Zin in een ijsje? Dit zijn onze vijf favoriete ijssalons in Rome

Italianen houden van ijsjes. De gemiddelde Italiaan eet zo’n 6 kg gelato per jaar, dit komt neer op een 75-tal ijsjes. Daarvoor kan hij terecht in één van de 39.000 ijssalons die samen aan zo’n 90.000 mensen werk geven en een keuze aanbieden van ruim 600 verschillende smaken.  Het is niet overdreven te zeggen dat je in de doorsnee Italiaanse stad zowat op elke straathoek wel een gelateria vindt. Wanneer je zo’n gelateria binnenstapt, dan ben je er ook zelden alleen. Italianen eten immers de hele dag door ijs. ’s Morgens vroeg al zie je mannen in maatpak likkend aan een ijsje op weg naar hun kantoor. En tot diep in de nacht kan je mensen, na een rijkelijk avondmaal, in rijen zien staan aanschuiven voor een laatste ijsje voor het slapengaan. Ijs maken is een heus ambacht in Italië. De smaak en de kwaliteit zijn dan ook in niets te vergelijken met het industriële roomijs dat je bij ons in de supermarkten vindt. Toch zijn er ook in Italië ijssalons die net dat tikkeltje beter zijn dan de andere.  Dit is alvast onze hoogstpersoonlijke top 5 in Rome …

1. Gelateria del Teatro, Via dei Coronari, 65 en Lungotevere dei Vallati, 25www.gelateriadelteatro.it

Onze absolute favoriet is deze kleine parel in de overigens heel pittoreske Via dei Coronari.  Oorspronkelijk bevond de gelateria zich op het einde van een klein steegje, goed verscholen voor de toevallige voorbijganger. In augustus 2014 verhuisde de zaak naar de straatkant, bij het begin van het steegje.  Door een groot raam kan je binnenkijken in het ‘laboratorio’, de werkplaats waar ze het ijs voor je ogen bereiden. Alleen al de aanblik van de verse ingrediënten die voor het raam uitgestald liggen, maakt duidelijk: hier wordt culinaire kunst gemaakt.  En dat wordt ruimschoots bevestigd wanneer het ijs je tong streelt.  Wat ons het meest bevalt aan deze gelateria zijn de verrassende smaakcombinaties. Probeer er zeker eens de witte chocolade met basilicum (cioccolato bianco al basilico) of de frambozen met salie (lamponi con salvia)! Voor de durvers is er ‘Vecchia Roma’, een smaakbommetje op basis van ricotta en kersen. 

ijssalons - gelateria del teatro

2. Fata Morganawww.gelateriafatamorgana.com

Voor een ijsje bij Fata Morgana moest je vroeger even omwandelen, helemaal naar de wijk Prati. Wij kwamen er voor het eerst op een drukkend warme zondagnamiddag in augustus. De wijk was doods en verlaten. Maar vanop ruime afstand kon je aan de rij wachtende en gezellig keuvelende Italianen al zien waar Fata Morgana opdoemde. Als een verkwikkende oase van ijs in een desolate woestijn van verlaten woonblokken.  Een mens wordt er zowaar lyrisch van. En helemaal lyrisch word je van het heerlijke ijs dat ze je daar voorschotelen. Wat dacht je van een ijsje met basilicum, noten en honing (basilico, noci e miele)? Of eentje met venkel, honing en drop (finocchio, miele e liquirizia)? Of met geroosterde amandelen (mandorle tostate)?  Ook de bananencrème met knapperige sesamkoekjes (crema banana con croccantino al sesamo) is een aanrader. Een andere specialiteit is de ‘crema della fata’, roomijs van de fee … een lekkernij op basis van sabayon. Ondertussen heeft oprichtster Maria Agnese al zes vestigingsplaatsen in Rome. Je vindt Fata Morgana onder meer nabij de Campo de’ Fiori (Via dei Chiavari), in de wijk Monti (Piazza degli Zingari), in Trastevere (Via Roma Libera) en nabij de Via del Corso (Via Laurina)

ijssalons - Fata Morgana

3. Otaleg!, Via San Cosimato 14A (Trastevere) – www.otaleg.com

De naam van dit hippe ijssalon – gelato, maar dan achterstevoren gespeld – is een woordgrapje van eigenaar Marco Radicioni. Maar de kwaliteit van zijn ijsjes is dan weer bittere ernst. Hij zweert bij verse, seizoensgebonden producten en waagt zich ook wel eens aan verrassende smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ijsje ‘cacio e pepe’? Wie het liever traditioneel houdt, raden we een citroenijsje of een pistacchio aan. Simpel, maar o zo lekker!

ijssalons - Otaleg

4. Il gelato di San Crispino, Piazza della Maddalena, 3 (nabij Pantheon) en Via della Panetteria, 42 (nabij de Trevifontein) – www.ilgelatodisancrispino.it

Zeker ook een bezoekje waard is ‘Il gelato di San Crispino’. Het oorspronkelijke ijssalon bevindt zich in de buurt van de Trevifontein. Sinds enkele jaren hebben ze ook een filiaal geopend nabij het Pantheon. Typisch bij San Crispino is dat je het ijs niet uitgestald ziet liggen. Het bevindt zich onder glanzende inox stolpen en enkel een klein naamkaartje verraadt welke delicatessen zich schuilhouden in de koeltoog. Onze favorieten zijn ijs met appel en kaneel (mela e cannella), sorbet van roze pompelmoes (sorbetto di pompelmo rosa) en het sabayon-ijs (zabaione).  San Crispino biedt ook een aantal smaken aan waarin meringuekoekjes (meringhe) zijn verwerkt.

ijssalons - San Crispino

5. Old Bridge, Viale dei Bastioni di Michelangelo, 5 (nabij de Vaticaanse musea) en Via della Scala, 70 (Trastevere) – www.gelateriaoldbridge.com

Als je aanschuift op weg naar de ingang van de Vaticaanse musea, dan passeer je onvermijdelijk langs Gelateria Old Bridge, al meer dan 30 jaar een vaste waarde. De rij wachtenden is er soms lang, maar de bediening is snel en de porties zijn er riant. Zeker eens proberen. Ondertussen is er ook een filiaal geopend in Trastevere.

ijssalons - Old Bridge

‘Ho maar, zijn jullie geen ijssalons vergeten? ‘, denkt u misschien. Tja, als je Rome verkent met één van de tientallen reisgidsen die over de stad zijn gepubliceerd, dan lees je daarin meestal dat het beste ijs van de stad wordt geserveerd bij Giolitti (Via degli Uffici del Vicario, 40). Eerlijk? Dat is een fabeltje. Wij waren alvast niet zo onder de indruk. Het zijn inderdaad vooral toeristen die, met de reisgids onder de arm, in dichte drommen staan aanschuiven voor een behoorlijk duur ijsje, geserveerd door een legertje norse obers in een strak colbertjasje met strik. Je ziet hier verdacht weinig Italianen in de rij staan. Die weten wel beter.

Ook Gelateria della Palma (Via della Maddalena, 19) wordt vaak aangeprezen, vooral dan om het bijzonder grote assortiment smaken (waaronder heel veel chocolade-ijs). Maar ook hier is het vooral de marketing die werkt, de smaak van het ijs overtuigt minder.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie