Cantucci. Tover een stukje Toscane uit je oven

24/05/2015 Reageer

De cantucci of cantuccini zijn een typisch Toscaanse lekkernij. Het zijn droge, harde koekjes die traditioneel worden gemaakt met amandelnoten. Tegenwoordig vind je er ook wel met pistachenoten, chocolade of stukjes gedoogd fruit, maar de originele koekjes vereisen het gebruik van volledige, ongepelde en geroosterde amandelnoten.  De cantucci hebben een typische langwerpige vorm die ontstaat wanneer het nog warme deeg van de koekjes in schijven wordt gesneden tijdens het afbakken. Samen met de vin santo, waarin ze gedoopt worden om ze zachter te maken, behoren de cantucci tot het bekendste culinaire erfgoed van Toscane. Een absolute must !

Ingrediënten

  • 250 g geroosterde*, ongepelde amandelen (Indien niet geroosterd, voer stap 1 van de bereiding uit)
  • 4 volledige eieren (medium) en 1 extra eierdooier
  • + 1 extra ei
  • 4 g zout
  • 280 g fijne kristalsuiker
  • 100 g boter (solo)
  • 550 g bloem (type ’00’)
  • 5 g bakpoeder

Bereiding 

  • Strooi de amandelen op een bakplaat en laat ze vier minuten roosteren in een voorverwarmde oven van 190°.  Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Doe de 4 volledige eieren en de extra eierdooier in de keukenrobot. Voeg het zout en de suiker toe. Meng alles grondig tot je een schuimige massa hebt.
  • Smelt de boter zachtjes in de microgolf (ca. 3 min. op 150 watt) en voeg die lauw toe aan het eiermengsel.
  • Zeef de bloem en meng er het bakpoeder onder. Voeg dit lepel per lepel toe in de keukenrobot tot je een homogeen deeg krijgt.
  • Voeg de geroosterde, volledige amandelen toe. Meng goed.
  • Haal het deeg uit de keukenrobot en leg die op een met bloem bestoven werkvlak. Als het deeg te vochtig is, voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Verdeel het deeg in twee (of in drie als je kleinere cantucci wil) en maak van elk deel een platte rol van ca. 30 cm lengte. Leg ze in de lengte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat  voldoende afstand tussen beide rollen.
  • Klop een volledig ei los en bestrijk er de beide rollen mee.
  • Bak ze 20 min in een voorverwarmde oven van 190°
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de rollen een tiental minuten afkoelen. Verlaag intussen de oventemperatuur tot 170°.
  • Snijd elke rol op een houten plank diagonaal in ca 18 sneden van ongeveer 1 à 1,5 cm dikte.
  • Leg de sneden op twee met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in de oven (170°) ca. 15 min verder af tot een soort beschuiten.
  • Laat ze afkoelen in de oven. Zet hiervoor de ovendeur op een kier door er een houten lepel tussen te steken. Zo worden de cantucci helemaal krokant.
  • Je kan ze ongeveer één week bewaren in een goed afgesloten doos.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties