. Als je de winkel bezoekt in mei of juni, dan bestaat de kans dat je in de ruimte naast de winkel het productieproces van de verse honing kan meemaken.

Bij Oro d’Etna kan je overigens ook wijnen, olijfolie en andere lokale lekkernijen proeven.

Even voorbij Oro d’Etna wijzen borden met de woorden ‘colata lavica 1992’ je de weg naar de versteende lavastroom die in het jaar 1992 vanop de Etna neerwaarts stroomde en bij de rand van het dorp ‘op miraculeuze wijze’ tot stilstand kwam op 27 mei. Bij een Mariabeeld dat hier werd opgericht wordt nog jaarlijks op 27 mei een mis gehouden als dank voor de redding van de stad. Als je even de lavastroom naar boven volgt, zie je het verwoestende spoor dat de hete lavabrij in het landschap heeft achtergelaten. Hier en daar kan je nog resten van gebouwen zien die door de lava werden verzwolgen. Indrukwekkend. 

Tip: vanuit Zafferana Etnea kan je op ca. 20 minuten rijden het stadje Sant’Alfio bereiken. Daar kan je de oudste boom van Europa en de grootste kastanjeboom ter wereld bewonderen: de Castagno dei Cento Cavalli. Als je van bij de colata lavica de weg naar Sant’Alfio neemt, let dan zeker eens op het merkwaardige beeld van de cycloop Polyphemus die vanuit de hoogte een rotsblok naar de weg lijkt te willen gooien.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties